Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το ΑΚΕΛ, βγήκε η τελευταία δημοσιοποιήσιμη δημοσκόπηση, πριν την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Φλεβάρη του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον συνυποψήφιό του Τάσσο Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σφυγμομέτρησης κατά τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, πρώτος με ελάχιστη διαφορά είναι ο Τ. Παπαδόπουλος έχοντας 31%, δεύτερος ο Δ. Χριστόφιας, με 30,5% και τρίτος ο Ιωάννης Κασουλίδης, με 27,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλό ποσοστό του 9%. Το στατιστικό λάθος ορίζεται στο 2,5%.

Σημαντική είναι η συσπείρωση που παρουσιάζει το ΑΚΕΛ, γύρω από την υποψηφιότητα του ΓΓ του Κόμματος, και επιβεβαιώνεται από την πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων της τάξης του 85%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αναποφάσιστοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και θα καθορίσουν την τελική έκβασή του, παράλληλα με την τελική συσπείρωση των κομμάτων.

Οσο για τη σεναριολογία του δεύτερου γύρου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, στην αναμέτρηση Τ. Παπαδόπουλος - Ι. Κασουλίδης, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 47,5% αντί 34,5%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο στο 18%, στην περίπτωση Παπαδόπουλος - Χριστόφιας, νικητής είναι ο Δ. Χριστόφιας με 41%, αντί του 40% του συνυποψηφίου του και την αδιευκρίνιστη ψήφο στο 19%. Τέλος, στην αναμέτρηση Χριστόφιας - Κασουλίδης, τα ποσοστά και πάλι δείχνουν νίκη του πρώτου, με 44%, αντί 36% και 20% η αδιευκρίνιστη ψήφος...

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι η σύνδεση ψήφου στις προεδρικές εκλογές με βάση την ψήφο στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Ο Ι. Κασουλίδης και το ΔΗΣΥ συγκεντρώνουν την πλειοψηφία της μειοψηφίας του ΝΑΙ, παίρνοντας 59%, το 26% πηγαίνει στον ΓΓ του ΑΚΕΛ και το 9% στον Τ. Παπαδόπουλο.

Αντίθετα, η πλειοψηφία του ΟΧΙ, διανέμεται ως εξής: 40% Παπαδόπουλος, το 32% Χριστόφιας, και 17% Κασουλίδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ