Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμεση λήψη πρωτοβουλιών υπόσχεται ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την άμεση λήψη πρωτοβουλιών και την έξοδο από την αδράνεια έθεσε ως κύριους άξονες της πολιτικής του στο Κυπριακό, εάν εκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη χτεσινή σχετική παρουσίαση. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της κατοχής, ο Δ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι γνώμονας πρέπει να είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας σε κλίμα ενότητας και ισότητας.

Ο Δ. Χριστόφιας απαριθμώντας τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στη σημερινή στασιμότητα, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση ανάληψη της πρωτοβουλίας των κινήσεων εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς με στόχο την υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, καθώς και επίθεση φιλίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με στόχο την αναζωογόνηση της βούλησης για λύση και αρμονική συμβίωση».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί «εγγύηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, μακριά από διχοτομικές λογικές δύο κρατών και μακριά από εκπτώσεις σε θέματα αρχών», και να εμμείνουμε «στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών, περιλαμβανομένου του αναφαίρετου δικαιώματος των εκτοπισμένων για επιστροφή».

Ο Δ. Χριστόφιας τάχθηκε υπέρ της «αξιοποίησης της ιδιότητας του κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αρχών στις οποίες αυτή εδράζεται» και της «αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προσανατολισμών της Τουρκίας, προς την κατεύθυνση εφαρμογής των υποχρεώσεών της». Ζήτησε εμμονή στην επίτευξη λύσης βασισμένης στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», με παράλληλη «σφυρηλάτηση του αναγκαίου πνεύματος ενότητας και συναίνεσης, στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου Εθνικού Συμβουλίου».

Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη αναβάθμισης και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συμβουλίου, με ταυτόχρονη «ανάπτυξη πειστικής διεκδικητικής και ευέλικτης εξωτερικής πολιτικής και άμεση και διαρκής ανάληψη πρωτοβουλιών ουσίας προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι ο σημερινός Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ακολούθησε «στείρα πολιτική», παρουσιάζοντας «παλινδρομήσεις, με αποτέλεσμα να απενοχοποιηθεί η Τουρκία, να ξεχαστεί η ουσία του Κυπριακού και να ασκούνται πιέσεις στην Κύπρο για λειτουργία των κατεχομένων λιμανιών και για τις σφραγίδες του ψευδοκράτους». Σχολιάζοντας δε τον άστοχο χαρακτηρισμό του συνυποψηφίου του, για την επίσκεψη του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, στα Κατεχόμενα όπου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του απευθείας εμπορίου της ΕΕ με το ψευδοκράτος και της επαναφοράς του «σχεδίου Ανάν», όπου ο Τ. Παπαδόπουλος απάντησε «σπουδαία τα λάχανα», ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «τα λάχανα θα είναι σπουδαία και εμείς θα πατώσουμε»...

Εν τω μεταξύ, νέα δημοσκόπηση παρουσίασε την Κυριακή η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, της οποίας τα αποτελέσματα δείχνουν ότι καμιά πρόβλεψη για νίκη δεν είναι δυνατή. Τα ποσοστά στον πρώτο γύρο, με βάση την έρευνα έχουν ως εξής: Τάσσος Παπαδόπουλος 31,8%, Ιωάννης Κασουλίδης 30,5%, Δημήτρης Χριστόφιας 30% και «Λευκό - Δεν ψηφίζω - Δεν απαντώ» 5%. Στην ίδια δημοσκόπηση, ο Δ. Χριστόφιας υπερτερεί στο δεύτερο γύρο έναντι του Ι. Κασουλίδη, ενώ ο Τ. Παπαδόπουλος παρουσιάζεται να κερδίζει και τους δύο συνυποψηφίους του.

Σε άλλη δημοσκόπηση της εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», τα ποσοστά διαμορφώνονται στα 32,9% Τ. Παπαδόπουλος, 32,1%, Δ. Χριστόφιας, 30%, Ι. Κασουλίδης και αναποφάσιστοι 2,3%. Σε αυτήν την έρευνα ο Ι. Κασουλίδης φέρεται να υπερτερεί του Δ. Χριστόφια στο β' γύρο και ο Τ. Παπαδόπουλος κερδίζει και τους δύο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ