Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης»

Τα στοιχεία που καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα μας δείχνουν μια τραγική πραγματικότητα.

Η απαράδεκτη, χωρίς τις υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, κατάσταση που επικρατεί σε καταυλισμό της Πάτρας, όπου ζουν Αφγανοί πρόσφυγες, αποτελεί μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Στο «Χώρο Υποδοχής Μεταναστών» στη Χαλκίδα αναδείχτηκε η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία ζουν σήμερα - ως σύγχρονοι είλωτες - 130 μετανάστες. Οι επιθέσεις που δέχτηκαν οι μετανάστες στο Αιγάλεω και ο εγκλεισμός ενός απ' αυτούς στη φυλακή, επειδή δεν είχε χαρτιά, είναι απλά κομμάτια ενός παζλ.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία καταδεικνύουν μια πρωτοφανή εκμετάλλευση των «απόκληρων» της Γης: Περίπου 4,4 έως 5,5 εκατομμύρια μετανάστες εργάζονται σε τραγικές για τη ζωή τους συνθήκες, με τους πλέον επαχθείς όρους. Μάλιστα, το νούμερο αυτό είναι υποπολλαπλάσιο του πραγματικού αριθμού των μεταναστών που δουλεύουν υπ' αυτές τις καταστάσεις.

Η τραγική επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος ήρθε στην ίδια τη χώρα μας, όταν, πριν από μια βδομάδα, μια νεαρή Ρουμάνα απέβαλε το έμβρυο που κυοφορούσε λόγω υπερκόπωσης.

Είναι πια αδιαμφισβήτητο ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «μηχανή» αποφασισμένη να τους συνθλίψει. Η πολιτική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και εφαρμόζεται - χάρη στις αποφάσεις των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - στην Ελλάδα, έχει τους μετανάστες μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης».

Απ' τη μια, υφίστανται τις διαρκείς διώξεις των κατασταλτικών μηχανισμών, με τα κυνηγητά, τους ξυλοδαρμούς, ακόμη και τις δολοφονίες. Απ' την άλλη, εργάζονται κάτω απ' τους χειρότερους όρους, πολλές φορές υπό το καθεστώς της παρανομίας, χωρίς τη διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην εργασία και στη ζωή, χρησιμοποιούμενοι ως φτηνό, ευέλικτο, χωρίς ασφάλιση, εργατικό δυναμικό. Δουλειά μέχρι τελικής πτώσης...

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραμένει αδιάφορος. Η καταπάτηση κάθε ίχνους εργασιακού και δημοκρατικού δικαιώματος δε συμβαίνει μόνο στους μετανάστες. Η πολιτική αυτή αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και εφαρμόζεται στο σύνολο των εργαζομένων. Οι μετανάστες, όμως, την υφίστανται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, ακριβώς εξαιτίας της θέσης και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Το ερώτημα, όμως, που πρέπει να απαντηθεί δεν είναι αν και γιατί οι μετανάστες υφίστανται την εκμετάλλευση σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, αλλά αν στο υπάρχον σύστημα μπορεί να καλυτερέψει η ζωή τους. Παρά τους διαρκείς ισχυρισμούς των κάθε λογής υπερασπιστών του συστήματος πως ο καπιταλισμός μπορεί και να γίνει ανθρώπινος, ακολουθώντας «κοινωνική πολιτική», η πραγματικότητα - ακόμη κι αυτή που αποτυπώνεται με βάση τα στοιχεία των μηχανισμών της ΕΕ - δεν είναι με το μέρος τους.

Η πολιτική των κυβερνήσεων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, αν αλλάξει, θα αλλάξει προς το χειρότερο. Το ανελέητο κυνηγητό των μεταναστών συνοδεύεται από τα συνολικά μέτρα χτυπήματος των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και τούτο είναι γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Κάθε μέρα, πλέον, ένα πράγμα φαίνεται όλο και πιο καθαρά: Η θέση των μεταναστών εργαζομένων, της εργατικής τάξης γενικότερα, θα βελτιωθεί μόνο με το δικό τους αγώνα, μέχρι την οριστική ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ