Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξική απάντηση στη ληστεία

Οι νέες αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έρχονται να αναδείξουν ότι η επίθεση ενάντια στη λαϊκή οικογένεια είναι σκληρή, ολομέτωπη και εντεινόμενη. Με ανατιμήσεις που φτάνουν μέχρι και το 150% (π.χ., Τραμ), οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους φορτώνονται με νέα οικονομικά βάρη όταν, ήδη, το λαϊκό εισόδημα χτυπιέται από τον πληθωρισμό, οι μισθοί και οι συντάξεις δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πιο βασικές ανάγκες. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για την κλιμάκωση και το εύρος της ακρίβειας επιβεβαιώνουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σε ένα μόνο χρόνο (Γενάρης 2007 - Γενάρης 2008), η αύξηση σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης ξεπέρασε και το 30%. Το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 35,4%, το σπορέλαιο κατά 27,3%, τα νωπά φρούτα επίσης κατά 27,3%, τα ζυμαρικά κατά 22,3%, το αλεύρι κατά 20,9%.

Ενώ εντείνεται η λεηλασία του εισοδήματος που καταλήγει στο σπίτι της λαϊκής οικογένειας, εντείνεται και η καταλήστευση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι χωρίς ποτέ να φτάνει σ' αυτούς. Στη δεύτερη συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) οι βιομήχανοι πρότειναν αυξήσεις 1 ευρώ τη μέρα (!) για τους εργαζόμενους. Δηλαδή, όχι μόνο προτείνουν ψίχουλα σε σχέση με τα κέρδη που συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις, αλλά και προκαλούν κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τους εργάτες, αφού δίνουν «αυξήσεις» οι οποίες έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις ανατιμήσεις που έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί πριν καν υπογραφεί η νέα ΕΓΣΣΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «αυξήσεις» που δίνουν στα μεροκάματα οι βιομήχανοι δε φτάνουν να καλύψουν ούτε την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Την ώρα που οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και τα φάρμακα ή τα βιβλία των παιδιών τους, το κεφάλαιο παραμένει ο μόνιμος και μόνος κερδισμένος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τη χρονιά που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφώνησε για την αύξηση των 0,77 ευρώ (μεικτά) στο μεροκάματο, τα κέρδη των βιομηχάνων κατέγραψαν αύξηση κατά 2.613 ευρώ ανά εργαζόμενο, φτάνοντας τα 17.913 ευρώ στις 200 επιχειρήσεις με το περισσότερο προσωπικό. Οσοι λοιπόν απευθύνονται στους εργαζόμενους και κάνουν λόγο για «ανάγκη συγκράτησης» λόγω της «οικονομικής κρίσης», ανησυχούν για την ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας» και προτάσσουν την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δεν κάνουν τίποτ' άλλο από το να αλείφουν βούτυρο στο ψωμί του κεφαλαίου.

Οσο η οργή που μεγαλώνει καθημερινά στο σπίτι κάθε εργατικής και λαϊκής οικογένειας δε μετατρέπεται σε οργανωμένη αγωνιστική δράση, σε ταξικό και πολιτικοποιημένο αγώνα, τόσο η επίθεση σε βάρος της όχι μόνο δε θα σταματά, αλλά θα εντείνεται. Γι' αυτό και η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 13 του Φλεβάρη, η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργατοϋπαλλήλων και των οικογενειών τους. Να μη μείνει ανεκμετάλλευτη ούτε μία μέρα, να μη χαθεί ούτε μία ώρα. Ωστε κάθε μέρα να βρίσκει περισσότερους εργαζόμενους στρατευμένους στην πάλη για την υπεράσπιση και την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαδεύουν τη ζωή της εργατικής τάξης(2010-11-28 00:00:00.0)
Πλαίσιο υπαγορευμένο από τα συμφέροντα του ΣΕΒ(2007-11-11 00:00:00.0)
Ομοβροντία πυρών από το κεφάλαιο(2006-01-11 00:00:00.0)
Προκλητικός εμπαιγμός(2005-05-20 00:00:00.0)
Τώρα! χρειάζεται μαζική αποφασιστική απάντηση(2004-04-18 00:00:00.0)
Κάτω και από τα επίσημα όρια της φτώχειας(2003-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ