Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΟΤΕ
Σε βάρος των εργαζομένων το νέο αξιολόγιο

ΕΡΩΤΗΣΗ, προς τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αναφορικά με το νέο αξιολόγιο που προωθεί η διοίκηση του ΟΤΕ, σε βάρος των εργαζομένων, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιώργος Μαυρίκος, Λιάνα Κανέλλη, Δήμος Κουμπούρης, Γιάννης Ζιώγας και Τάκης Τσιόγκας. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«H διοίκηση του ΟΤΕ σε συνέχεια της αντιδραστικής - αντεργατικής "εθελούσιας εξόδου" και με τον "αέρα" του αντεργατικού νόμου 3522/06, προχώρησε μονομερώς, χρησιμοποιώντας το Διευθυντικό δικαίωμα που της παρέχει, στα επόμενα βήματα: Την κατάργηση μονομερώς του παλιού Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και στην καθιέρωση νέου κανονισμού προσωπικού (ΕΚΠ-Ενιαίος Κανονισμός Προσωπικού) στον ΟΤΕ, όπου καταργείται η μονιμότητα και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, στους κανονισμούς ωρών εργασίας και μεταθετότητας του προσωπικού (ΚΩΕΠ-Κανονισμός ωρών εργασίας προσωπικού) και αυτό το διάστημα προχωρά στην εφαρμογή ενός απαράδεκτου κατασκευάσματος που ακούει στο όνομα "Σύστημα Αξιολόγησης Προσωπικού το οποίο δεν κατέχει θέση ευθύνης".

Το σύστημα αυτό θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και την πορεία τους στον ΟΤΕ. Θα επιφέρει κατάργηση του μισθολογίου (στην πορεία), αφού συνδέει άμεσα και διαφοροποιεί την αμοιβή με τη χορήγηση μπόνους και πριμ σύμφωνα με την κατάταξη και μόνον για τους "πολύ καλούς" και "εξαίρετους" ενώ, όσοι κρίνονται 2 φορές "ανεπαρκείς" θα απολύονται αυτοδίκαια αν είναι "νέοι" ή θα περνάνε πρώτα από συμβούλιο προσωπικού αν είναι "παλαιοί".

Μέσω των κριτηρίων αξιολόγησης επιδιώκονται: η πλήρης συμμόρφωση των εργαζομένων προς τις εργοδοτικές επιδιώξεις - τις "εταιρικές αξίες" "με ζήλο και ενθουσιασμό", η "προσαρμοστικότητα" και η δεκτικότητα "στις αλλαγές χωρίς αντιδράσεις".

Με άλλα λόγια, στοχεύει στην πλήρη υποταγή των εργαζομένων στην "ανάπτυξη της επιχείρησης", δηλαδή στη μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων.

Με τη μέθοδο του καρότου - "αξιολόγηση" και "διαφάνεια", "δίκαιη κατανομή της επιβράβευσης του Ανθρώπινου Δυναμικού", κρύβουν για την ώρα το μαστίγιο.

Ουσιαστικά προωθείται με βάση την επίτευξη ή όχι των στόχων, η εφαρμογή της καμπύλης Gauss!

Η "αξιολόγηση" έρχεται να λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης και εκβιασμού στους εργαζόμενους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το σύστημα αυτό, συναντάει ήδη την αντίθεση των εργαζομένων και ποικίλες αντιδράσεις, παρά τη συμβιβαστική στάση των κυρίαρχων συνδικαλιστικών δυνάμεων σε ΟΜΕ - ΟΤΕ (Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ) και σωματεία - μέλη της.

Το ΚΚΕ θεωρεί το σύστημα αυτό, που ήδη εφαρμόζει με μονομερή πράξη της η Διοίκηση του ΟΤΕ, σαν αντεργατικό και απαράδεκτο!

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην επιτραπεί η εφαρμογή του "αξιολογίου" και να προωθηθεί η απόσυρσή του.

Επίσης, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την επαναφορά καταργημένων εργασιακών δικαιωμάτων και την εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο εταιρειών του ΟΤΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ