Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Π. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Προχωράνε στο ξεπούλημα της ΕΛΒΟ

Στην παρέμβασή του ο Π. Αρβανιτίδης,από την ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων), σημείωσε:

"Συντρόφισσες και σύντροφοι, αγαπητοί φίλες και φίλοι. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά τις εντολές των Βρυξελλών με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση της χώρας στην ΟΝΕ.

Οι αναδιαρθρώσεις στη βιομηχανία, συγχωνεύσεις, εξαγορές, ιδιωτικοποιήσεις, αποτελούν βασικό άξονα της πολιτικής της, με ορατές συνέπειες στην αλλαγή των δεδομένων στην παραγωγική βάση της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται σχεδιασμένα να διαλύσει κάθε αναπτυξιακή προοπτική, με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του πολυεθνικού κεφαλαίου και τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε τα μεγάλα μονοπώλια της διεθνούς πολεμικής βιομηχανίας να δρουν ανενόχλητα.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι:

1ον. Η παραπέρα αποδυνάμωση της όποιας βιομηχανικής υποδομής έχει απομείνει.

2ον. Η ακόμα μεγαλύτερη παράδοση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας στα κέντρα του ιμπεριαλισμού, σε μία περίοδο που γίνεται επιτακτική η ανάγκη για τη διαφοροποίηση των πηγών του εξοπλισμού της χώρας μας.

Ετσι δεν ισχύει το κριτήριο τι συμφέρει την άμυνα της χώρας, αλλά τι όπλα θέλουν να πουλήσουν οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, οι Αγγλοι κλπ. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται και η ελληνική βιομηχανία οχημάτων ΕΛΒΟ που βρίσκεται στη Θεσ/νίκη.

Πρόκειται για μία μονάδα με μεγάλο όγκο παραγγελιών και σημαντικό ανεκτέλεστο έργο 140 δισ. περίπου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η μετοχική σύνθεση της ΕΛΒΟ σήμερα έχει ως εξής: Ελληνικό Δημόσιο 39.85%, ΕΤΒΑ 34,15%, Γενική Τράπεζα 13,3%, Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας 5,85% και Ι. Λαϊνόπουλος 6,85%".

Η πρώτη στα τροχοφόρα οχήματα στην Ελλάδα

"Απασχολεί περίπου 950 εργαζόμενους, ενώ γύρω της λειτουργούν και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις. Κατασκευάζει φορτηγά για τις ανάγκες του στρατού, τεθωρακισμένα οχήματα, τζιπ ενός τετάρτου, πυροσβεστικά οχήματα, απορριμματοφόρα, λεωφορεία αστικά, υπεραστικά και μίνι μπας. Καθώς επίσης και ανταλλακτικά.

Μιλάμε για τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία τροχοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα και αποτελεί τη μοναδική ελληνική βιομηχανία οχημάτων στρατιωτικών και πολιτικών. Αυτό και μόνο το γεγονός πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΛΒΟ.

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ της ΕΛΒΟ εδώ και χρόνια προβάλλει αποφασιστικά τη θέση για τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα αμυντικής βιομηχανίας, που θα εγγυάται την ανάπτυξή της στο πλαίσιο μιας εθνικής αμυντικής πολιτικής και θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών εξοπλισμού της χώρας μας σε τροχοφόρο υλικό.

Η ένταξη της εταιρίας σε αυτό το φορέα θα σηματοδοτήσει την ουσιαστική συμβολή της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας με τη δημιουργία υπεραξίας και την εξοικονόμηση συναλλάγματος μέσα από τις εξαγωγικές δραστηριότητες. Η όλη δραστηριότητα της ΕΛΒΟ μέχρι σήμερα, δείχνει ότι διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ανάπτυξη, όπως υποδομή, τεχνογνωσία, εξειδίκευση προσωπικού. Τα προγράμματα που ανέλαβε μέχρι τώρα και έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία ποιοτικά και χρονικά, όπως το άρμα "Λεωνίδας", το τζιπ 1/4, τα φορτηγά διαφόρων χρήσεων για τις ανάγκες του στρατού, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα, τα απορριμματοφόρα αλλά και τα πολιτικά οχήματα, όπως αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, δείχνουν ότι η ΕΛΒΟ μπορεί να ενταχθεί οργανικά σε ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα αμυντικής βιομηχανίας και όχι μόνο.

Αυτό προϋποθέτει ρήξη με τη σημερινή πολιτική που ασκείται στην αμυντική βιομηχανία. Η κυβέρνηση όμως προχωρεί στο ξεπούλημα της ΕΛΒΟ στο μεγάλο κεφάλαιο, σε πρώτη φάση μέσω του διορισμού χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα εξετάσει υποτίθεται τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για τη σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση.

Ολα τα σενάρια είναι πιθανά. Οπως πώληση πακέτου μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή, πλήρης μεταβίβαση και άλλα. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση παίζει τον ρόλο του πλασιέ, των πολυεθνικών στην αμυντική βιομηχανία, που διεξάγουν μεταξύ τους ένα σκληρό πόλεμο για το ποιος θα έχει το μεγαλύτερο φιλέτο στην αγορά.

Η επιβίωση της εταιρίας είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για την ανατροπή του αναπτυξιακού μοντέλου που προωθεί η κυβέρνηση στο όνομα της ΕΕ και των πολυεθνικών που είναι: Το διαμετακομιστικό εμπόριο και οι υπηρεσίες.

Η Κομματική Οργάνωση της ΕΛΒΟ του ΚΚΕ, παλεύει για τη συσπείρωση και το συντονισμό του αγώνα όλων των εργαζομένων σε βιομηχανίες και κλάδους για να μην περάσει αυτή η πολιτική της συρρίκνωσης και των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να συγκροτηθεί μέτωπο πάλης για μία άλλη πολιτική ουσιαστικής ανάπτυξης και προοπτικής για το λαό και τον τόπο.

Σε αυτή την προοπτική η ΕΛΒΟ, όπως και κάθε μονάδα στρατηγικής σημασίας, έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Ευχαριστώ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για την ΕΛΒΟ(2013-07-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την ΕΛΒΟ(2013-07-13 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση(2011-05-25 00:00:00.0)
Αβέβαιο μέλλον για 730 εργαζόμενους(2007-05-22 00:00:00.0)
Κάλεσμα για αποφασιστικό αγώνα(2005-01-18 00:00:00.0)
Αρχίζει η λεηλασία της αμυντικής βιομηχανίας(1998-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ