Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα

Η τουρκική διπλωματία επανέφερε στο "τραπέζι", με ρηματική διακοίνωση, το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

Η Αγκυρα ανέβασε τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπενθυμίζοντας την πάγια αξίωσή της για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Η υπενθύμιση αυτή έγινε με ρηματική διακοίνωση, που επιδόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα και, σύμφωνα με την εκτίμηση Ελλήνων διπλωματών, αποτελεί προσπάθεια της τουρκικής διπλωματίας για την εκκίνηση μιας συζήτησης και για το θέμα αυτό.

Οι γνωστές τουρκικές απόψεις για το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου διαβιβάστηκαν στην ελληνική και την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, την περασμένη βδομάδα, με το ταχυδρομείο. Το πρακτορείο "Ανατολή", επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, μεταδίδει ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις ΗΠΑ να ακυρώσουν προγραμματισμένη επίσκεψη μονάδων του 6ου στόλου στη Ρόδο. Η Αγκυρα υπενθύμισε την "ευαισθησία" της στη "διατήρηση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης της Δωδεκανήσου" και επανέλαβε τις γνωστές απόψεις της.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σε χτεσινές του δηλώσεις περιέγραψε το περιεχόμενο της διακοίνωσης. Οπως είπε ο υπουργός, η Αγκυρα με τη διακοίνωση "υποστηρίζει πως η πράξη αυτή, στην οποία έχει προβεί η Ελλάδα με το να εγκαταστήσει τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεών της στα νησιά του Αιγαίου, αποτελεί παραβίαση των Συνθηκών και παράβαση των Κανόνων του Δικαίου που διέπει το καθεστώς στην περιοχή. Δεν υπήρχε οποιοσδήποτε λόγος".

Ο Δ. Ρέππας χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Αγκυρας "ιστορικά απαράδεκτους και νομικά αστήρικτους. Κάθε χώρα - αναφέρεται άλλωστε και στο Χάρτη του ΟΗΕ - έχει το δικαίωμα να οργανώσει την άμυνά της κατά τον καλύτερο τρόπο. Πολύ περισσότερο, μετά τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή, με την ίδρυση από την Τουρκία της 4ης Στρατιάς, της επιλεγόμενης Στρατιάς του Αιγαίου, με τη δημιουργία ενός στόλου 200 και πλέον αποβατικών πλοίων, με τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, με την πολιτική που ασκεί η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και με τις επιθετικές και προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων".

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή του επισημαίνει ότι "για πολλοστή φορά η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει και να διατηρήσει ατμόσφαιρα έντασης (...). Η πρακτική αυτή αποτελεί παραβίαση συμφωνιών και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προσφάτως η Τουρκία, όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά και έναντι άλλων χωρών και διεθνών Οργανισμών". "Οι δηλώσεις αυτές, καταλήγει ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι κατώτερες των περιστάσεων και γίνονται προφανώς για λόγους που έχουν σχέση με την εσωτερική κατάσταση της χώρας".

Εκτός από αυτές τις πρώτες αντιδράσεις η ελληνική πλευρά ίσως θα προχωρήσει τις προσεχείς μέρες και σε μια επί της ουσίας απάντηση στο ίδιο επίπεδο και με τον ίδιο τρόπο, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της Αγκυρας και καταγράφοντας σε ρηματική διακοίνωση τις ελληνικές θέσεις για το δικαίωμα της χώρας να φροντίζει την άμυνά της. Αυτό, πάντως, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, θα εξαρτηθεί από τη μελέτη των τουρκικών ισχυρισμών και από την πολιτική εκτίμηση αν θα πρέπει ή όχι να δοθεί απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ