Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Χαμηλότερα αμειβόμενος από όλους ο Ελληνας εργαζόμενος

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat για το 1995

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 1995, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τη στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν (Eurostat). Οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν τις χαμηλότερες αποδοχές σ' όλες τις κατηγορίες εργαζομένων κατ' επάγγελμα, οικονομική δράση, παιδεία, ηλικία και παλαιότητα. Εντύπωση προκαλεί, εκτός από τη χαμηλομισθία, και η μεγαλύτερη απόκλιση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τους νέους εργαζόμενους. Οι συνολικά υψηλότεροι μισθοί παρατηρούνται στη Βόρεια και όχι Νότια Ευρώπη. Η διάσταση Βορρά και Νότου αφορά και την παλαιότητα εργασίας, η οποία συμβάλλει λιγότερο στην αύξηση των αποδοχών στις βόρειες χώρες. Η μεγαλύτερη "απόκλιση" μεταξύ των τριών κατηγοριών μισθών - ανωτέρων, μέσων και κατωτέρων - παρατηρείται στο Λουξεμβούργο και την Ιταλία. Το Λουξεμβούργο έχει και τα καλύτερα αμειβόμενα διοικητικά στελέχη. Οι καλύτερα αμειβόμενοι χαμηλόμισθοι είναι στη Δανία και την πρώην Δυτική Γερμανία και οι χειρότερα αμειβόμενοι στην Ελλάδα. Από τους αναλυτικούς πίνακες της Κομισιόν για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων προκύπτει ότι ο χαμηλότερος ευρωπαϊκός μισθός του 1995 δόθηκε στον Ελληνα εργαζόμενο "κάτω των 19 χρόνων",ο οποίος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μισθώθηκε με ακαθάριστο μηνιάτικο 482 ECU (144.000 δρχ.) Ο υψηλότερος ευρωπαϊκός μισθός για το 1995 δόθηκε στα ανώτερα διοικητικά στελέχη του Λουξεμβούργου και ανέρχεται σε 6.018 ECU (1.805.400 δρχ.). Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν δημοσιοποιεί τόσο αναλυτικά συγκριτικά στοιχεία για τους ευρωπαϊκούς μισθούς, ενώ προαναγγέλλει ότι μέχρι τέλη του χρόνου θα υπάρξουν και νέοι, πιο λεπτομερείς πίνακες για όλα τα θέματα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ελλάδα και εργασία

Από τα αποτελέσματα της έρευνας της Κομισιόν προκύπτει ότι το 1995, ο μέσος χαμηλότερος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα σε ακαθάριστες αποδοχές, ήταν 772 ECU (231.000 δρχ.), ο "μέσος" μισθός 996 ECU (298.000 δρχ.) και ο μέσος υψηλότερος μισθός διοικητικών στελεχών και στελεχών επιχειρήσεων ανερχόταν σε 2.003 ECU (600.000 δρχ.). Οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές στην Ελλάδα είναιοι χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για τις τρεις παραπάνω μισθολογικές κατηγορίες. Η "ψαλίδα" ανάμεσα στις υψηλές και στις ασθενείς αποδοχές είναι 2,59 φορές. Η μεγαλύτερη "ψαλίδα" αποδοχών παρατηρείται στην Ιταλία (3,99 φορές). Σύμφωνα με τους αναλυτικούς πίνακες ακαθάριστων αποδοχών ο πιο χαμηλόμισθος Ελληνας εργαζόμενος είναι ο κάτω των 19 χρόνων, με 482 ECU (144.000 δρχ.). Ακολουθεί ο "μεταξύ 20 και 24 χρόνων" (620 ECU), o "κάτω των δύο χρόνων παλαιότητας" (722 ECU), o "εργαζόμενος σε μικρές επιχειρήσεις δέκα με δεκαεννιά μισθωτούς" (741 ECU) και ο "μισθωτός και απασχολούμενος ανειδίκευτος" (772 ECU). Ο μέσος μισθός χειρωνάκτων εργαζομένων ήταν 930 ECU (279.000 δρχ.) ενώ των μη χειρωνάκτων ανέρχεται σε 1.131 ECU (340.000 δρχ.). Η "ψαλίδα" μειώνεται γιατί με εξαίρεση τα υψηλόμισθα στελέχη διοικήσεων και επιχειρήσεων, οι υπόλοιποι μισθοί για τους "μη - χειρώνακτες" εργαζόμενους είναι αισθητά χαμηλότεροι. Οσον αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες η πιο χαμηλόμισθη είναι η μανιφακτούρα και πιο υψηλόμισθη η εξορυκτική βιομηχανία. Οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν υψηλότερες αποδοχές σε σχέση με τους αποφοίτους Λυκείου ή Γυμνασίου - όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά στην Ελλάδα η μισθολογική διαφορά ανάμεσα στους πτυχιούχους και τους αποφοίτους Λυκείου ή Γυμνασίου δεν είναι τόσο μεγάλη όπως σ' άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία π.χ. ή στη Φινλανδία και τη Γερμανία αυτή η διαφορά ανέρχεται στο 50%, δηλαδή είναι διπλάσιοι περίπου μισθοί. Στην Ελλάδα οι απόφοιτοι Γυμνασίου λαμβάνουν μέσο ακαθάριστο μηνιάτικο 933 ECU, οι απόφοιτοι Λυκείου 968 ECU και οι πτυχιούχοι 1.369 ECU. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στην Ελλάδα όπως και σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι εργαζόμενοι "διοικητικού τύπου" φαίνεται να κερδίζουν λιγότερα από τους βιοτέχνες ή τους "οδηγούς μηχανών". Οπως στους χειρώνακτες οι ανειδίκευτοι είναι οι πιο χαμηλόμισθοι έτσι και στους μη - χειρώνακτες, οι πιο χαμηλόμισθοι είναι το "προσωπικό υπηρεσιών" και οι πωλητές καταστημάτων.

Ευρωπαϊκή Ενωση

Στην Ιταλία και το Λουξεμβούργο οι υψηλόμισθοι κερδίζουν τέσσερις φορές παραπάνω απ' ό,τι οι χαμηλόμισθοι. Τρεις φορές και κάτι είναι η "ψαλίδα" μισθών για Ισπανία και Γαλλία και αμέσως μετά ακολουθεί η Ελλάδα με 2,59 φορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η "ψαλίδα" μισθών στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την "ψαλίδα" μισθών στην πρώην Δυτική Γερμανία, την Αγγλία ή την Ολλανδία. Κάνει εντύπωση πόσο υψηλόμισθα είναι τα ανώτερα στελέχη της Ιταλίας - μια χώρα με διάχυτη φτώχεια στο κέντρο και το νότο - σε αντίθεση π. χ. με τους συγκρατημένα υψηλόμισθους της καλβινιστικής Ολλανδίας. Στην ενωμένη Γερμανία τα στελέχη της πρώην Δυτικής πληρώνονται 50% παραπάνω από τους ομολόγους τους της πρώην Ανατολικής και οι εργαζόμενοι 30% αντίστοιχα.Οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ του υψηλότερου μισθού και του αμέσως κατώτερου - απόστελέχη επιχειρήσεων και διοίκησης σε"επιστημονικό προσωπικό" - είναι η Ιταλία και η Ελλάδα με περίπου 80%"ψαλίδα". Στο σύνολο της Ευρώπης οι υψηλότεροι μισθοί δίνονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα και οι χαμηλότεροι σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της Κομισιόν δεν παρέχει στοιχεία για τις ελληνικές υπηρεσίες παρά μόνο για τον τομέα της βιομηχανίας. Οπως τονίζει, όμως, η Κομισιόν "οι μισθοί στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες είναι παραπλήσιοι" στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Ιταλία να πληρώνει τους μισθούς στις υπηρεσίες συν 18% παραπάνω, τη Δανία συν 13% και τη Γερμανία και τη Φιμλανδία μείον 5% παρακάτω, ενώ στην Ισπανία και την Αγγλία οι μισθοί στους δύο τομείς παραγωγής είναι περίπου ίδιοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κριτήριο οι ανάγκες των εργαζομένων(2013-01-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-07-03 00:00:00.0)
«Διπλά» παραμύθια(2011-02-10 00:00:00.0)
Οι λαθροχειρίες(1997-02-21 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε δάνειο - μαμούθ(1996-12-11 00:00:00.0)
Η ΟΕΒΑ αντίθετη με την πρόταση του Ελληνα επιτρόπου...(1996-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ