Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠ. ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε θέση μάχης για την προώθηση των στόχων του Κόμματος

Συνδιάσκεψη "μάχης", που επικέντρωσε την προσοχή της στους τρόπους με τους οποίους θα προωθηθούνκαλύτερα οι στόχοιπάλης για το επόμενο διάστημα, με αιχμή τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, αλλά και οργάνωσης, και, ταυτόχρονα, μέσα απ' αυτούς τους στόχους να υλοποιείται ο άμεσος πολιτικός σκοπός του Κόμματος για τη δημιουργία των προϋποθέσεων οικοδόμησης του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου ήταν αυτή της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλίας (ΚΟΘ) του ΚΚΕ, που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης παραβρέθηκαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,ο Δ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ και η Ελένη Μπέλλου,μέλος της ΚΕ. Εκλέχτηκε η νέα Επιτροπή Περιοχής και γραμματέας της επανεκλέχτηκε ομόφωνα ο Γιάννης Χώτος.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι η πολιτική αντιπαράθεση στη Θεσσαλία θα οξυνθεί. Οι εξελίξεις με τις αναδιαρθρώσεις του καπιταλισμού είναι γρήγορες, καθώς μεγάλες μονάδες κλείνουν, μεταφέρονται ή ξεπουλιούνται (ΤΕΟΚΑΡ, ΕΛΣΙ κλπ,), προχωρούν οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων (ΤΣΑ, ελαστικά ωράρια), ενώ η ανεργία - ιδιαίτερα σε Βόλο - Λάρισα - μεγαλώνει. Ολο και περισσότεροι μικροί και μεσαίοι αγρότες εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες και ξεπουλάνε τη γη τους, ενώ μεγάλα πολυεθνικά καταστήματα εμφανίζονται και πέρα από το χώρο των τροφίμων, εκτοπίζοντας από την αγορά εκατοντάδες μικρομάγαζα. Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις αποτέλεσαν και τη "σπίθα" των μεγάλων κινητοποιήσεων στην περιοχή και της διάθεσης για κοινή στάση και δράση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων. Η προοπτική να δημιουργηθούν πλατιές αγωνιστικές συσπειρώσεις θα οδηγήσει σε πιο ακραίες επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΕ και γι' αυτό χρειάζεται ετοιμότητα, επαγρύπνηση και κυρίως αγωνιστική στράτευση όλων των κομματικών δυνάμεων.

Επίσης επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση παίρνει σοβαρά υπόψη τις εξελίξεις στη Θεσσαλία και γι' αυτό ρίχνει ιδιαίτερο βάρος, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους κυβερνητικούς νομάρχες - δημάρχους και τους μηχανισμούς που έχουν δημιουργήσει οι ηγεσίες των τοπικών Εργατικών Κέντρων και άλλων μαζικών φορέων για την υπονόμευση των αγώνων, όπως π. χ. Σκοτινιώτης - Παπακυρίτσης κ. ά., και το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ πολυμελή κλιμάκια στελεχών της περιοδεύουν όλο και πιο συχνά στην περιοχή, εξαγγέλλοντας "μεγάλα έργα" και ταυτόχρονα επιτίθενται ενάντια στο ΚΚΕ και τα στελέχη του. Στο ίδιο πλαίσιο η "κεντροαριστερή" συνεργασία σε Μαγνησία - Καρδίτσα προσπαθεί να δώσει άλλοθι για "αριστερό" ΠΑΣΟΚ, προβοκάροντας ταυτόχρονα για δήθεν πολιτική συνεργασία ΚΚΕ - ΝΔ, επιδιώκοντας να δημιουργήσει συγχύσεις στους εργαζόμενους.

Αρκετός λόγος και σε βάθος συζήτηση έγινε για την ανάγκη πολύμορφου δυναμώματος της ΚΟ, με την ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση των πραγματικών αιτιών που δημιουργούν στασιμότητα σε ορισμένους τομείς (π. χ. οικοδόμηση, νεολαία, "Ρ"). Αυτό που εντοπίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι δεν αρκεί η περιγραφή της κατάστασης, αλλά η λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της δουλιάς. Από πολλές ομιλίες τονίστηκε ότι χρειάζεται παραπέρα ιδεολογική και πολιτική δουλιά για την κατανόηση και αφομοίωση της πολιτικής του Κόμματος, της τακτικής και κυρίως της προώθησης του Μετώπου.

Δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές: Ολοι στη μάχη

Σημαντικό μέρος των εργασιών της Συνδιάσκεψης αφιερώθηκε στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Τόσο από την εισήγηση της ΕΠ, όσο και από πολλούς ομιλητές υπογραμμίστηκε ότι αυτή πρέπει να εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια δημιουργίας συσπειρώσεων και προϋποθέσεων οικοδόμησης του Μετώπου. Σημειώθηκε ότι όλη η προηγούμενη δουλιά στο εργατικό κίνημα, στο αγροτικό, στο χώρο της παιδείας κλπ. πρέπει να βρει έκφραση σε αυτές τις εκλογές και γι' αυτό ζητούμενο είναι πώς οι Κομματικές Οργανώσεις θα συνδέσουν όλη τη θετική εμπειρία με αυτή τη μάχη, πώς οι άνθρωποι που αναδείχτηκαν, δραστηριοποιήθηκαν και καταξιώθηκαν μέσα σ' αυτούς τους αγώνες θα συμμετέχουν ή θα στηρίζουν πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια τα οποία υποστηρίζει το ΚΚΕ. Με βάση τα παραπάνω τέθηκαν ως βασικοί δείκτες, που θα μετρήσουν τη δουλιά των Οργανώσεων, η συσπείρωση γύρω από τα ψηφοδέλτια, η αύξηση των ποσοστών και η κατάκτηση περισσότερων θέσεων στα Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια.

Επισημάνθηκε επίσης ότι υπάρχει ένα σημαντικό άνοιγμα σε πολλές περιπτώσεις, όπου η στελέχωση των ψηφοδελτίων με ανθρώπους από άλλους χώρους, διευκολύνει μετατοπίσεις ψηφοφόρων και εκφράζει πρακτικά τις όποιες διεργασίες γίνονται στη βάση. Σε πολλούς δήμους και σε δύο νομαρχίες, όπου επικεφαλής των συνδυασμών είναι στελέχη των "μπλόκων". Επιδίωξη αυτής της επιλογής είναι η κατανόηση από το λαό ότι και στην ΤΑ χρειάζονται εξίσου σκληροί αγώνες, όπως στα "μπλόκα", και ταυτόχρονα ότι τέτοιοι αγωνιστές χρειάζονται επικεφαλής, ανεξάρτητα από το πού πολιτικά ανήκουν. Αρκετός λόγος έγινε για τις αδυναμίες που εμφανίζονται σε ένα θέμα που χαρακτηρίστηκε "κρίσιμος κρίκος": Στα προβλήματα καθοδήγησης των οργανώσεων και των στελεχών με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να δουλεύουν με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές από αυτές των κομμουνιστών αντιλήψεις.

Διάταξη δυνάμεων

Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε συγκεκριμένα μέτρα για τις προτεραιότητες της εκλογικής μάχης, τη διάταξη των στελεχών, καλύτερο εξοπλισμό των κομματικών μελών, Επιτροπές Στήριξης. Τέθηκε ως στόχος η στράτευση σ' αυτήν την πολιτική αναμέτρηση του συνόλου των κομματικών δυνάμεων, φίλων και οπαδών του Κόμματος. Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη κριτικής της στάσης των άλλων κομμάτων για όλα τα μεγάλα ζητήματα και ξεσκεπάσματος της δημαγωγικής τακτικής των υποψηφίων της π. χ. αγροτικές κινητοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ΤΣΑ. Στο Βόλο, την Καρδίτσα, αλλά και στη Λάρισα να ξεσκεπαστεί ο ρόλος του ΣΥΝ στα κεντροαριστερά σενάρια, την πολιτική συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, το ρόλο Σκοτινιώτη - Κανταρτζή - Φούσκη κλπ. Επίσης με ιδιαίτερη έμφαση σημειώθηκε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η προπαγάνδα για δήθεν συμφωνίες ΚΚΕ - ΝΔ και οι επιδράσεις που μπορεί αυτή να έχει.

Το μαζικό κίνημα

Οσον αφορά τη δουλιά της ΚΟΘ στο μαζικό κίνημα και τη συμβολή της στη δημιουργία του Μετώπου η Συνδιάσκεψη έκρινε ότι η συμβολή της στις κινητοποιήσεις που έγιναν, στα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών και σε όλες τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή ήταν θετική. Αναπτύχθηκαν αγώνες που επέδρασαν θετικά στην ανάπτυξη και δυνάμωμα του συνδικαλιστικού κινήματος (ΤΕΟΚΑΡ, ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ, ΒΙΟΠΑΛ, ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ κ. ά.). Στο αγροτικό κίνημα, οι κινητοποιήσεις ξεκινούσαν από τη Θεσσαλία και έπαιρναν πανελλαδικό χαρακτήρα.Στο χώρο της παιδείας πέρα από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, αναπτύχθηκαν ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο τοπικές κινητοποιήσεις από Συντονιστικές Επιτροπές φορέων και Συντονιστικά μαθητών με μεγάλη συμμετοχή, ενώ βήματα έγιναν και στο χώρο των ΕΒΕ.

Ως ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε η πρωτοβουλία των 54 μαζικών φορέων που αγκάλιασε όλα τα κοινωνικά στρώματα, διαμόρφωσε κοινά αιτήματα και μορφές πάλης, προωθώντας ακόμη παραπέρα τη λογική της κοινής δράσης και του συντονισμού που είχε πρωτοεμφανιστεί στις αγροτικές κινητοποιήσεις με την έκφραση της αλληλεγγύης.

Ομως παρ' όλα τα βήματα που έγιναν στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης δυνάμεων, των συσπειρώσεων, του περιεχομένου των αιτημάτων, και την απόκτηση μιας πολύτιμης εμπειρίας, εκτιμήθηκε ότι η πολιτική δουλιά της ΚΟΘ ήταν αδύνατη. Γιατί δεν έγινε δυνατό να προβληθούν παντού και πειστικά οι δύο πολιτικές, οι δύο δρόμοι που έχουν να επιλέξουν οι εργαζόμενοι και κυρίως να κατανοούν όλο και περισσότεροι από αυτούς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ότι η λύση των προβλημάτων συνδέεται με γενικότερες αλλαγές και ρήξεις, με ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων τη στηρίζουν και την ανάδειξη μιας άλλης κυβέρνησης, που θα εφαρμόσει μια φιλολαϊκή πολιτική. Επίσης αδύνατη ήταν και η κομματική δουλιά γιατί πρωτοπόρα στοιχεία αυτών των κινητοποιήσεων δεν εντάχτηκαν στο Κόμμα.

Για το επόμενο διάστημα η Συνδιάσκεψη αποφάσισε ότι η προσοχή πρέπει να συγκεντρωθεί στα εξής:

  • Ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές εργασιακών σχέσεων, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.
  • Αγροτικό πρόβλημα, συρρίκνωση αγροτικής οικονομίας, "Ατζέντα 2000".
  • Η εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων της κυβέρνησης στην παιδεία.
Οικοδόμηση και λειτουργία της ΚΟ

Και η εισήγηση της ΕΠ, αλλά και πολλοί ομιλητές επισήμαναν ότι οι στόχοι για αλλαγή στο συσχετισμό δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, η συσπείρωση δυνάμεων σε διάφορα μέτωπα και άμεσα για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, απαιτούν υποχρεωτικά τη βελτίωση της ποιοτικής λειτουργίας και δράσης της ΚΟΘ. Και γι' αυτό αποφασίστηκε ότι πρέπει να δυναμώσει ο έλεγχος, η κριτική και αυτοκριτική, να βελτιωθεί αποφασιστικά η ιδεολογική δουλιά και να δυναμώσει η βοήθεια προς την ΚΝΕ, με προτεραιότητα στην εργαζόμενη νεολαία.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ως θετική τη λειτουργία και τη δράση της Επιτροπής Περιοχής, σημειώνοντας ότι υπήρχαν αδυναμίες στον έλεγχο υλοποίησης των αποφάσεων, στη σύνδεση του Γραφείου Περιοχής με την Επιτροπή Περιοχής, ότι δε λειτούργησαν οι επιτροπές ώστε να δημιουργηθεί υποδομή σε μια σειρά τομείς όπως εργατικό, ΕΒΕ, Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ