Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χρεοκόπησε η πολιτική Κληρίδη

Το ΑΚΕΛ, εκτιμά πως η μονόπλευρη στήριξη στον αμερικανικό παράγοντα έχει οδηγήσει το Κυπριακό σε επικίνδυνο σταυροδρόμι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Η πολιτική του Προέδρου Γλ. Κληρίδη, για μονόπλευρη στήριξη στον αμερικανικό παράγοντα, έχει χρεοκοπήσει και ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αντί λύσης, στόχευε να πετύχει άνοιγμα του δρόμου της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάποια μορφή αναγνώρισης στον Ντενκτάς και αποτροπή της παραλαβής των πυραύλων S - 300. Οι θέσεις αυτές περιέχονται σε μακροσκελή ανακοίνωση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, που συνήλθε χτες και συζήτησε τις εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα.

Οι κυριότερες θέσεις που περιέχονται στην ανακοίνωση της Ολομέλειας είναι:

- Η Ολομέλεια διαπιστώνει με ανησυχία ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η Αγκυρα και ο Ντενκτάς αναβαθμίζοντας συνεχώς την αδιαλλαξία και τις απαράδεκτες αξιώσεις τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους, δεν επιτρέπουν να ξεπεραστεί το παρατεταμένο αδιέξοδο. Η πρόσφατη επίσκεψη Γκορντοβέζ επιβεβαίωσε αυτό το γεγονός. Η απουσία διαλόγου πάνω στην ουσία του Κυπριακού και η συνεχής και υποβόσκουσα ένταση σε σχέση με στρατιωτικά θέματα, που ενδεχομένως, μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση, πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους που απειλούν την Κύπρο και το λαό της.

- Η Ολομέλεια διαπιστώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει απροθυμία από πλευράς ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών χωρών να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις πάνω στην τουρκική πλευρά για να ευθυγραμμιστεί επιτέλους με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

- Οι πρωτοβουλίες Χόλμπρουκ απέτυχαν να προωθήσουν την ουσία του Κυπριακού και να οδηγήσουν σε λύση κατά το 1998, όπως υποσχόταν προεκλογικά ο Γλ. Κληρίδης. Η πολιτική Κληρίδη για μονόπλευρη στήριξη στον αμερικανικό παράγοντα έχει χρεοκοπήσει.

- Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον γύρω από το Κυπριακό μονοπωλούν τα στρατιωτικά θέματα και μάλιστα εκείνο των πυραύλων S - 300, με αποτέλεσμα η ουσία του Κυπριακού να είναι ανησυχητικά υποβαθμισμένη.

- Η Ολομέλεια καυτηριάζει την υποκρισία με την οποία οι ΝΑΤΟικές χώρες προσεγγίζουν τα στρατιωτικά θέματα, εμφανιζόμενες ιδιαίτερα ευαίσθητες έναντι των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύσει την άμυνά της, ενώ ταυτόχρονα παραγνωρίζουν πλήρως την τουρκική στρατιωτική κατοχή και την ποιοτική αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων.

- Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι η αμυντική θωράκιση είναι απόλυτα αναγκαία για την απόκρουση νέας πιθανής τυχοδιωκτικής ενέργειας της κατοχικής δύναμης. Η άμυνα όμως, δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο που υπηρετεί τον κύριο στρατηγικό μας στόχο, που είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Η στρατικοποίηση του Κυπριακού εκτρέπει το ενδιαφέρον από την ουσία του προβλήματος, που είναι η ειρηνική επανένωση της Κύπρου, βολεύει και εξυπηρετεί την κατοχική δύναμη και σε καμιά περίπτωση δε συμφέρει στην Κύπρο και την υπόθεσή της.

- Η Ολομέλεια εκτιμά ως θετική την επιστολή Κληρίδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία αποδέχεται τη σταδιακή αποστρατικοποίηση. Αυτή η στροφή στην πολιτική του Προέδρου Κληρίδη, παρόλο που έγινε με καθυστέρηση 6 ολόκληρων χρόνων, στη διάρκεια των οποίων το Κυπριακό περιεπλάκη ακόμα περισσότερο και υπήρξε ζημιογόνος οπισθοδρόμηση, πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια.

- Η Ολομέλεια θεωρεί ότι το περιεχόμενο των πρόσφατων δύο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και οι διεργασίες που προηγήθηκαν, κατά τις οποίες ο αμερικανικός παράγοντας προσπάθησε να ικανοποιήσει τουρκικές αξιώσεις, δεν επιτρέπουν θριαμβολογίες, αλλά επιβάλλουν περαιτέρω δραστηριότητα.

- Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κύπρου δεν μπορεί να θεωρούνται υποκατάστατο των προσπαθειών επίλυσης ου Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο βαθμό που εξυπηρετεί τον πρωταρχικό και κύριο στόχο μας, που είναι η επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. Αν για οποιουσδήποτε λόγους ενδεχόμενη ένταξη θα σημαίνει εδραίωση της διχοτόμησης και μετατροπή της σημερινής διαχωριστικής γραμμής "Αττίλα" σε σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε μια τέτοια εκτρωματική διευθέτηση, στο όνομα τάχα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, θα βρει το ΑΚΕΛ κάθετα αντίθετο και θα αγωνιστεί για να μην περάσει. Η μέχρι τώρα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό δεν ικανοποιεί το ΑΚΕΛ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει πείσει ότι διαδραματίζει το ρόλο που οι Κύπριοι προσδοκούν, δηλαδή του καταλύτη για την ειρηνική επανένωση της Κύπρου, και δίκαιη, στηριγμένη σε αρχές λύση του Κυπριακού.

- Η Ολομέλεια εξακολουθεί να πιστεύει ότι η θέση του ΑΚΕΛ για μεθόδευση προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή έστω και ευρεία συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ήταν η πιο ενδεδειγμένη προσέγγιση για να αρθούν τα σημερινά επικίνδυνα αδιέξοδα.

Ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, πήγε χτες στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, σε σχέση με θέματα που αφορούν την αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Ο Κύπριος υπουργός και ο αρχηγός του ΓΕΕΦ, αρχιστράτηγος Δήμου, θα παρακολουθήσουν δοκιμαστική βολή του πυραύλου S - 300 που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή σε περιοχή 1.200 χλμ. νότια της Μόσχας. Τη δοκιμαστική βολή θα παρακολουθήσουν επίσης Κύπριοι στρατιωτικοί που έχουν εκπαιδευτεί στους πυραύλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(1998-12-31 00:00:00.0)
Διχασμένα τα κυπριακά κόμματα(1998-12-30 00:00:00.0)
Αναγγέλθηκαν τα προαποφασισμένα...(1998-12-30 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ(1998-12-01 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ(1998-11-27 00:00:00.0)
"Παζάρι" για τους πυραύλους(1998-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ