Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προμελετημένο έγκλημα

Το ίδιο "παιχνίδι" με τις τεράστιες καταστροφές των δασών και της ίδιας της ζωής και περιουσίας των πολιτών που παίχτηκε το τελευταίο Σαββατοκύριακο, δυστυχώς, παίζεται δεκαετίες τώρα και κανένας δεν μπορεί να προσποιείται τον ανήξερο για το έγκλημα. Ποιοι και γιατί, λοιπόν, βάζουν στόχο τη ζωή και την υγεία των πολιτών - πρώτα πρώτα των εκατομμυρίων ανθρώπων που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και όλης της χώρας - με τις επιλογές τους και τις συνειδητές παραλείψεις τους;

Είναι γνωστή η κερδοσκοπία της ολιγαρχίας του τόπου, από την πρώτη στιγμή της απελευθέρωσης του ελληνικού κράτους. Πως "έβαλαν στο χέρι" τεράστιες δασικές εκτάσεις και κερδοσκοπούν ασύστολα με την καταστροφή δασών, εμπορευόμενοι και το όνειρο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων για ένα "κεραμίδι" πάνω απ' το κεφάλι τους. Και, βεβαίως, αυτή η καταστροφική δράση τους δε θα μπορούσε να αναπτυχθεί παρά με υπόβαθρο τη δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεών τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το ν. 668/79, βάφτισε χορτολιβαδικές εκτάσεις εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης και τις παρέδωσε στην κερδοσκοπία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλάζοντάς τους χρήση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με προσωπική ευθύνη του σημερινού πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ως υπουργού Γεωργίας, ήρθε να ολοκληρώσει το έγκλημα της ΝΔ, ψηφίζοντας, παρά τη γενική κατακραυγή, το γνωστό αντισυνταγματικό νόμο 1734/87 για τους βοσκοτόπους, αποδεσμεύοντας ακόμα, πλέον των 50 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικές εκτάσεις. Παράλληλα αναγνώρισε "έννομο συμφέρον" στους λογής καταπατητές, για να διεκδικούν δικαστικά κι άλλες δασικές εκτάσεις... Συστατικό στοιχείο αυτής της αντιδασικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων είναι η συνεχής συρρίκνωση των, έτσι κι αλλιώς, ανεπαρκέστατων δαπανών για την προστασία των δασικών εκτάσεων.

Με αυτές τις αποσκευές και στα πλαίσια της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Μάαστριχτ, που εκποιεί το δημόσιο πλούτο, η εκσυγχρονιστικήκεντροαριστερή κυβέρνηση Σημίτη έρχεται, τώρα, να αναγνωρίσει και επίσημα τους λογής μεγαλοκαταπατητές και να δώσει πιστοποιητικά νομιμότητας στην αυθαίρετη δόμηση, σε δασικές εκτάσεις, με ομολογημένο στόχο να εισπράξει νέα χαράτσια και, ταυτόχρονα, να "πλιατσικολογήσει" σε συνειδήσεις προεκλογικά. Αυτήν την πολιτική, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε να τη συμπληρώσει πειραματιζόμενη και με το έργο της δασοπυρόσβεσης. Και, βεβαίως, η προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες είτε στο Πυροσβεστικό Σώμα είτε στους δασικούς δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της, που, με τις θριαμβολογίες της για αποτελεσματική κινητοποίηση, προκαλεί τον ελληνικό λαό.

Αν, πράγματι, η κυβέρνηση ήθελε να προστατεύσει τα δάση, όφειλε, τουλάχιστον, να υλοποιήσει το ομόφωνο πόρισμα της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής. Ομως, αντί για Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας και χρηματοδότηση με σταθερό ποσοστό από τον προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται για έργα υποδομής, προμήθεια πυροσβεστικών μέσων, πρόσληψη και αξιοποίηση εκπαιδευμένου προσωπικού, κάνει το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό ότι απειλούνται ακόμα και πυκνοκατοικημένοι χώροι, όπως φάνηκε στο Πέραμα. Ο εμπρηστής, λοιπόν, είναι η κυβέρνηση με την εγκληματική πολιτική της, που ευνοεί σκανδαλωδώς τους οικοπεδοφάγους και, γενικά, εκείνους που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της δασικής γης. Ετσι, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά, μετατρέποντας την οργή και αγανάκτησή τους σε αγώνα και πάλη, όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ, να ανατρέψουν την εμπρηστική πολιτική της κυβέρνησης που ξεπουλάει ακόμη και το οξυγόνο του λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ