Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Ανοίγει ο δρόμος για ομαδικές απολύσεις

Το δρόμο των ομαδικών απολύσεων ανοίγουν μια σειρά δικαστικές αποφάσεις και ακυρώνονται βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ιδιαίτερα, τον τελευταίο καιρό ο Αρειος Πάγος έχει εκδώσει μια σειρά αποφάσεων που στρέφονται ευθέως κατά των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Ωστόσο, η τελευταία απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, που ουσιαστικά βγάζει στην παρανομία τις πολιτικές οργανώσεις στους εργασιακούς χώρους και τις επιχειρήσεις, ανατρέπει όλο το εργασιακό καθεστώς που καθιερώθηκε στη χώρα μας μετά τη μεταπολίτευση και είναι η πιο αντεργατική απόφαση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο εργοδότης μπορεί να απολύει τον εργαζόμενο, επειδή πρωτοστάτησε στη δημιουργία πολιτικής οργάνωσης στον εργασιακό χώρο ή ακόμη και μόνο γιατί συμμετέχει σ' αυτή. Ετσι, οι πολιτικές οργανώσεις στις επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βγουν στην παρανομία, ενώ οι εργαζόμενοι να απολυθούν οποιαδήποτε στιγμή.

Στο μεταξύ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν εκδοθεί και άλλες αντεργατικές αποφάσεις από τον Αρειο Πάγο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την απόφαση που αφορούσε απόλυση εργαζόμενου από την Τράπεζα BANK OF AMERIKA. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, οι εργαζόμενοι που μετέχουν σε απεργίες, οι οποίες κηρύχτηκαν παράνομες με δικαστική απόφαση, μπορούν να απολύονται, χωρίς αυτή η ενέργεια να θεωρείται καταχρηστική. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο δικαστήριο είχε κηρύξει παράνομη απεργία, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και η Τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας εννιά υπαλλήλων, επειδή συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ