Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το ΝΑΤΟ ο πιο πετυχημένος διεθνής οργανισμός!

Σε ύμνους προς το ΝΑΤΟ από αμερικανικού εδάφους επιδόθηκε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια ομιλίας του χτες στην Ουάσιγκτον στο "Ινστιτούτο Κάρνετζι για τη Διεθνή Ειρήνη" με θέμα "Προκλήσεις ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο και ο ρόλος της Ελλάδας" χαρακτήρισε την Ατλαντική Συμμαχία ως τον "πιο πετυχημένο διεθνή οργανισμό συλλογικής άμυνας στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου", χωρίς ωστόσο να μπει στον κόπο να πει τι έχει προσφέρει το ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μίλησε για τη λεγόμενη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, που αποτελεί το προκάλυμμα για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την επιβολή της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού. Και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης στην Ευρώπη των "Δυνάμεων Πολυεθνικών Διακλαδικών Επιχειρήσεων",με αποστολή το "χειρισμό κρίσεων" και τη... "διατήρηση της ειρήνης", ώστε να δημιουργηθεί ένα "ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας". Ειδικότερα για τα Βαλκάνια έκανε λόγο για "ανάδειξη του βαλκανικού υποσυστήματος ως αυτόνομου γεωπολιτικού χώρου", προφανώς στα πλαίσια της λογικής δημιουργίας ενός τοπικού παραρτήματος του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στο ρόλο μεσάζοντα και τοποτηρητή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή που επιζητεί η Ελλάδα, είπε ότι "φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής, Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής" και με αυτή την έννοια, όπως είπε, είναι "ένα κράτος τριών ηπείρων που μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες προς πολλές κατευθύνσεις". Στα πλαίσια αυτά ενέταξε και τη γενικότερη εξόρμηση με φιλοδοξίες μικρού ιμπεριαλιστή, που πραγματοποιεί η εγχώρια άρχουσα τάξη, λέγοντας ότι "η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει πυρήνα οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, επεκτείνοντας τις οικονομικές δραστηριότητές της στις γειτονικές της χώρες". Μια στρατηγική στην οποία εντάσσεται και ο ρόλος που διεκδικεί η Ελλάδα στα πλαίσια της "νέας τάξης", καθώς - όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος - "μια τέτοια πολιτική, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της ήδη επιτυχημένης και δυναμικής στρατιωτικής διπλωματίας, μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας παράγοντα αποφασιστικής σημασίας για τις εξελίξεις στην περιοχή".

Η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ, που θα κρατήσει όλη τη βδομάδα, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις τελικές αποφάσεις που θα παρθούν στο ΚΥΣΕΑ στις 24 Ιούλη στην Αθήνα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιεί επισκέψεις στα εργοστάσια παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων. Χτες συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Τζ. Τένετ και το βράδυ παρακάθησε σε γεύμα που του παρέθεσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ου. Κοέν, ενώ σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί το Πεντάγωνο και να έχει μαζί του κατ' ιδίαν συνάντηση. Επίσης θα ακολουθήσει και σειρά άλλων επαφών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ