Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για την ΕΛΒΟ

Παρέμβαση, για την πορεία της ΕΛΒΟ, έκανε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Θ. Κωνσταντινίδης. Στην Ερώτηση, που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Αμυνας, τονίζεται:

«Η "ΕΛΒΟ ΑΒΕ" είναι η μοναδική βιομηχανία κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα. Οχήματα που καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, έχοντας την υποστήριξη για πάνω από 30 χρόνια από την κατασκευή τους, ενώ τα διεθνή πρότυπα αντίστοιχων εργοστασίων, που είναι ενταγμένα σε πολυεθνικούς μονοπωλιακούς ομίλους, είναι 15 το πολύ 20 χρόνια.

Παράγει, επίσης, Λεωφορεία και Φορτηγά για τις ανάγκες της Πολιτικής Αγοράς (Απορριμματοφόρα, Πυροσβεστικά παντός τύπου, Βυτιοφόρα, Ασθενοφόρα κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, με πλεονέκτημα τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία που διαθέτει και τη μακροχρόνια εμπειρία στην κατασκευή και συντήρηση των τροχοφόρων/ερπυστριοφόρων οχημάτων, έχει τη δυνατότητα ανακατασκευής και αναβάθμισης των οχημάτων που διαθέτουν σήμερα οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με προφανή πλεονεκτήματα για το αξιόμαχο των οχημάτων, οικονομικά πλεονεκτήματα για τις Ενοπλες Δυνάμεις και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Για την ενίσχυση της παραγωγής της "ΕΛΒΟ ΑΒΕ" πέρα από τους 366 περίπου εργαζομένους της, που παραμένουν απλήρωτοι για σχεδόν 2 μήνες, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Ενώ η "ΕΛΒΟ ΑΒΕ" αποτελεί μια βιομηχανία κορμό όχι μόνο για την οικονομία της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα για την Ελλάδα, σήμερα υπολειτουργεί. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, και σε πλήρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν της αναθέτει παραγωγικό έργο για τις ώριμες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα δε και από τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά και του ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φρενάρεται η δυνατότητα της "ΕΛΒΟ ΑΒΕ" να εξασφαλίσει φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς επίσης και εγγυητικές επιστολές για να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για να αναλάβει έργο.

Η κυβερνητική λοιπόν πολιτική επιδιώκει τη συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση ή και το κλείσιμο της "ΕΛΒΟ ΑΒΕ", βγάζοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και αυξάνοντας σε κρίσιμη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας περίοδο, την οικονομική της αιμορραγία και την παραπέρα εξάρτησή της από τα μονοπώλια του κλάδου, άλλα κέντρα και μηχανισμούς στον κρίσιμο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Να τονιστεί πως η προηγούμενη εμπειρία ιδιωτικοποίησης της "ΕΛΒΟ ΑΒΕ" (με τον όμιλο Μυτιληναίου) ήταν δραματική για τους εργαζόμενους και την εξέλιξη της ίδιας της εταιρείας, η οποία συρρικνώθηκε, μειώθηκαν οι εργαζόμενοι και τελικά ο μοναδικός ωφελημένος ήταν ο όμιλος Μυτιληναίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:

  • Να επανέλθει η "ΕΛΒΟ ΑΒΕ" στον πλήρη δημόσιο έλεγχο, χωρίς συμμετοχή κανενός ιδιώτη, και να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότησή της.
  • Να αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων της.
  • Να της ανατεθούν παραγγελίες στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ