Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Κλειστή και πάλι σήμερα η χωματερή

Με κλειστή, επ' αόριστον, και πάλι από σήμερα τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, με απόφαση του δημάρχου Ν. Παπαδήμα,συνεχίζεται το "σίριαλ" της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Η "λύση" που προωθήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, να βρει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής τους χώρους που θα δεχτούν τις δύο Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) οδηγεί και πάλι σε αδιέξοδο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανω Λιοσίων συνεδριάζει σήμερα το βράδυ για να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη του κλεισίματος της χωματερής, που αποφασίστηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της χωροθέτησης των ΟΕΔΑ της Ανατολικής Αττικής. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη,στη Δυτική Αττική, του τέθηκε το θέμα από τους δημάρχους της περιοχής. Ο ίδιος απαντώντας μετέφερε για μια ακόμα φορά τις ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας γενικώς ότι η κυβέρνηση δε θα δεχτεί άλλες αναβολές και θα δώσει οριστικές λύσεις. Κάτι που δεν ικανοποίησε τους δημάρχους, οι οποίοι του ζήτησαν χρονοδιάγραμμα για οριστική λύση. Η ίδια η κυβέρνηση, βέβαια, έχει δείξει μέχρι σήμερα την έλλειψη πολιτικής βούλησης να προχωρήσει στην υλοποίηση τον σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ του κατεξοχήν υπεύθυνου φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ετσι τα τοπικά συμφέροντα της Ανατολικής Αττικής συνεχίζουν να δηλώνουν την άρνησή τους να δεχτούν στην περιοχή τους ΟΕΔΑ. Θέση που την ενισχύουν και με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης, που έγινε για λογαριασμό της νομαρχίας, και η οποία θεωρεί ότι δεν προτείνει κανένα χώρο, ενώ στην πραγματικότητα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μόνοι διαθέσιμοι χώροι που μπορούν να δεχτούν απορρίμματα, εντός των ορίων της Αττικής, είναι αυτοί που είχαν επιλεγεί αρχικά με βάση το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ. Από την άλλη, πληθαίνουν καθημερινά στην περιοχή αυτοί που αξιοποιούν το τεχνητό αδιέξοδο για τη χωροθέτηση ΟΕΔΑ για να προβάλουν ως λύση τη μέθοδο της καύσης. Μέθοδο που έχει αποκλειστεί όπου και αν έχει εφαρμοστεί, εξαιτίας των σημαντικών επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον.

Το Σάββατο το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής θα συνεδριάσει και θα συζητήσει το πόρισμα της μελέτης του Πανεπιστημίου Θράκης για τις χωροθετήσεις στην Ανατολική Αττική, ώστε να αποφασίσει και να καταθέσει πρόταση στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο πρέπει να λάβει την πολιτική απόφαση. Είναι μεγάλη όμως η πιθανότητα το ΝΣ να μην υποδείξει κανένα χώρο στην Ανατολική Αττική για να δεχτούν ΟΕΔΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ