Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ Χ. ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Μέτωπο υπεράσπισης νοσοκομείων και ταμείων

- Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ);

- Σ' αυτές τις εκλογές καταγράφτηκε, κυρίως, η αποδοκιμασία των νοσοκομειακών γιατρών προς τις δυνάμεις της συντήρησης, με όλες τις παραλλαγές της.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών σχεδόν διπλασίασε τις δυνάμεις της (είχε μια αύξηση 69%). Οι γιατροί εκτίμησαν την αποφασιστική στάση τηςστο προηγούμενο διάστημα - και ιδιαίτερα μετά το σχέδιο Πεπονή. Η ΔΗΠΑΚ συνέβαλε, ώστε η ΕΙΝΑΠ να διατηρήσει το διεκδικητικό και αγωνιστικό χαρακτήρα του σωματείου και να μην κατρακυλήσει στο ρόλο του συμβιβασμένου χειροκροτητή των κυβερνητικών επιλογών.

Με την ενίσχυση της ΔΗΠΑΚ και τη μείωση της δύναμης των τριών άλλων μεγάλων παρατάξεων δόθηκε η καλύτερη απάντηση στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, στο συνδικαλισμό των φαξ, των δημοσίων σχέσεων, των διασπαστικών κινήσεων και των προσωπικών φιλοδοξιών.

- Το ποσοστό συμμετοχής, όμως, παρέμεινε και πάλι χαμηλό

- Υπήρξε μια σοβαρή αύξηση της συμμετοχής κατά 23,5% στις εκλογές, που είναι μια καλή αφετηρία, ώστε το σωματείο να ξαναβρεί το βηματισμό του.

Επιπλέον η ΕΙΝΑΠ έχει τακτοποιημένα οικονομικά περίπου 4.500 μέλη. Απ' αυτούς ψήφισαν 1.582, που βέβαια δεν είναι η καλύτερη συμμετοχή, αλλά ούτε και η χειρότερη για ένα συνδικαλιστικό σωματείο επιστημόνων.

- Ποια είναι η αιτία της πτώσης των άλλων παρατάξεων;

- Στη διετία που πέρασε, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ που είχαν την ευθύνη της εκπροσώπησης του σωματείου, συχνά μπέρδευαν τους ρόλους του συνδικαλιστή και του συμβούλου του υπουργού και μάλιστα μερικές φορές ομολογούσαν τη δεύτερη ιδιότητά τους μπροστά στους έκπληκτους συναδέλφους. Και αυτό "μέτρησε" στις επιλογές των νοσοκομειακών γιατρών.

Η ΔΗΚΝΙ, που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ, διεκδίκησε την πατρότητα της συντηρητικότερης στροφής της ΠΑΣΚ και είχε την ανάλογη αποστροφή.

Η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών, που υποστηρίχτηκε απ' τον ΣΥΝ, εισέπραξε το αντίτιμο της Ευρω-λαγνείας και της ηττοπάθειάς της. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνη στην επαρχία τήρησε και απεργοσπαστική στάση κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

- Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

- Τα αποτελέσματα της ΕΙΝΑΠ σηματοδοτούν την ανάγκη συγκρότησης μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το προσεχές διάστημα η υγεία και η ασφάλιση θα δεχτούν τη σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης, η οποία θα επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δομές της δημόσιας υγείας, αλλά και να άρει κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Ιδιαίτερα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, η μονιμότητα, το πρωινό ωράριο, η υπερωριακή αμοιβή της εφημερίας θα είναι από τα πρώτα που θα επιχειρήσει να καταργήσει. Η δημοκρατία στα νοσοκομεία θα αντικατασταθεί από αυταρχισμό και τα Διοικητικά Συμβούλια θα αντικατασταθούν από διευθύνοντες συμβούλους και μάνατζερς. Ο ασθενής από "πάσχων άνθρωπος" θα μετατραπεί σε "αντικείμενο κέρδους" και το ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της υγείας θα αντικατασταθεί από λογικές μεγιστοποίησης του κέρδους. Τα νοσοκομεία θα χάσουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και θα μετατραπούν σε εισπρακτικές μηχανές, γεγονός που θα διαλύσει τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τις αντιλαϊκές κινήσεις της κι ένας ακόμη περιοριστικός - και με δικά της λόγια - προϋπολογισμός για την υγεία άρχισε να συζητείται από σήμερα (σ.σ. χτες) στη Βουλή.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ