Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πεισμωμένοι από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης

Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης, παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε αντίθετη κατεύθυνση, τόσο από κυβερνητικούς παράγοντες, όσο και από ορισμένα μεμονωμένα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών. Ιδιαίτερα στη Μακεδονία, ορισμένοι προσπαθούν με νύχια και δόντια να πείσουν τους αγρότες πως τα αιτήματα της κινητοποίησής τους είναι διαφορετικά από αυτά των συναδέλφων τους Θεσσαλών και, άρα, μπορούν να μπουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις. Ομως, για να γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να ανοίξουν τους δρόμους σε "ένδειξη καλής θέλησης".

Το παραμύθι αυτό, όμως, δεν περνάει στους αγρότες, που, 20 μέρες τώρα, ως απάντηση στα κοινά αιτήματά τους, εισπράττουν την ίδια αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, που απλά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο, σε κάθε περίπτωση "διαλόγου".

Προχτές αργά το βράδυ, στα πλαίσια του σχεδίου που εφαρμόζουν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κάλεσε σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των αγροτών του νομού, προκειμένου να βρουν διέξοδο και να προωθηθούν τα αιτήματά τους. Βέβαια, και ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος, υπηρετώντας πιστά τις κυβερνητικές αποφάσεις, κάλεσε τους αγρότες να απελευθερώσουν τους δρόμους για να διευκολύνουν τις προσπάθειες διαλόγου. Μάλιστα, ζήτησε να καταλήξουν από κοινού με τη Νομαρχία στα αιτήματα που θα τεθούν στο τραπέζι και στη συνέχεια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται, ώστε να επιτευχθεί διάλογος είτε με τον πρωθυπουργό είτε με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Σήμερα για το θέμα αυτό θα συνεδριάσει η ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης, όμως, όπως φαίνεται από τις διαθέσεις των αγροτών, που βρίσκονται στα μπλόκα, μάλλον δε θα επιτύχει η προσπάθεια. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και μάλιστα ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στο παναγροτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει αύριο στην Αθήνα.

Χτες, σε ένδειξη καλής θέλησης, άνοιξαν ορισμένα μπλόκα για δύο ώρες, προκειμένου να περάσουν τα φορτηγά που μετέφεραν προϊόντα για την αγορά της Θεσσαλονίκης.

Η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους αγρότες συνεχίζεται. Οι Σύλλογοι Φοιτητών Βιολογικού και Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, με χτεσινή ανακοίνωσή τους, καλούν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Η Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά το απεργιακό συλλαλητήριο, επισκέφτηκε τα μπλόκα των αγροτών στα Μάλγαρα και το Λουδία, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή της, ενώ αργά το βράδυ πήγαν στα μπλόκα και δεκάδες οικοδόμοι της πόλης. Παράλληλα, χτες δεκάδες μέλη της ΚΝΕ επισκέφθηκαν τους αγρότες στα μπλόκα της αερογέφυρας στη Θέρμη και τα Πράσινα Φανάρια.

Τα μπλόκα

Στη Θεσσαλονίκη παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα στη Γέφυρα Μαλγάρων, στη γέφυρα του Λουδία, στα Πράσινα Φανάρια και στην αερογέφυρα της Θέρμης. Στην Πιερία, στην περιοχή Βαρυκό και στην αερογέφυρα Αιγινίου. Στην Ημαθία, μπλόκα υπάρχουν σε τρία σημεία: Στο Κλειδί, στην Κυψέλη και στο 10ο χιλ. της επαρχιακής Οδού Σταυρού - Γιαννιτσών. Στην Πέλλα έχουν απελευθερωθεί τα μπλόκα, όμως τα τρακτέρ παραμένουν στους δρόμους σε όλα τα σημεία: Στη Σέρβικη Γέφυρα, στη διασταύρωση για Μεσιανό, στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και στη γέφυρα Αγίου Λουκά, στην περιοχή Σφαγεία και στο Λουδία. Στο Κιλκίς, οι αγρότες κρατάνε γερά το μπλόκο στον κόμβο της Καλίνδροιας. Στην Καβάλα παραμένει και ενισχύεται το μπλόκο της Χρυσούπολης στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, ενώ στις Κρινίδες τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στο πλάι του δρόμου. Και οι αγρότες των Γρεβενών, όμως, μένουν ανυποχώρητοι στο μπλόκο, που έχουν στήσει εδώ και 14 μέρες στη διασταύρωση Καρπερού. Τέλος, και στον Εβρο ενισχύονται τα 4 μπλόκα που στήθηκαν από την αρχή της κινητοποίησης: Στο Διδυμότειχο, στο Αρδάνιο, στις Καστανιές και το Ορμένιο, κρατώντας έτσι κλειστούς τους δρόμους για τα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ