Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα 'παιξε ο Ρούλης

Ο Ρούλης (εκ του Θόδωρος - Θοδωρούλης - Ρούλης) καθόταν στην πολυθρόνα του. Εξυνε το κεφάλι του το οποίο εδώ και καιρό έχει απογυμνωθεί και από μαλλιά. Στο τραπέζι μπροστά του το "κόκκινο βιβλίο". Παραπέρα ένας χάρτης της Κίνας. Δίπλα η "Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη". Απέναντί του μια μεγεθυσμένη φωτογραφία του Μπούτα με τα γένια και την κάπα κρεμασμένη στον ώμο.

Κοιτάει τη φωτογραφία, και τα μάτια του, που θυμίζουν εκείνα της αλεπούς, πετούν φλόγες. Είναι πολύ νευριασμένος. Το "σχέδιο Μάο" απέτυχε παταγωδώς. Τα μπλόκα δεν έσπασαν.

Εχει και τον "Κινέζο" να του τηλεφωνεί συνεχώς και να τον πιέζει. "Τι ξέρει ο καθηγητής από αγρότες με καραγκούνικο κεφάλι", σκέφτεται και αρχίζει να τον στολίζει με "κοσμητικά" επίθετα, φωνάζοντας τόσο που η γραμματέας του απέξω τρέμει από το φόβο της. Η "μπάλα" παίρνει κι άλλους. Τον Αθανασάκη που αναφέρθηκε σε "κομψομόλους", χωρίς να σκαμπάζει γρυ από κομμουνιστική τακτική. Τον Σκανδαλίδη που μιλάει στους αγρότες λες και απευθύνεται σε Κολωνακιώτες. Τον Νικολάου που θέλει να το παίξει "κουτσαβάκι", ενώ είναι "τζάμπα μάγκας". "Μέχρι και η Διαμαντοπούλου πήρε θέση" λέει, και οι ...Χριστοπαναγίες "πάνε γόνα".

Ο Ρούλης φέρνει πάλι στο μυαλό του τη διάταξη των μπλόκων στη Θεσσαλία: Αλμυρός, Βελεστίνο, "Βιοκαρπέτ", διασταύρωση Βόλου, Συκούριο, Τέμπη και περιφερειακά στους νομούς κρατούν με χιλιάδες τρακτέρ. Τα νεύρα φουντώνουν κι άλλο. Αρπάζει το ποτήρι με το ουίσκι και το σπάει πάνω στη φωτογραφία του Μπούτα που είναι στερεωμένη στον τοίχο. Χτυπάει το τηλέφωνο. Πάλι ο"Κινέζος". Τα νεύρα "τσατάλια". Εδώ ο κόσμος χάνεται κι αυτός μόλις επέστρεψε από το Δουβλίνο πάει στην Ελευσίνα για "εφέ". Εδώ μας πήραν όλοι με τα λεμόνια - ο Μπούτας μάζεψε μια "μπούρδα" με τηλεγραφήματα συμπαράστασης - κι αυτός ονειρεύεται εκσυγχρονισμούς και συγκλίσεις. Δεν αντέχει άλλο να βλέπει τον Αρσένη και τον Τσοχατζόπουλο να τον χαιρετούν, όπου τον βρίσκουν, κουνώντας ρυθμικά το δεξί χέρι με το μεσαίο δάκτυλο κεκασμένο.

Ο Ρούλης προσπαθεί να ηρεμήσει. Γνωρίζει από την πείρα του στο επαναστατικό κίνημα ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μετράει πολύ να είναι ήρεμος. Ξεκινάει από την απλή σκέψη ότι εφόσον οι αγρότες δε διαλύονται από τα μπλόκα χρειάζεται να διαλυθούν τα τρακτέρ. Μια λάμψη περνάει από το μυαλό του. "Να χρησιμοποιήσουμε την αεροπορία". Σηκώνει το τηλέφωνο και παίρνει τον αρχηγό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα. "Βομβαρδίστε τα τρακτέρ. Διαλύστε τα", διατάζει. Ο αρχηγός τον ακούει και δεν πιστεύει στα αυτιά του. Κάτι προσπαθεί να πει, αλλά εκείνος τον κόβει: "Κόψτε το λαιμό σας. Εξαφανίστε τα τρακτέρ από την Εθνική οδό". Ο αρχηγός καταλαβαίνει ότι έχει να κάνει μ' έναν έξαλλο άνθρωπο και προσπαθεί να βρει δικαιολογίες. "Η Λάρισα είναι σκεπασμένη από πυκνή ομίχλη. Αν βομβαρδίσουμε υπάρχει κίνδυνος να γίνει λάθος και να σκοτωθεί πολύς κόσμος", ψελλίζει. Ο Ρούλης ωρύεται:"Χρησιμοποιήστε τα βομβαρδιστικά "παντός καιρού". Δε με νοιάζουν οι συνέπειες".

Ο αρχηγός υποβάλλει αμέσως την παραίτησή του. Στο τηλέφωνο πάλι ο "Κινέζος". Ο Ρούλης έξω φρενών φωνάζει: "Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο Κώστα. Δέξου τον Μπούτα και τους άλλους και συζήτα μαζί τους. Και υποβάλω την παραίτησή μου".

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ