Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Δυο χρόνια κοντά στο λαϊκό κίνημα

Δημόσιος απολογισμός της δράσης της παράταξης

Με την επισήμανση ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να συντείνουν στη μετατροπή της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" σε ακόμα πιο ζωντανό οργανισμό έκφρασης της λαϊκής αντίστασης στις επιλογές της άρχουσας τάξης, καθώς και με τη θετική αποτίμηση της μέχρι τώρα δράσης της δημοτικής παράταξης, που κατανόησε και ανέδειξε τον ταξικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων στην πόλη της Αθήνας, έκλεισε, προχτές το βράδυ, η εκδήλωση για το δημόσιο απολογισμό της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα".

Ενας απολογισμός που τυπικά παρουσιάστηκε στο σύνολό του προχτές - με αφορμή τα δύο χρόνια δράσης της δημοτικής κίνησης μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας - και ο οποίος ταυτόχρονα παρουσιάζεται καθημερινά στους δημότες και τους μαζικούς φορείς της πόλης, με τους οποίους η κίνηση επιδιώκει να συνεργάζεται, αλλά και να συμπράττει στις πρωτοβουλίες τους. Αλλωστε, ο ίδιος ο επικεφαλής της παράταξης, Λέων Αυδής,επισήμανε στην εισήγησή του: "Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη του λαϊκού κινήματος και η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία είναι η υποβοήθηση και η έκφρασή του".

Σημαντικές παρεμβάσεις

Αναφερόμενος στη δράση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", κατά τη διετία που πέρασε, ο επικεφαλής της, Λέων Αυδής,σημείωσε: "Κάναμε σημαντικά βήματα στη συγκρότηση της πολιτικής μας αντίληψης. Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε και να αναδείξουμε τον ταξικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων που γίνονται στην πόλη, των αποφάσεων που αφορούν σε οικονομικά ζητήματα και των αντιλήψεων που προωθούνται για την τάξη και την αισθητική. Υιοθετήσαμε εναλλακτικές μορφές παρέμβασης, όπως η προσφυγή σε δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, στην περίπτωση του Πάρκου Ελευθερίας, των παρκόμετρων, του Μεγάρου Μουσικής, των παράνομων προσλήψεων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών και αλλού".

Παράλληλα, ο Λέων Αυδής αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων της κίνησης αναφορικά με το ωράριο, τους ελεύθερους χώρους, τους ξένους μετανάστες, αλλά και τους μικροπωλητές και τις αφίσες. Παρεμβάσεις, που θέλουν να δείξουν στον κόσμο που επιμένει να βλέπει στις διαδηλώσεις μόνο την προσβολή των αισθητικών του αντιλήψεων και την ταλαιπωρία, στον κόσμο που είναι παγιδευμένος στην αντίληψη της πόλης - "Πλέιμομπίλ" και της ευταξίας, πως η πόλη του λαού είναι η ζωντανή και όχι η αποστειρωμένη πόλη. "Κατά μία πρώτη εκτίμηση - επισήμανε ο Λέων Αυδής - οι αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις που προωθούνται στο εμπορικό τρίγωνο, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο και αλλού, συνδέονται με τη συνολική αντίληψη που λέμε συνήθως "Μοντέλο της Βηρυτού" και δεν είναι άσχετες με την παροχή δυνατότητας μεγάλης κερδοσκοπίας στα ακίνητα". Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης αναφέρθηκε στις προσπάθειες να συνταχθεί οργανόγραμμα στο δήμο, ώστε να περιοριστούν οι πελατειακές σχέσεις, να αναβαθμιστεί η λειτουργία των δημοτικών διαμερισμάτων και των επιτροπών του δήμου.

Υπηρετούν μια αντιλαϊκή πολιτική

"Η συμπεριφορά και πράξη του δημάρχου πρέπει να καταγγέλλονται ως συμπτώματα μιας συγκεκριμένης πολιτικής, της κυρίαρχης πολιτικής", τόνισε ο Λέων Αυδής, αναφερόμενος στη δράση του δημάρχου και την πρακτική της δημοτικής αρχής γενικότερα. Μια δημοτική αρχή που - όπως εκτίμησε η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" - υποβαθμίζει την πρόνοια σε απλή εκδήλωση φιλανθρωπίας και προσαρμόζει τη λειτουργία της πόλης στις ανάγκες του κόσμου της ασύδοτης δράσης, των δυνάμεων της αγοράς. Ενώ, προκειμένου να περάσουν αυτές οι κατευθύνσεις, ο λαός της Αθήνας κατακλύζεται καθημερινά από τα λύματα της ιδεολογίας και της αισθητικής της άρχουσας τάξης. "Ο δήμαρχος υιοθετεί συνειδητά αυτές τις κατευθύνσεις και οικοδομεί το πολιτικό του προφίλ, σημείωσε ο Λέων Αυδής. Εχει αποδείξει ότι δεν έχει κανένα δισταγμό όταν επιβάλλει πρόσθετα βάρη στους δημότες, όταν υποθηκεύει το μέλλον της πόλης με δάνεια καθαρά καταναλωτικού χαρακτήρα ή διασπαθίζει το δημοτικό χρήμα για έργα προβολής. Οι μέθοδοι διαχείρισης της δημοτικής αρχής δε διακρίνονται για τη διαφάνειά τους. Κάθε μεγάλο δημοτικό εγχείρημα προκαλεί πολλά ερωτηματικά και επιχειρείται με χειρισμούς που δεν είναι πάντα ορθόδοξοι".

Αναφερόμενος γενικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι και σ' αυτήν εφαρμόζονται τα μέτρα ανασύνταξης του καπιταλιστικού συστήματος και αναδιανομής εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ισχυρότερων. Επισημάνθηκε δε ότι οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη θα συνεχιστούν, καθώς αποτελούν μια γενικευμένη τάση, που δε θα ανακοπεί, αν δεν υπάρξει αντίδραση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν φίλοι και μέλη της παράταξης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, μαζικών φορέων, συλλόγων εργαζομένων και ξένων μεταναστών, πολλοί από τους οποίους αναφέρθηκαν στην καλή συνεργασία με την παράταξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ