Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Ιδιοκτήτες χωρίς ... τίτλους ιδιοκτησίας!

Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου

Ενα ποσοστό 20-30% όσων υποβάλλουν δήλωση ιδιοκτησίας, μέσα στο πλαίσιο κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας!

Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μέχρι στιγμής υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου σε 60 περίπου περιοχές της χώρας. Επίσης, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση από τις καταγραφές που έγιναν μέχρι τώρα, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησιών χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχα και τίτλοι ιδιοκτησίας. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές της χώρας.

Την επεξεργασία των συμπερασμάτων από τις μέχρι τώρα καταγραφές συνεχίζει ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) και αναμένεται να τα ανακοινώσει επίσημα πιθανότατα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν στηθεί τα 13 περιφερειακά Γραφεία του Κτηματολογίου στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας, ενώ γραφεία ενημέρωσης του κοινού θα στηθούν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομαρχιών.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1997 αναμένεται να ανακοινωθεί ένας ολοκληρωμένος κατάλογος για το πότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου στους 6.500 δήμους και κοινότητες της χώρας. Στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και η Υπουργική Απόφαση στην οποία θα περιγράφονται τα πρόστιμα όσων δεν κατέθεσαν δήλωση ιδιοκτησίας μέσα στις τακτές προθεσμίες που ορίστηκαν για τις περιοχές όπου γίνεται ήδη πιλοτικά η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου. Να υπενθυμίσουμε ότι οι προθεσμίες αυτές έχουν λήξει σε αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής, των Κυκλάδων, στους Δήμους Ζωγράφου, Χαλανδρίου, στα Δολιανά Αρκαδίας κ. α. Οι προθεσμίες όμως αυτές παρατάθηκαν σιωπηρά για τρεις μήνες ακόμη, καθώς οι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν δικαίωμα να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέσα σε ένα εξάμηνο.

Η Πανεπιστημονική

"Το Κτηματολόγιο πήρε τη ζωή του λάθος. Η κτηματογράφηση έπρεπε να άρχιζε από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου και φυσικά τη δασική. Αντί να ευλογήσει το δημόσιο πρώτα τα γένια του, άρχισε το Κτηματολόγιο από πυκνοκατοικημένες περιοχές, λες και επρόκειτο να τις καταλάβουν άστεγοι λαθρομετανάστες".

Ετσι σχολιάζει τη μέχρι στιγμής κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου η παράταξη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών στο τελευταίο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου του ΤΕΕ.

"Η ουσία είναι - τονίζει σε άλλο σημείο - πως η κτηματογράφηση των κατοικημένων περιοχών είναι πολύ πιο προσιτή από την κτηματογράφηση των αγροτικών περιοχών. Εως ότου να αρχίσει να ψάχνει το Δημόσιο να βρει την περιουσία του, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κατεχόντων και τα διαπλεκόμενα θα μας πουν, γύρω στα μέσα του 21ου αιώνα, ότι το Κτηματολόγιο έφτασε σε ένα αξιοπρεπές σημείο που μας επιτρέπει να ατενίζουμε με αισιοδοξία το υπόλοιπο μισό του 21ου αιώνα".

Τέλος η Πανεπιστημονική καταγγέλλει τον παροπλισμό του ΟΚΧΕ και την ανάληψη του Κτηματολογίου από την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω της ΑΕ "Κτηματολόγιο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ