Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εμμονή στο "τέλος πρωτευούσης"

Περίεργη εμμονή στη χωρίς προϋποθέσεις θεσμοθέτηση ετήσιου αντισταθμιστικού τέλους πρωτευούσης, επέδειξε η δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Κρίνοντας κατ' αρχήν θετική την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την επιβολή τέλους στους δημόσιους οργανισμούς, στα Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου και τις κρατικές επιχειρήσεις, η αντιπολίτευση ζήτησε να προϋπάρξει επιτροπή που θα μελετήσει εμπεριστατωμένα το θέμα. Την προηγούμενη συγκρότηση της επιτροπής και στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, θεσμοθέτηση του τέλους, δε δέχτηκε η πλειοψηφία, εμμένοντας ότι θεσμοθέτηση τέλους και συγκρότηση επιτροπής είναι το ίδιο πράγμα.

Στη μεθόδευση της πλειοψηφίας αντέδρασε η αντιπολίτευση που καταψήφισε και τις δυο προτάσεις. Χαρακτηριστική υπήρξε η δήλωση του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδή: "Δεν είμαι διατεθειμένος να ψηφίσω μια απόφαση, της οποίας το νόημα θα συνταχθεί με ερμηνευτικές μεθόδους έπειτα. Οταν έρθει κάτι συγκεκριμένο, που θα αποκλείει παρερμηνείες, τότε θα το ψηφίσω".

Να σημειωθεί πως η πρόταση της δημοτικής αρχής, αν και αντιμετωπίστηκε κατ' αρχήν θετικά, συνάντησε αντιδράσεις σχετικά με τον τρόπο παρουσίασής της που επέλεξε ο δήμαρχος - σε συνέντευξη Τύπου, πριν 20 μέρες - και με την ασάφεια που τη διακρίνει.

Ο Λεων. Αυδής, σημείωσε, εξάλλου, πως η επιβάρυνση αυτή δεν πρέπει να εντάσσεται σε μια δημοσιονομική πρακτική, αλλά να αποσκοπεί στην κατασκευή κάποιων έργων. "Πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν τη διάθεση του ποσού. Πρέπει επίσης να είμαστε σίγουροι ότι το τέλος αυτό δε θα μετακυλίσει, ως νέα βάρη, στους δημότες", τόνισε.

  • Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης ο Λεων. Αυδής επανέφερε πρόταση που είχε υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο και γραπτώς για τη σύσταση επιτροπής, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, με στόχο να συντάξει έκθεση σχετικά με το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών κτιρίων στην περιοχή του Δήμου Αθήνας. Η πρόταση έγινε δεκτή. Επίσης ζήτησε να συζητηθεί στο ΔΣ, ομόφωνη απόφαση - αίτημα του 7ου Διαμερίσματος Αθηνών για ανακατασκευή του κόμβου Μεσογείων και Φειδιππίδου, σημεία όπου γίνονται πολύ συχνά ατυχήματα.
  • Τη δραχμική στρογγυλοποίηση των συντελεστών τέλους διαφήμισης αποφάσισε χτες το ΔΣ, καθώς το 1990 ορίστηκαν τα ανώτερα όρια συντελεστών που έδινε ο νόμος και μετά από συνεχείς αυξήσεις τα όρια αυτά έχουν καλυφθεί.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ