Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αταλάντευτοι στο αγώνα μέχρι τη δικαίωση
  • Ενωμένοι και με αποφασιστικότητα παραμένουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες στα μπλόκα της Θεσσαλίας, αλλά και σε δεκάδες άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • Οργισμένη φωνή διαμαρτυρίας από χιλιάδες άνδρες, γυναίκες, γέροντες και παιδιά της Θεσσαλίας, που θα συγκεντρωθούν αύριο στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Γεωργίας, στην πλατεία Βάθης

Με τα μπλόκα των τρακτέρ στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης και σε βασικούς επαρχιακούς οδικούς κόμβους να παραμένουν ακλόνητα, οι Θεσσαλοί αγρότες συνεχίζουν την πάλη τους και κλιμακώνουν την κινητοποίηση, που σήμερα μπήκε στην 21η μέρα. Παράλληλα, στα χωριά και τις επαρχιακές πόλεις της Θεσσαλίας επικρατεί πυρετός προετοιμασίας για την κάθοδο αύριο στην Αθήνα. Χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου, άνδρες και γυναίκες, γέροντες και νέοι, κλείνουν θέσεις για τα λεωφορεία, που θα τους μεταφέρουν στην πρωτεύουσα, όπου θα διαδηλώσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια και επείγοντα αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού. Μέχρι χτες το βράδυ, σύμφωνα με στοιχεία της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, είχαν "κλειστεί" πάνω από 100 λεωφορεία και σήμερα αναμένεται να "κλειστούν" ακόμα περισσότερα. Φτάνοντας στην Αθήνα, θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Γεωργίας, στην πλατεία Βάθης, στις 12 το μεσημέρι.

Την οργισμένη φωνή διαμαρτυρίας της αγωνιζόμενης αγροτιάς της Ελλάδας θα μεταφέρουν και στα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Χρ. Παπαδημητρίου,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και ο Δ. Πολύζος,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, οι οποίοι θα συναντηθούν, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα γεωργίας της ΕΕ, Φρανς Φίσλερ.Το ραντεβού έκλεισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης.

Μετά και τις προχτεσινές προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Ελευσίνα, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, σε πολύωρη συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της κινητοποίησης. Την απόφαση αυτή υποδέχτηκαν με ανακούφιση και ενθουσιασμό οι φρουροί των μπλόκων, που έχουν δώσει όρκο πίστης να παλέψουν μέχρι τη δικαίωσή τους. Οι κυβερνητικές προσπάθειες να εμφανιστεί ότι "πνέει τα λοίσθια" η αγροτική κινητοποίηση δεν "πιάνουν", ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, όπου όλοι βλέπουν τους αγρότες να συνεχίζουν απτόητοι τον αγώνα, με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια πίστη στη νίκη, που ξεκίνησαν στις 28 του Νοέμβρη. Δε φαίνεται, επίσης, να προσκομίζει πολλά και σημαντικά οφέλη στην κυβέρνηση και η επιχείρηση να στρέψει άλλες κοινωνικές τάξεις και ομάδες κατά της ξεσηκωμένης αγροτιάς.

Πάρ' όλη την κυβερνητική προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ, ο αγώνας των αγροτών βρίσκει την αποδοχή του λαού μας, όπως αποδεικνύεται από τον τεράστιο όγκο τηλεγραφημάτων συμπαράστασης που φτάνουν στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, από τις συνεχείς επισκέψεις εργαζομένων στα μπλόκα - χτες πήγαν με πορεία εκεί οι εργαζόμενοι της Λάρισας μετά την απεργιακή τους συγκέντρωση στην πλατεία "Τάκη Γαργαλιάνου" - από την υλική και άλλη βοήθεια που προσφέρουν στους αγωνιζόμενους αγρότες εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων και απλοί λαϊκοί άνθρωποι.

Ο αγώνας της αγροτιάς έχει πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα στη Θεσσαλία. Περιδιαβαίνοντας κανείς τα χωριά, αλλά και τις πόλεις είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρει πολλούς πολίτες που θα εναντιώνονται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Και αυτό είναι φυσιολογικό, ιδιαίτερα σε μια περιοχή σαν τη Θεσσαλία, όπου ο αγροτικός τομέας κατέχει και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία και από το αγροτικό εισόδημα δουλεύουν μαγαζιά, μικροεπιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Οι μόνοι που αντιδρούν - επικαλούμενοι ζημιές από τον αποκλεισμό των δρόμων - είναι οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι της περιοχής, ξενοδόχοι και φυσικά κάποιοι υποκινούμενοι από τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, που παίζουν το ρόλο του "κράχτη".

Βεβαίως, προβλήματα από το κλείσιμο των δρόμων υπάρχουν, αλλά η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή και οι επιτροπές των μπλόκων φροντίζουν, όσο είναι δυνατόν, να λύνονται. Και, πάντως, διευκολύνονται πάντα όσοι έχουν πραγματική ανάγκη να περάσουν και οπωσδήποτε οι ασθενείς, οι στρατιώτες, φοιτητές, μεταφορείς νοσοκομειακών και άλλων ιατρικών υλικών κ.ά.

Η ζωή στα μπλόκα συνεχίζει στο ίδιο, γνωστό "μοτίβο". Αγρότες παραμένουν εκεί τα βράδια, παρά το δριμύ ψύχος και την πυκνή ομίχλη που σκεπάζει τα πάντα, μέσα στους καταυλισμούς, κοντά στη φωτιά που καίει συνεχώς. Και μόλις χαράζει η μέρα όλοι όρθιοι δίπλα στα τρακτέρ, να δηλώνουν παντού και πάντα πως δεν υποχωρούν μπροστά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, ζητούν από τον πρωθυπουργό να κάνει ουσιαστικό διάλογο με τους πραγματικούς εκπροσώπους τους που είναι τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και να ικανοποιήσει τα έξι βασικά και επείγοντα αιτήματά τους.

Αυτόν το υπέροχο, αξιοπρεπή, υπερήφανο αγωνιστή αγρότη της Θεσσαλίας θέλει να ταπεινώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να τον οδηγήσει νικημένο με σκυμμένο το κεφάλι στο σπίτι του. Αυτούς τους αγρότες θεωρούν "εχθρό λαό" και θέλουν να γονατίσουν ο Σημίτης και ο Τσουκάτος. Αλλά τέτοιοι αγωνιστές ούτε γονατίζουν, ούτε ταπεινώνονται. Παλεύουν όρθιοι και θα συνεχίζουν να παλεύουν ό,τι κι αν γίνει, διότι γνωρίζουν πως μόνο με τον αγώνα θα μπορέσει η αγροτιά να μείνει στα χωριά της, να καλλιεργεί τη γη της και να θρέφει το λαό μας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ