Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναγκαίο το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο

Την ανάγκη θεσμοθέτησης αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,σε σύσκεψη με θέμα τη διοικητική αναδιάρθρωση του Αιγαίου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προχτές από τα υπουργεία Εσωτερικών και Αιγαίου και συμμετείχαν, εκτός από τις πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων, βουλευτές, περιφερειάρχες και νομάρχες της περιοχής.

Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για την περιφερειακή συγκρότηση των νησιών του Αιγαίου, ενόψει και της κατάθεσης στη Βουλή από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λέσβου, Στρ. Κόρακας, επισήμανε την ανάγκη θεσμοθέτησης τρίτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αιρετούς Περιφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους. Τόνισε πως η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να θεσμοθετηθεί και να αποτελέσει μια λαϊκή εξουσία, που όποτε χρειάζεται θα συγκρούεται με την κεντρική διοίκηση, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών. Συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την περιφερειακή συγκρότηση δεν αποσκοπεί στην αποκέντρωση, αλλά στη"συγκεντροποιημένη αποσυγκεντροποίηση".

Σχετικά με το υπουργείο Αιγαίου, ο Στρ. Κόρακας επισήμανε ότι δημιουργήθηκε για λόγους δημαγωγικούς. Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ από τη στιγμή της ίδρυσης αυτού του υπουργείου, το αντιμετώπισε με σκεπτικισμό και προβληματισμό, αλλά παράλληλα εξέφρασε και την ελπίδα να αξιοποιηθεί το προσωπικό του και να ενδυναμωθεί με αρμοδιότητες, προκειμένου να εξελιχτεί σε πραγματικό εκφραστή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών. "Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Το υπουργείο πρέπει να λειτουργεί με πενιχρά κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς αρμοδιότητες. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής του και το βάρος πρέπει να πέσει στα αιρετά Περιφερειακά Συμβούλια", συνέχισε.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ακόμα την αντίθεση του Κόμματος με τις αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, η κεντρική διοίκηση να επιβάλει αποφάσεις της, χωρίς τη γνώμη των κατοίκων και προειδοποίησε ότι έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα για τους ΟΤΑ και πολλές κοινότητες θα οδηγηθούν στην ερήμωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ