Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θα νικήσουμε!

"Ηρθαμε στο Συνέδριο της ΚΝΕ με πολλές προσδοκίες. Εχουμε πει πολλές φορές αυτές τις μέρες που είμαστε εδώ, ότι οι σχέσεις μας με την ΚΝΕ γίνονται όλο και καλύτερες και πιο σφιχτές. Είναι αλήθεια ότι το Συνέδριο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Ηταν βαθιά πολιτικοποιημένο, με τα προβλήματα της ελληνικής νεολαίας, και όχι μόνο της ΚΝΕ, στο επίκεντρο, και αυτό που απασχόλησε ήταν πώς η ΚΝΕ θα μπει επικεφαλής για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Αποκόμισα πολύ καλή εντύπωση από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Συνέδριο, από την έκκλησή της να μπει η ΚΝΕ μπροστά στους αγώνες, να αναπτυχθούν νέοι αγώνες και να σταθεί η ΚΝΕ στο ύψος των περιστάσεων". Λόγια του Οτο Ριβέρο, του εκπροσώπου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας. Η συνέχεια της κουβέντας μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και ποιες είναι οι προσδοκίες της Οργάνωσής σας από αυτό το Φεστιβάλ;

- Από το φεστιβάλ περιμένουμε, πρώτα απ' όλα, να υπάρξει μια καλή ανταλλαγή ανάμεσα στους νέους του κόσμου. Μια δυνατότητα, ένα βήμα, όπου θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι. Είμαστε στο κατώφλι του 21ου αιώνα και έχει μεγάλη αξία να καθίσουν όλοι οι νέοι να σκεφτούν σοβαρά για όλους τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή στον 21ο αιώνα. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το φεστιβάλ πάρα πολλοί Κουβανοί έχουν προσφέρει τα σπίτια τους για να μείνουν οι αντιπρόσωποι. Ολοι έχουν προσφέρει από το υστέρημά τους και αυτή τη στιγμή έχουν μαζευτεί πάνω από 17 εκατομμύρια πέσος για το φεστιβάλ. Το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο συζητά σε ποια φάση βρίσκονται οι προετοιμασίες για το φεστιβάλ. Μέσα από το φεστιβάλ θέλουμε οι νέοι να γνωρίσουν από κοντά την Κούβα. Να δει ο κόσμος ότι είμαστε ανοιχτοί, αλλά και να δει πώς επιβιώνει ο σοσιαλισμός κάτω από αυτές τις συνθήκες παρ' όλη την ένταση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης.

Πιο αποφασιστικά

- Η ένταση αυτή της επίθεσης έχει επηρεάσει τις συνειδήσεις της νεολαίας, στο βαθμό που να εγκαταλείπουν την πάλη για τις αξίες και τα ιδανικά του σοσιαλισμού;

- Στην Κούβα υπάρχουν 11 εκατομμύρια κάτοικοι και τα 5 εκατομμύρια είναι κάτω των 35 ετών. Αυτό σημαίνει ότι 5 εκατομμύρια Κουβανοί σήμερα δεν έχουν συμμετάσχει στην ένοπλη φάση της Επανάστασης. Ομως, αυτά τα 5 εκατομμύρια Κουβανοί έχουν γεννηθεί και ζουν μέσα στον αποκλεισμό. Οφείλουμε να πούμε ότι τη δεκαετία του '70 και του '80, όταν η χώρα μας είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη Σοβιετική Ενωση και με τις σοσιαλιστικές χώρες, τα αποτελέσματα και ο αντίκτυπος αυτού του αποκλεισμού ήταν πολύ μικρότερος. Εγώ ανήκω σε αυτή τη νεολαία που έζησε αυτή την περίοδο. Ημουν 20 χρόνων όταν διαλύθηκε το σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Στον οικονομικό τομέα ο αντίκτυπος ήταν άμεσος. Στον ιδεολογικό τομέα από εκείνη τη στιγμή και μέχρι σήμερα αρχίσαμε να δουλεύουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ένταση.

Αν μπορέσαμε να ζήσουμε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να υπάρχει σοσιαλιστική κοινότητα στον κόσμο, αν παρ' όλες τις αντιξοότητες η Κούβα παραμένει σοσιαλιστική, αυτό οφείλεται στη συνείδηση και την αποφασιστικότητα του κουβανικού λαού και της νεολαίας του.

Κοιτάμε το αύριο

- Ποια είναι τα κύρια μέτωπα πάλης που αναπτύσσει σήμερα η Ενωση Νέων Κομμουνιστών;

- Κύριο καθήκον μας είναι η ιστορική συνέχιση της Επανάστασης και γι' αυτό δίνουμε μεγάλο βάρος στη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας. Επίσης, έχουμε μια μεγάλη ευθύνη για να βγάλουμε τη χώρα μας από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται. Σήμερα η εργατική δύναμη της χώρας μας είναι πολύ νέα σε ηλικία. Σε όλα τα ανοίγματα που γίνονται οι νεολαίοι δίνουν παντού το "παρών". Εχουμε μια διαρκή φροντίδα για τη λύση των προβλημάτων των νέων. Η Ενωση Νέων Κομμουνιστών έχει μεγάλο κύρος στη χώρα μας, έχουμε μια διαρκή και συστηματική επαφή με τον Φιντέλ και αποτελεί μια μεγάλη βοήθεια η Ενωση Νέων Κομμουνιστών στην Επανάσταση όλα αυτά τα χρόνια. Δουλεύουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο με όλες τις φοιτητικές και σπουδαστικές οργανώσεις της χώρας μας. Δεν κοιτάμε μόνο θέματα που αφορούν τα προβλήματα της νεολαίας σήμερα, αλλά κοιτάμε και το ρόλο που θα παίξει η νεολαία αύριο.

- Τι θα ήθελες να πεις στους νέους κομμουνιστές της Ελλάδας;

- Θέλω να πω στους Ελληνες νέους κομμουνιστές να μην ξεχνάνε ότι ο αγώνας τους θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά αν συνεχίσουν με την ίδια πίστη στα ιδανικά μας, που διέκρινα αυτές τις μέρες του Συνεδρίου, σίγουρα θα είναι νικηφόρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ