Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μόνο μπροστά μπορούμε να πάμε

Με φράσεις που στην πρώτη επαφή ξενίζουν και που όμως αντανακλούν την πραγματικότητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και εντέλει δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να ξεφύγει απ' αυτό που ο ιμπεριαλισμός πλασάρει ως δεδομένο, απάντησε στις ερωτήσεις μας ο Μουν Τσολ εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας της ΛΔ της Κορέας.

- Σύντροφε Μουν Τσολ, θα ήθελα να μου πείτε τις εντυπώσεις σας από τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.

- Το συνέδριο αυτό πιστεύω ότι πρόσφερε σημαντική εμπειρία σε μένα προσωπικά και πιστεύω σε όλες τις ξένες αντιπροσωπείες που παρακολούθησαν τις εργασίες του. Ηταν ένα συνέδριο όπου, κατά την άποψή μου, οι Ελληνες νέοι κομμουνιστές έδειξαν την ωριμότητά τους, αλλά και την πίστη τους στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Ξέρετε είναι πολύ σημαντικό για μας, μια από τις λίγες χώρες στη Γη, όπου έχουμε σοσιαλιστικό σύστημα, να βλέπουμε τους νέους της χώρας σας να παλεύουν και να αγωνίζονται γι' αυτά τα ιδανικά. Πιστεύω ότι το σύνθημα του συνεδρίου σας, "νεανική αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό για τον σοσιαλισμό", είναι κάτι που πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του κόσμου.

- Επειδή βρίσκεστε στη χώρα μας και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας, θα ήθελα να μας λέγατε πώς αισθάνεσθε για το ότι το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών πραγματοποιείται το καλοκαίρι στην Αβάνα, 9 χρόνια μετά το προηγούμενο Φεστιβάλ, που έγινε στην πατρίδα σας, στην Πιονγ - Γιανγκ.

- Αισθάνομαι πραγματικά συγκινημένος που παραδίδουμε οι νέοι της Κορέας τα"κλειδιά" του Φεστιβάλ στους νέους της Κούβας. Αμέσως μετά το Φεστιβάλ της Πιονγ - Γιανγκ έγιναν οι ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και τότε όλοι μίλαγαν για το τέλος του προοδευτικού κινήματος. Το νεολαιίστικο προοδευτικό κίνημα όλου του κόσμου δεν τους έκανε όμως τη χάρη και σήμερα δείχνει ξανά ότι είναι "ζωντανό", έτοιμο να παλέψει για τη δημοκρατία, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών, για την ισότιμη συνεργασία μεταξύ όλων των εθνών της υφηλίου. Δείχνει ότι είναι εδώ, έτοιμο να παλέψει ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Μια χειροβομβίδα στο κάθε χέρι...

- Επειδή αναφερθήκατε στις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, και επειδή η χώρα σας είναι από τις λίγες που παραμένει σοσιαλιστική, δεχόμενη συνεχώς την απειλή του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, θα ήθελα να μου λέγατε για το πώς αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός της ΛΔ Κορέας την απειλή της "νέας τάξης πραγμάτων".

- Δε θαπω πολλά λόγια, μόνο αυτό: Ο λαός μας είναι 8 εκατομμύρια. Αν βάλεις από μια χειροβομβίδα σε κάθε χέρι έχουμε 16 εκατομμύρια χειροβομβίδες. Ετσι αντιμετωπίζουμε την απειλή της "νέας τάξης πραγμάτων".- Προκαλεί έκπληξη ο τρόπος και η σιγουριά με την οποία απαντάτε. Η χώρα σας είναι μια κουκκίδα στο χάρτη και οι ΗΠΑ είναι σήμερα, ή τουλάχιστον δείχνουν πως είναι, κυρίαρχες. Από πού βγαίνει αυτή η σιγουριά;

- Ο λαός μας δε φοβάται να πεθάνει για την πατρίδα του και για το σοσιαλισμό. Μπορεί να πεθάνουμε όλοι αρκεί να καταστρέψουμε τις ΗΠΑ. Μπορεί να ακούγεται παράλογο. Τρεις είναι οι παράγοντες αυτής της σιγουριάς: Ο ηγέτης μας, το Κόμμα μας και ο λαός. Οσο συνεχίζουν να υπάρχουν αυτοί οι τρεις παράγοντες δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Ο λαός μας ξέρει ότι όλα όσα έχει κερδίσει μέχρι σήμερα, τα κέρδισε αγωνιζόμενος σκληρά κάθε στιγμή, ενάντια στις εξωτερικές απειλές, αλλά για να μπορεί κάθε στιγμή να βρίσκεται ένα στάδιο πιο ψηλά. Ξέρει ότι όλα όσα κέρδισε τα κέρδισε με τον σοσιαλισμό και δεν είναι διατεθειμένος να πάει ούτε βήμα πίσω. Μόνο μπροστά μπορούμε να πάμε. Αυτή είναι η αλήθεια.

- Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί ένας Δυτικός να καταλάβει τον τρόπο σκέψης σας και την πολιτική, ιδεολογική, γενικότερα κοινωνική κουλτούρα σας. Ιδίως, αν κατακλύζεται από τη διεθνή ειδησεογραφία, που, σε σχέση με τη χώρα σας, αναφέρει πολλά, ιδίως για τη σχέση λαού και ηγέτη...

- Καταλαβαίνω πού το πάτε. Ο λαός μας είχε πραγματικά πολύ στενή σχέση με τον ηγέτη του τον Κιμ Ιλ Σουγκ. Και για μας δεν είναι καθόλου περίεργο, αφού αυτός σήκωσε τον αγώνα του λαού μας ενάντια στην αποικιοκρατία, αυτός σήκωσε τον αγώνα, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και για να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής, σε αυτόν χρωστάμε πολλά για το ότι σήμερα μπορούμε να ζούμε ελεύθερα. Οι Βορειοκορεάτες έχουμε έναν πολύ "προσωπικό" σοσιαλισμό βέβαια και ο Δυτικός αριστερός και προοδευτικός άνθρωπος θα πρέπει να έχει τα επιτεύγματά μας κατά νου πριν μας κρίνει.

- Ας κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη με ένα μήνυμά σας προς τους νέους κομμουνιστές της Ελλάδας.

- Να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για τη νεανική αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό και να συνεχίσουν να κρατούν ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας (Νότια Κορέα)(2021-06-23 00:00:00.0)
Πέθανε μετά από τη δολοφονική επίθεση ο Γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας(2010-11-10 00:00:00.0)
Χαιρετίζουμε τους λαούς που αντιστέκονται(2004-11-02 00:00:00.0)
Γιατί αξίζει η πάλη των λαών(2004-10-26 00:00:00.0)
Αλληλέγγυοι στους αγώνες του κορεατικού λαού(1996-10-10 00:00:00.0)
Μηνύματα αδελφών κομμάτων(1996-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ