Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρνητική εισήγηση για τα αντιβιοτικά

Στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκε χτες προσφυγή της εταιρίας ΒΙΑΝΕΞ, η οποία ζητούσε να ακυρωθεί σειρά πράξεων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τις οποίες περιορίστηκε η χορήγηση ισχυρών αντιβιοτικών (περιέχουν κεφαλοσπορίνη τρίτης γενιάς) και η χορήγησή τους επιτρέπεται μόνο κατόπιν αντιβιογράμματος.

Ο εισηγητής πάρεδρος Μ. Βηλαράς πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση της ΒΙΑΝΕΞ με το σκεπτικό ότι δεν έχει δικαίωμα και έννομο συμφέρον η εταιρία να υποστηρίζει παραβίαση του Συντάγματος, αλλά μονάχα οι ασθενείς. Επίσης, ο εισηγητής ισχυρίστηκε ότι δεν αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος όταν αποκαλύπτονται στον φαρμακοποιό, μέσω της συνταγής, τα προβλήματα του ασθενούς, γιατί υπάρχει η δέσμευση του ιατρικού απόρρητου.

Οι εκπρόσωποι του ΙΚΑ και του ΕΟΦ υποστήριξαν ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων, με συνέπεια να περιορίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμώξεων και ότι το μέτρο ελήφθη για την προστασία της δημόσιας υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ