Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κοινοτήτων

Την αντίθεσή τους εκφράζουν Κοινοτικά Συμβούλια της Εύβοιας, πρόεδροι κοινοτήτων της Ημαθίας και της επαρχίας Κισσάμου

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλλει τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, με το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας".

Η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοτήτων της Εύβοιας, που έχουν συζητήσει το θέμα, αποφάσισαν να κρατήσουν αρνητική στάση στις αναγκαστικές συνενώσεις, ενώ ελάχιστες κοινότητες προβλέπεται να πουν το "ναι". Παρόμοια απόφαση έχει πάρει και το Συμβούλιο Περιοχής της 2ης Εδαφικής Περιφέρειας, ενώ αναμένονται - αν δε βρίσκονται ήδη στα γραφεία της ΤΕΔΚΕ - αποφάσεις και από άλλα Συμβούλια Περιοχής, παρ' ότι τα περισσότερα ελέγχονται από αιρετούς του κυβερνώντος κόμματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι το μήνυμα της αντίθεσης στις αναγκαστικές συνενώσεις είχε δοθεί πριν λίγο καιρό, όταν στην "ενημερωτική" ημερίδα που διοργάνωσε η ΤΕΔΚ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον... εαυτό του για το θετικό του εγχειρήματος. Ετσι αναγκάστηκε να πει τότε πως "οι συνενώσεις θα γίνουν είτε το θέλετε είτε όχι, γιατί είναι ειλημμένη κυβερνητική απόφαση"!

Το Συμβούλιο Περιοχής της 2ης Εδαφικής Περιφέρειας Ν. Εύβοιας - απαρτίζεται από το Δήμο Βασιλικού και τις κοινότητες Ν. Λαμψάκου, Αγίου Νικολάου, Αφρατίου, Μύτικα και Φύλλων - εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση βιώσιμων και λειτουργικά αυτοδύναμων ΟΤΑ. Επισημαίνει πως πρόκειται για κοινότητες που ο πληθυσμός τους ξεπερνάει τους 1.600 κατοίκους, γι' αυτό και η συνένωση όπως επιχειρείται είναι αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ δε λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των κατοίκων. Προτείνει τέλος, στην κυβέρνηση, να προβεί σε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός. Παρόμοια απόφαση έλαβε και το κοινοτικό συμβούλιο της παραλίας Αυλίδας.

Επαρχία Κισσάμου

Στην επαρχία Κισσάμου οι πρόεδροι των κοινοτήτων της περιοχής, συναντήθηκαν κατόπιν πρόσκλησης με την Επιτροπή Στήριξης του Σχεδίου "Ιωάννης Καποδίστριας". Αποφάσισαν όμως να δηλώσουν τη ριζική αντίθεσή τους στην ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για αναγκαστική συνένωση. Στην απόφαση των προέδρων σημειώνεται ότι η θέση τους εναρμονίζεται με την καθολική απαίτηση των κατοίκων των κοινοτήτων, που ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, αντιτίθεται στον εξαναγκασμό της κυβέρνησης.

"Υπάρχουν προβλήματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μικροί και μεγάλοι και ιδιαίτερα οι τελευταίοι, που βρίσκονται στα όρια της πλήρους χρεοκοπίας. Αν η πολιτεία θέλει πραγματικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει ουσιαστικό ρόλο, μπορεί να το κάνει με την άμεση οικονομική στήριξή της", σημειώνουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων της επαρχίας Κισσάμου.

Ημαθία

Την αντίθεσή τους εκφράζουν επίσης οι πρόεδροι των κοινοτήτων του Νομού Ημαθίας. Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και τους βουλευτές του Νομού Ημαθίας, αναφέρουν: "Ως αιρετοί εκπρόσωποι του απλού λαού της ελληνικής επαρχίας, εκφράζουμε με το παρόν την ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία και έντονη αντίδραση των δημοτών και κατοίκων μας, για τις αναγκαστικές καταργήσεις - συνενώσεις των κοινοτήτων μας. Οι κοινότητες μας δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις που πρέπει να ενωθούν αναγκαστικά για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος ή να έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Δεν πρέπει να λειτουργούν με τη λογική των μεγάλων μονοπωλίων και συμφερόντων που ορίζουν τι είναι βιώσιμο και τι όχι, ανάλογα με τη σχέση κόστους - κέρδους - έργου, όπως επιχειρείται με το νέο πρόγραμμα - νόμο, αλλά με την αρχή ότι οι θεσμοί υπάρχουν για να προστατεύουν, να εξυπηρετούν και να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Είμαστε υπέρ των εθελοντικών συνενώσεων κοινοτήτων σε δήμους, όταν όλες οι συνθήκες το επιτρέπουν και θα εξυπηρετούνται κάθε είδους συμφέροντα των κατοίκων και των δημοτών, αλλά ουδέποτε θα δεχόμασταν σαν πρόεδροι κοινοτήτων και Κοινοτικά Συμβούλια, όσο και σαν απλοί δημότες, κάτοικοι των χωριών μας, το φοβερό "πραξικόπημα" που επιχειρείται κατά των κοινοτήτων με την αναγκαστική κατάργηση και συνένωσή τους σε Δήμους".

Τέλος, σημειώνουν πως τόσο οι ίδιοι όσο και οι κάτοικοι της περιοχής, δε θα δεχτούν ποτέ την πρωτοφανή και αντιδημοκρατική αναγκαστική κατάργηση - συνένωση των κοινοτήτων και βεβαιώνουν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία και τη ζωή του τόπου τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ