Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διοικητικές ποινές στους καπνεμπόρους;

Καθυστερημένα, ο υπουργός Γεωργίας ζητά να επιβληθούν ποινές σε μεταποιητές καπνού που δεν τήρησαν τους όρους της Σύμβασης

Την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους εμπόρους μεταποιητές καπνού, που δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τα Συμβόλαια που υπέγραψαν με τους καπνοκαλλιεργητές, ζητά με σχετική επιστολή του από την αρμόδια Επιτροπή ο υπουργός Γεωργίας, ενώ, ήδη, βρισκόμαστε μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την παράδοση των καπνών περσινής σοδειάς. Καθώς μένουν δεκάδες χιλιάδες τόνοι καπνού ακόμα απούλητοι στα χέρια των παραγωγών, λόγω της άρνησης των καπνεμπόρων να παραλάβουν τα καπνά με τις τιμές που υπέγραψαν στα Συμβόλαια, οι καπνοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν το πριμ, πράγμα που θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για το εισόδημά τους, αλλά και για την καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας.

Παρ' όλα αυτά, τώρα μόλις - μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες και μετά από παρεμβάσεις βουλευτών, κυρίως του ΚΚΕ, να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να υποχρεωθούν οι καπνέμποροι να τηρήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν πέρσι και να "σηκώσουν" τα καπνά με τις τιμές και τους όρους που προβλέπονται - ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, αντί άλλων μέτρων, ζητά την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Οι κυρώσεις αφορούν τις περιπτώσεις των μεταποιητών που, σύμφωνα με τον καν. 37/78:

α) Δεν τήρησαν τους όρους των συμβολαίων καλλιέργειας.

β) Δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα την αξία (των καπνών).

γ) Δε γνωστοποίησαν πρόγραμμα παραλαβής.

δ) Δεν παρέλαβαν εμπρόθεσμα και

ε) δε γνωστοποίησαν εκπροσώπους για την εκδίκαση ενστάσεων (των παραγωγών).

Οπως είναι γνωστό, οι καπνέμποροι αρνούνται να πληρώσουν τις τιμές που συμφώνησαν πέρσι, υπογράφοντας τα συμβόλαια και εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς να δεχτούν να πληρωθούν πολύ μικρότερες κι από τις περσινές τιμές. Για να το πετύχουν αυτό οι καπνέμποροι υποβαθμίζουν τεχνητά την ποιότητα των καπνών, κάτι που φυσικά αρνούνται οι καπνοπαραγωγοί και δεν παραδίδουν το προϊόν τους. Τα προβλήματα που δημιουργούνται ιδιαίτερα στην περιοχή Αν. Μακεδονίας - Θράκης, Ν. Τρικάλων κλπ. έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, που τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα πραγματοποίησαν και περιοδείες στις καπνοπαραγωγικές περιοχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά στο έλεος των καπνεμπόρων(2001-03-10 00:00:00.0)
Κυβερνητικές πλάτες στην ασυδοσία των καπνεμπόρων(2000-06-14 00:00:00.0)
Ερμαια των εμπόρων οι καπνοπαραγωγοί(1997-06-18 00:00:00.0)
Τα απούλητα καπνά "καίνε" τους παραγωγούς(1997-05-03 00:00:00.0)
Το χαβά τους οι καπνέμποροι(1997-04-11 00:00:00.0)
Πριμ ακούν και πριμ δε βλέπουν(1995-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ