Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα πολιτιστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, μας δήλωσε ότι ξεκινά η κυβέρνηση με πρωτεργάτες τον Γιώργο Βουλγαράκη και την Μαριέττα Γιαννάκου. Οι μαθητές, λέει, θα εισέρχονται δωρεάν σε πολιτιστικούς χώρους, ενώ «αλλάζει ο πολιτιστικός χάρτης της Αθήνας» με έργα προώθησης του Πολιτισμού.

Οπως καταλαβαίνετε, ακόμη και τα αυτονόητα, δηλαδή η δυνατότητα ενός μαθητή να επισκεφτεί ένα μουσείο χωρίς να πληρώνει εισιτήριο, μας τα παρουσιάζουν σαν παροχές. Και, μάλιστα, την ίδια ώρα που «σπρώχνουν» έναν προϋπολογισμό με ακόμη περισσότερο μειωμένες δαπάνες τόσο για τον Πολιτισμό, όσο και για την Παιδεία.

Ομως, δε βρίσκεται εκεί το ...μυστικό του όλου θορύβου που ξεσήκωσαν. Σε μια ρυθμισούλα του υπουργείου Οικονομίας είναι η ουσία. Εκείνη που ορίζει ότι φοροαπαλλάσσονται πλήρως οι «χορηγοί». Δηλαδή, οι εταιρείες που θα δαπανούν λεφτά σε πρωτοβουλίες «πολιτισμού».

Επειδή, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν υπάρχει επιχειρηματίας που να ξοδεύει λεφτά εάν δεν πρόκειται στη συνέχεια να βγάλει πολλαπλάσια κέρδη, καταλαβαίνετε τι συμβαίνει.

Λέτε να είναι τυχαίο το γεγονός πως, επίσης χτες, ανακοινώθηκε και επισήμως μια χορηγία του ζεύγους Αγγελοπούλου; Γιατί να μην έχουν και αυτοί τη φοροαπαλλαγή τους.

Αλλωστε, δε θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τέτοιου είδους στήριξη σε συμφέροντα με «πολιτιστικές ευαισθησίες». Το Μέγαρο Μουσικής βρίσκεται εκεί, στη Β. Σοφίας, για να μας θυμίζει ανάλογες καταστάσεις που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για τον πολιτισμό που αφορά τους εργαζόμενους και τον κοσμάκη, αυτός έχει αφεθεί σε ...υπεύθυνους παράγοντες, όπως τα «ριάλιτι σόου» και όλα όσα σκαρφίζεται ο άρρωστος νους των κάθε λογής κυνηγών της θεαματικότητας, της τηλεθέασης, κλπ.

Αλλωστε, ότι ...παρανοϊκό αποφασίσουν μπορούν - ως γνωστόν - να το κάνουν πράξη χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ