Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλματα και ... άλματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για το «άλμα της Υγείας προς τα εμπρός» και το «νέο ΕΣΥ» μίλησε προχτές ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία ενέκρινε την εισήγησή του για το σύστημα προμηθειών και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και μπορεί οι παρεμβάσεις αυτές να επιχειρούν τη ρύθμιση κάποιων ζητημάτων, στο πλαίσιο της αγοράς, όμως για τα βασανιστικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων δεν υπάρχει φως.

Οπως, λόγου χάρη, αυτό που έπαθε στις 28 του Οκτώβρη 2006 ένας επισκέπτης στο χωριό Αγιος Νικόλαος (πρώην Λάσπη) της Ευρυτανίας. Πήγε να μαζέψει τα κάστανα στο σπίτι της πεθεράς του και είχε την ατυχία να τον χτυπήσει ένα καβούκι στο μάτι. Ετρεξε στο Νοσοκομείο του Καρπενησίου, αλλά δεν εφημέρευε οφθαλμίατρος (Να σημειωθεί ότι στο Καρπενήσι δεν υπάρχει ούτε ιδιώτης οφθαλμίατρος). Ο ασθενής πήγε στη Λαμία, όπου και κει δεν εφημέρευε οφθαλμίατρος σε κανένα απ' τα δυο νοσοκομεία της πόλης.

Ο επισκέπτης - με την υπόδειξη χειρουργού γιατρού στη Λαμία - πήγε σε εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας την επομένη (29.10.2006), όπου του αφαιρέθηκαν πέντε αγκάθια απ' το μάτι! Τέτοιες τρομακτικές ελλείψεις χρειάζονται πραγματικά άλματα για την αντιμετώπισή τους. Οχι, όμως, προς την αγορά και την εμπορευματοποίηση, αλλά προς την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, πρώτα και κύρια, με τη γενναία χρηματοδότησή του. Αλλά γι' αυτό δε δήλωσε τίποτε ο υπουργός Υγείας...

Φοροελαφρύνσεις για ρεντιέρηδες

Και νέα μείωση του ήδη συμβολικού φόρου πάνω στο χρηματιστηριακό τζόγο προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι οι «αντοχές της οικονομίας» είναι υπεραρκετές όταν πρόκειται για φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις σε όφελος του κεφαλαίου και των μεγαλορεντιέρηδων.

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται στη μείωση και του συγκεκριμένου φόρου. Το συμβολικό 6 τοις χιλίοις που ήταν το 1999 με το τελευταίο φορολογικό νόμο του ΠΑΣΟΚ έπεσε στο μισό (3 τοις χιλίοις). Τη σκυτάλη πήρε μετά η ΝΔ, η οποία με τον ισχύοντα φορολογικό νόμο τον κατέβασε στο 1,5 τοις χιλίοις, δηλαδή στο μισό από αυτό που παρέλαβε από τους προκατόχους της. Χτες ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε μια ακόμη μείωση, λέγοντας πως «δεν αποκλείεται να κάνουμε ένα ακόμη βήμα έως το τέλος του χρόνου»...

Κρατάνε «στο γύψο» τους ναυτεργάτες

Μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται να άρει την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών μετά και την εισήγηση που γίνεται προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να κηρυχτεί παράνομη και αντισυνταγματική; Στην ερώτηση του «Ρ» ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος απάντησε χτες ότι «δεν έχω κάτι καινούριο πάνω σε αυτό». Δεν περιμέναμε, είναι αλήθεια, κάποια διαφορετική απάντηση από την κυβέρνηση, που έχει αναγορεύσει την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας (διάβαζε απελευθέρωση της εφοπλιστικής ασυδοσίας και των υπερκερδών) σε ύψιστη προτεραιότητα της πολιτικής της. Καλύτερα λοιπόν είναι να κρατούνται στο «γύψο» και σε καθεστώς γαλέρας οι ναυτεργάτες. Αυτό θέλουν και οι εφοπλιστές που δεν προλαβαίνουν να μετράνε τα κέρδη τους που αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ενα μόνο παράδειγμα από τη χτεσινή ειδησεογραφία. Τα καθαρά, μετά από φόρους κέρδη της «ΑΝΕΚ» αυξήθηκαν κατά 49,6%(!) στο εννιάμηνο του 2006, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 201,6 εκατ. ευρώ.

Κανείς (μεγαλοεπιχειρηματίας) παραπονεμένος...

Σωστά, δεν μπορούσαν οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι μεγαλοεργολάβοι να μείνουν παραπονεμένοι. Αλλωστε, το αντίθετο θα συνιστούσε μια πράξη άδικης και άνισης μεταχείρισης και θα νόθευε τον υγιή επιχειρηματικό ανταγωνισμό...

Δεν καταλάβατε περί τίνος πρόκειται; Εξηγούμαστε. Προχτές, ο υπουργός Απασχόλησης συναντήθηκε με εκπροσώπους εργοληπτριών εταιρειών και έκανε δεκτό το αίτημά τους να τακτοποιηθούν και τα δικά τους χρέη προς το ΙΚΑ. Τους υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσει σχετική τροπολογία, ανάλογη με το άρθρο που συμπεριλαμβάνεται ήδη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ρυθμίζει τα χρέη των υπόλοιπων επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το προαναφερόμενο άρθρο, τα 3,6 δισ. ευρώ, που χρωστούν σήμερα διάφορες επιχειρήσεις προς το ΙΚΑ, θα αποπληρωθούν σε 96 εξαμηνιαίες δόσεις, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς έως και σκανδαλωδώς χαριστικούς όρους. Θυμίζουμε, ακόμη, ότι η προωθούμενη ρύθμιση δεν είναι η πρώτη. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει άλλη μία, ενώ άλλες έξι ρυθμίσεις χρεών είχαν προωθήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Τούτο, όμως, δεν εμπόδισε καθόλου τον υπερδιπλασιασμό των οφειλών μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, αφού οι τελευταίες ανέρχονταν το 2002 στα 1,5 δισ. ευρώ. Κατά τ' άλλα, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ κόπτονται για τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ και τα έσοδά του...

Τα πολιτιστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, μας δήλωσε ότι ξεκινά η κυβέρνηση με πρωτεργάτες τον Γιώργο Βουλγαράκη και την Μαριέττα Γιαννάκου. Οι μαθητές, λέει, θα εισέρχονται δωρεάν σε πολιτιστικούς χώρους, ενώ «αλλάζει ο πολιτιστικός χάρτης της Αθήνας» με έργα προώθησης του Πολιτισμού.

Οπως καταλαβαίνετε, ακόμη και τα αυτονόητα, δηλαδή η δυνατότητα ενός μαθητή να επισκεφτεί ένα μουσείο χωρίς να πληρώνει εισιτήριο, μας τα παρουσιάζουν σαν παροχές. Και, μάλιστα, την ίδια ώρα που «σπρώχνουν» έναν προϋπολογισμό με ακόμη περισσότερο μειωμένες δαπάνες τόσο για τον Πολιτισμό, όσο και για την Παιδεία.

Ομως, δε βρίσκεται εκεί το ...μυστικό του όλου θορύβου που ξεσήκωσαν. Σε μια ρυθμισούλα του υπουργείου Οικονομίας είναι η ουσία. Εκείνη που ορίζει ότι φοροαπαλλάσσονται πλήρως οι «χορηγοί». Δηλαδή, οι εταιρείες που θα δαπανούν λεφτά σε πρωτοβουλίες «πολιτισμού».

Επειδή, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν υπάρχει επιχειρηματίας που να ξοδεύει λεφτά εάν δεν πρόκειται στη συνέχεια να βγάλει πολλαπλάσια κέρδη, καταλαβαίνετε τι συμβαίνει.

Λέτε να είναι τυχαίο το γεγονός πως, επίσης χτες, ανακοινώθηκε και επισήμως μια χορηγία του ζεύγους Αγγελοπούλου; Γιατί να μην έχουν και αυτοί τη φοροαπαλλαγή τους.

Αλλωστε, δε θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τέτοιου είδους στήριξη σε συμφέροντα με «πολιτιστικές ευαισθησίες». Το Μέγαρο Μουσικής βρίσκεται εκεί, στη Β. Σοφίας, για να μας θυμίζει ανάλογες καταστάσεις που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για τον πολιτισμό που αφορά τους εργαζόμενους και τον κοσμάκη, αυτός έχει αφεθεί σε ...υπεύθυνους παράγοντες, όπως τα «ριάλιτι σόου» και όλα όσα σκαρφίζεται ο άρρωστος νους των κάθε λογής κυνηγών της θεαματικότητας, της τηλεθέασης, κλπ.

Αλλωστε, ότι ...παρανοϊκό αποφασίσουν μπορούν - ως γνωστόν - να το κάνουν πράξη χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.

Προμελετημένο έγκλημα

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Μόνο στην «Ευρώπη των 15» οι νεκροί από καρκίνο λόγω έκθεσης σε αμίαντο θα αυξηθούν μέχρι το 2030 κατά 500.000 (πεντακόσιες χιλιάδες)! Στην Ελλάδα ο κίνδυνος υπολογίζεται ότι αφορά 150.000 άτομα, ενώ διεθνώς καταγράφονται 90.000 θάνατοι ετησίως από νοσήματα σχετικά με τον αμίαντο. Ο αριθμός όσων μολύνονται από τον αμίαντο αυξάνεται ραγδαία, όσο δε λαμβάνονται μέτρα ασφαλούς διαχείρισης μίας καρκινογόνου ουσίας που για δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ή δευτερεύουσα ύλη για περίπου 3.500 τεχνικές εφαρμογές και καταναλωτικά προϊόντα: Στην κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων, στη μόνωση μέσων μαζικής μεταφοράς, σε σωλήνες νερού, κτλ.

Επιστήμονες αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνταν να ασφαλίσουν τους αμιαντεργάτες στον κλάδο ζωής από τις αρχές ακόμα του ...20ού αιώνα. Η τρομακτικά καθυστερημένη (και πάντα τυπική) απαγόρευση (το ...2005!) της παραγωγής, χρήσης και εμπορίας του αμίαντου στην ΕΕ αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες όσων με την πολιτική τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτές οι δυνάμεις χρόνια ανέχονταν την ασύδοτη κυκλοφορία του αμίαντου, που μπορεί να είχε χαμηλό κόστος για τις επιχειρήσεις, αλλά τεράστιο τίμημα για τους εργάτες, οι οποίοι απειλούνται από αναπνευστικές αναπηρίες, καρκίνο, κτλ.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις, που, ευνοώντας την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία κάθε εργοδότη και με την υποστελέχωση των Σωμάτων Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθιστούν ουσιαστικά ανενεργό τη λίστα με τις επαγγελματικές ασθένειες, από το μοναδικό Ταμείο που διαθέτει τέτοια, το ΙΚΑ. Μια λίστα ούτως ή άλλως απαρχαιωμένη και κουτσουρεμένη, αφού συντάχθηκε το 1970 και αριθμεί σήμερα λιγότερες από... 60 επαγγελματικές ασθένειες. Κι αυτό την ώρα που η βαθύτερη προσαρμογή των συνθηκών εργασίας στις προσταγές της «ανταγωνιστικότητας», η εντατικοποίηση, η ελαστικοποίηση του ωραρίου, κτλ., καθιστούν κάθε τόπο δουλιάς αληθινή «ωρολογιακή βόμβα» για τους εργαζόμενους.

Ποιος θα ερευνήσει και θα καταγράψει τον επαγγελματικό κίνδυνο, με θεμελιακό στόχο την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία, όταν δε γίνονται συστηματικές τέτοιες έρευνες, όταν οι γιατροί εργασίας φτάνουν πανελλαδικά τους 80, ενώ μόνο στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια; Και ποιος μπορεί να διασφαλίσει για το σακατεμένο απ' τον αμίαντο (και τόσες ακόμα επικίνδυνες ουσίες) εργάτη ακόμα και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, όταν η πρόσβαση στα νοσοκομεία, στα φάρμακα, στην ασφάλιση καθορίζεται «ανταποδοτικά»; Οταν ο επαγγελματικός κίνδυνος μετριέται ως κόστος, που αν είναι φτηνός σε σχέση με την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ο εργοδότης δεν παίρνει τέτοια μέτρα; `Η ακόμα και το κόστος από τις συνέπειες του επαγγελματικού κινδύνου βαραίνει ξανά τον ίδιο τον εργαζόμενο. Οταν ακόμα κι αν κατορθώσει να κατοχυρώσει δικαίωμα σε αναπηρική σύνταξη, τα ψίχουλα που θα παίρνει κάθε μήνα θα 'ναι ακόμα πιο «μειωμένα» κι απ' τις άθλιες συντάξεις των 500 ευρώ.

Η βελτίωση των συνθηκών προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων κρίνεται στο πεδίο της ταξικής πάλης. Στη σύγκρουση ανάμεσα στην αστική τάξη, που λογαριάζει τον εργάτη αναλώσιμο είδος, ανταλλακτικό εξάρτημα σε μια μηχανή παραγωγής υπεραξίας για τους λίγους, και την εργατική τάξη, για την οποία οι ανήκοντες σ' αυτήν, οι εργάτες, είναι οι παραγωγοί του πλούτου, με κάθε δικαίωμα να απολαμβάνουν τους καρπούς των δικών τους κόπων.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Τηλεδίκες της υποκρισίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάει πολύ, τα τηλεοπτικά κανάλια να επιφυλάσσουν στον εαυτό τους το ρόλο του τιμητή και του εισαγγελέα στις τηλεδίκες της υποκρισίας και του διασυρμού που έχουν στήσει εδώ και μέρες με αφορμή το βιασμό στην Αμάρυνθο. Η θέση τους είναι στο εδώλιο γιατί τέτοια περιστατικά αφθονούν καθημερινά στα κατ' ευφημισμόν ψυχαγωγικά προγράμματά τους, όπου η χρήση βίας (του ισχυρού) εκθειάζεται και αποθεώνεται... Είναι υπόλογα τα κανάλια για τα πρότυπα που διαμορφώνουν για τη «σύγχρονη γυναίκα» - που ζει μόνο για να «αρέσει» στον άντρα και να υπομένει αγόγγυστα τα πάντα... Είναι κατηγορούμενα τα κανάλια για το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου, για την προβολή περιθωριακών καταστάσεων ως κυρίαρχων, για το «μπούκωμα» των μυαλών με πνευματικά σκουπίδια, για τη συκοφάντηση των συλλογικών αξιών και των πανανθρώπινων ιδανικών, κ.ο.κ. Είναι τόσο βεβαρημένο το παρελθόν των καναλιών, ώστε ο κόσμος έχει μάθει όταν βλέπει να στήνονται τηλεδίκες να «κουμπώνεται» ενστικτωδώς. Και αυτή είναι μια υγιής και ελπιδοφόρα αντίδραση.

Αρχισαν... τα όργανα στο Μενίδι

Ελάχιστες μόλις μέρες μετά τις εκλογές και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του δικομματισμού χωρίς καθυστερήσεις δείχνουν τα δείγματα γραφής της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόσουν με θύματα τους εργαζόμενους. Κλασικό παράδειγμα ο Δήμος Μενιδίου, όπου οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι των δύο δημοτικών επιχειρήσεων (ΔΕΤΕΑΔΑ - ΔΕΑΔΑ) παραμένουν απλήρωτοι από 4 έως και 6 μήνες με αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Πριν τις εκλογές, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού τους υπόσχονταν λαγούς με πετραχήλια για να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Δεν πέρασε όμως ούτε βδομάδα από την Κυριακή των εκλογών και ο νεοκλεγείς δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης, προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (πρώην βουλευτής), ξεκαθάρισε το στίγμα του. Σύμφωνα με συνέντευξή του στον τοπικό Τύπο θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα των δημοτικών επιχειρήσεων στους ιδιώτες, όπως του δίνει άλλωστε το δικαίωμα ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων. Φυσικά για τα μεροκάματα των εργαζομένων και το πώς θα ζήσουν τις οικογένειές τους δεν είπε κουβέντα!!! Είναι τρανταχτή επιβεβαίωση των όσων έλεγαν προεκλογικά οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στήριζε το ΚΚΕ και, κυρίως, ότι στόχος όλων των εκπροσώπων του δικομματισμού θα είναι η εφαρμογή της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής μέσω των δήμων.

ΤΙΤΑΝια υπερκέρδη

Μπόλικα είναι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, που μοιράζονται μεταξύ τους οι μεγαλομέτοχοί τους, σύμφωνα με τους ισολογισμούς και τα οικονομικά αποτελέσματα εννιαμήνου, που δημοσιεύονται στις εφημερίδες.

Για παράδειγμα, προχτές ανακοινώθηκαν τα κέρδη των επιχειρηματικών Ομίλων «Γιούρομπανκ» (συμφερόντων Λάτση) και του «ΤΙΤΑΝΑ» (συμφερόντων Παπαλεξόπουλου κλπ.). Ο πρώτος όμιλος εμφανίζει αύξηση των καθαρών κερδών κατά 27% («πέταξαν» στα 489 εκατ. ευρώ από 385 εκατ. ευρώ πέρσι). Το ποσοστό αύξησης των καθαρών κερδών της δεύτερης ήταν ακόμη μεγαλύτερο, καθώς έφτασε το 37% (τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 213 εκατ. ευρώ από 155,5 το περσινό εννιάμηνο).

Η συνεχιζόμενη, για πολλοστή χρονιά προκλητική άνοδος των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομίλων, δεν πρέπει να ξαφνιάζει και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο τηρεί αλώβητο το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το εμπλούτισε με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται την ικανοποίηση μισθολογικών και άλλων δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων (εκπαιδευτικών κλπ.) με το στερεότυπο - αλλά διάτρητο - επιχείρημα, πως «δεν αντέχει η οικονομία»...

Μεθοδεύσεις κατά των διαδηλώσεων

Το έδαφος για να επαναφέρει την αντιδημοκρατική πρότασή της για περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας έχει αρχίσει να καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι και χτες έκλεισε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, από το «Χίλτον» μέχρι την Πειραιώς και από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι το Κολωνάκι πριν καλά καλά ξεκινήσει η διαδήλωση των εποχικών πυροσβεστών και το κρατούσε κλειστό για πολλές ώρες αν και οι διαδηλωτές βρίσκονταν στην οδό Σταδίου στο υπουργείο Εσωτερικών. Είναι ολοφάνερο ότι όλη αυτή η μεθόδευση στόχευε στο να προκαλέσουν τους οδηγούς ΙΧ και να στρέψουν την αγανάκτησή τους σε βάρος γενικότερα των διαδηλώσεων. Καμία έκπληξη δε θα μας προκαλούσε αν βλέπαμε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να επαναφέρει για «διάλογο» το αντιδραστικό μέτρο της κατάργησης των διαδηλώσεων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαζί τους!

Η επίθεση που γίνεται στον αγώνα των μαθητών από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, με τη συνδρομή, αν όχι υπαγόρευση, αυτών που θέλουν τα νέα παιδιά τσακισμένα πριν ακόμα μάθουν πως είναι σπουδαίο να περπατάς στη ζωή με το κεφάλι ψηλά, ξεπερνά τα όρια του χυδαίου. Ολοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι που δήθεν νοιάζονται για τις «χαμένες» διδακτικές ώρες από τις καταλήψεις, δεν έκαναν τον κόπο να μετρήσουν τις χαμένες ώρες, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, από τους καθηγητές που λείπουν, τις χαμένες (και ακριβοπληρωμένες) ώρες στα φροντιστήρια, τις χαμένες ώρες πάνω από ανούσια βιβλία και προγράμματα που φορτώνουν τους μαθητές με πλήθος ασυνάρτητων πληροφοριών και δεξιοτήτων. Ολοι αυτοί που ανακαλύπτουν «βανδαλισμούς» στα σχολεία (τους οποίους κάνουν επίσης άλλοι βαλτοί εξωσχολικοί), και τους πολλαπλασιάζουν επί εκατό πριν τους παρουσιάσουν σαν ρεπορτάζ, δεν έκαναν τον κόπο να μιλήσουν για τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια, να μετρήσουν τα σχολεία της διπλοβάρδιας, δεν είπαν κουβέντα για την επικείμενη παράδοση σχολείων σε ιδιώτες μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα... Οσοι μιλούν για «μειοψηφίες» και «υποκινούμενους» μαθητές, δε φανερώνουν τελικά οι ίδιοι ποιον εκπροσωπούν, ποια πορτοφόλια και επιχειρηματικά συμφέροντα «υποκινούν» τους ίδιους να σπιλώνουν τον αγώνα των μαθητών.

Στόχος τους: Να σταματήσουν οι αγώνες, να τσακιστεί στις μαθητικές συνειδήσεις κάθε ελπίδα ότι με τους αγώνες μπορεί να κερδηθεί οτιδήποτε ...γιατί οι σημερινοί μαθητές αύριο θα είναι εργάτες. Αν μάθουν από τώρα να κάνουν συνελεύσεις και να διαμορφώνουν αιτήματα, να βγαίνουν στους δρόμους, να κάνουν καταλήψεις και πορείες, αν αρχίσουν από τώρα να ψήνονται στους αγώνες, φαντάσου τι θα κάνουν αύριο... Αν σήμερα ζητούν σχολείο να τους μορφώνει, τότε αύριο θα ζητούν και δουλιά με δικαιώματα, μισθούς της προκοπής, ανθρώπινα ωράρια, ασφάλιση! Αν κάνουν σήμερα καταλήψεις, αύριο θα κάνουν απεργίες! Ο στόχος, λοιπόν, είναι να μάθουν από σήμερα να ζουν με σκυμμένο το κεφάλι.

Αυτό το στόχο αντιπαλεύουν με τον καλύτερο τρόπο τα ίδια τα παιδιά στις καταλήψεις. Τα παιδιά που ξεκίνησαν αυτόν τον αγώνα όχι για να ...καταστρέψουν το σχολείο τους, αλλά για να το φτιάξουν. Να το φτιάξουν έτσι που να τους μορφώνει και να τους διαμορφώνει ως προσωπικότητες ικανές να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Απέναντι σ' έναν τέτοιον αγώνα, που είναι γεμάτος όχι μόνο από τη νεανική ζωντάνια και τον ενθουσιασμό, αλλά και από μια υπευθυνότητα που ξαφνιάζει, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι επίδοξοι τρομοκράτες και συκοφάντες των μαθητών και των αγώνων τους είναι να σιωπήσουν. Αλλά δεν το κάνουν γιατί είναι ταγμένοι αλλού. Ψυχή τε και σώματι. Γι' αυτό τους έχουν εκεί που τους έχουν. Γι' αυτό και πρέπει οι συκοφαντίες και επιθέσεις τους να ατσαλώνουν τους μαθητές στη δύναμη που πρέπει να κρατούν ψηλά το κεφάλι. Στο δρόμο τον καλό που τραβούν γιατί θέλουν να ζουν και τώρα και αύριο ως Ανθρωποι. Απέναντι σ' αυτόν τον αγώνα δάσκαλοι και γονείς πρέπει καθολικά να σταθούν στο πλάι των παιδιών, τόσο σήμερα στις καταλήψεις, όσο και αύριο στο διαρκή αγώνα των παιδιών να ζήσουν σ' έναν καλύτερο κόσμο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ