Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Υφεση της φωτιάς, όξυνση των προβλημάτων

Υφεση παρουσίασαν χτες τα πολλά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σάμο, αφού ανενόχλητα σχεδόν κατέκαψε ένα μεγάλο τμήμα του πιο παραγωγικού κομματιού της νοτιοανατολικής, κεντρικής και βόρειας Σάμου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και στον φυσικό πλούτο του νησιού. Μέχρι χτες το βράδυ είχαν τεθεί υπό έλεγχο οι εστίες στο Κοκκάρι, στους Βουρλιώτες, στ' Αυλάκια, στον Πλάτανο, ενώ εξακολουθούσε να αναπτύσσεται το μέτωπο στην κορυφογραμμή του Καρβούνη, στη θέση Τούσα όπου συνεχίζονταν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλες αυτές τις έξι μέρες έδιναν κυριολεκτικά μάχη με τη φωτιά, αλλά τα αποτελέσματα της ηρωικής προσπάθειάς τους περιορίζονται στη σωτηρία χωριών και ανθρώπων. Κατά τ' άλλα, η φωτιά έκανε τη δική της «ελεύθερη» διαδρομή στα δάση και τις καλλιέργειες των πλαγιών του Καρβούνη.

Χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς στρατηγική, το συντονιστικό όργανο για την κατάσβεση προσπάθησε ανεπιτυχώς να καθοδηγήσει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τη Δευτέρα το βράδυ σε συνεδρίασή του αποφάσισε τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στις περιοχές όπου επεκτεινταν η φωτιά. Δηλαδή, ένα μέτρο που έπρεπε να εφαρμοστεί από την πρώτη στιγμή της φωτιάς, για το συντονιστικό έπρεπε να περάσουν πέντε μέρες πύρινης λαίλαπας για να αποφασιστεί.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό της πλήρους σύγχυσης του συντονιστικού, που καταγγέλθηκε επανειλημμένα από κατοίκους, δημάρχους και άλλους, είναι και το γεγονός ότι η πρώτη επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε με Δελτίο Τύπου της... Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μόλις χτες το μεσημέρι. Ενώ λοιπόν, χτες η κατάσταση φαινόταν να ελέγχεται, η συζήτηση είχε ήδη στραφεί στο τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς που άφησε κυριολεκτικά στο δρόμο δεκάδες αγροτικά νοικοκυριά, ενώ έβαλε σε μεγάλη δοκιμασία και την τουριστική αγορά της Σάμου.

Ενώ ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις ανακούφισης και ανασύνταξης της οικονομίας του νησιού, μέχρις στιγμής από τη ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ και από το νομάρχη Σάμου, οι οποίες για να υλοποιηθούν προϋποθέτουν την παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ότι είχε σοβαρές ευθύνες για την καταστροφή αλλά και παραδοχή του μεγέθους των ζημιών στην αγροτική οικονομία, τον τουρισμό και το περιβάλλον, ορισμένοι παράγοντες του τουρισμού επιδίδονταν όλη τη μέρα σε μια προσπάθεια υποτίμησης της καταστροφής με στόχο να μην πληγεί η φετινή τουριστική σεζόν.

Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται στο άλλο άκρο μιας πράγματι πλαστής εικόνας που έδωσαν ορισμένα τηλεοπτικά μέσα, ότι η Σάμος έχει, ούτε λίγο - ούτε πολύ, καεί ολόκληρη. Είναι όμως και οι δυο αυτές εκδοχές το ίδιο επικίνδυνες για το μέλλον του νησιού. Η πραγματικότητα όμως καταγράφεται με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό μάτι και αυτή είναι ότι υπήρξε πραγματικά μεγάλη καταστροφή ενός σημαντικού παραγωγικού τμήματος του νησιού και ενός επίσης σημαντικού τμήματος του φυσικού πλούτου του όρους Καρβούνη, από την άλλη όμως η Σάμος έχει ακόμη πιο μεγάλα αποθέματα φυσικής ομορφιάς και μια άθικτη από την πύρινη λαίλαπα τουριστική υποδομή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκλήρωσε την καταστροφή του 2016(2021-07-09 00:00:00.0)
Μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο(2016-07-12 00:00:00.0)
Καταδικάστε τη δασοκτόνα πολιτική(2007-07-14 00:00:00.0)
Επιχαίρει πάνω στα καμένα(2000-07-15 00:00:00.0)
Κάρβουνο ο Καρβούνης(2000-07-11 00:00:00.0)
Η Σάμος πάλι στις φλόγες(2000-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ