Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Δε φταίει ο Προμηθέας...

Πυρκαγιά! Οι φλόγες πλησιάζουν. Τρόμος. Πανικός. Σκηνές αλλοφροσύνης. Τρέχεις να σώσεις ό,τι μπορείς. Τη ζωή σου. Το σπίτι σου. Το δάσος. Κι εκεί που χρόνια ευχαριστούσες τον Προμηθέα - τον Τιτάνα γιο του Ιαπετού κι αδελφό του Ατλαντα, που έκλεψε τη φωτιά από τον Ολυμπο και την παρέδωσε στους ανθρώπους, χαρίζοντάς τους το πρώτο στοιχείο του πολιτισμού - τώρα καταριέσαι τον Ηρακλή που τον έσωσε κατεβάζοντάς τον από τον βράχο του Καυκάσου, όπου τον έδεσε ο Δίας για να τον τιμωρήσει κι ένας αετός κατέτρωγε το συκώτι του.

Δε φταίει, όμως, ο Προμηθέας, ούτε ο Ηρακλής. Ο άνθρωπος της κερδοσκοπίας είναι που έβαλε τη φωτιά. Ο άνθρωπος της εξουσίας είναι που δεν πήρε μέτρα για να προστατέψει τη Φύση. Γιατί, θύμα του ανθρώπου είναι η Φύση κι όχι θύτης. Δε φταίει ο «κακός καιρός», που λέει ο Ρέππας. Η κυβέρνησή του φταίει που δε λειτουργεί σαν προμηθέας, αλλά σαν επιμηθέας της καταστροφής. Που δε νοιάζεται να προστατέψει το δάσος σαν φυσικό αγαθό που ωφελεί τον άνθρωπο, αλλά το θεωρεί προϊόν προς κατανάλωση.

Φωτιά! Ψάχνεις να βρεις βοήθεια. Η πρώτη σκέψη, στο Θεό. Αυτός - σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο - ασχολείται με το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και δεν «αδειάζει». Στρέφεσαι στο γείτονα. Ανήμπορος κι αυτός, όπως εσύ, μπροστά στην αγριεμένη Φύση. Καλείς σε βοήθεια το κράτος. Τη δικαιούσαι. Σ' αυτό καταβάλεις τον οβολό της φορολογίας σου κι απ' αυτό περιμένεις ανταπόδοση στη δύσκολη ώρα. Εκπρόσωπός του, η κυβέρνηση. Υποχρεωμένη να σε βοηθήσει, να σου συμπαρασταθεί. Στο υποσχέθηκε όταν ζητούσε την ψήφο σου. Δήλωνε, μάλιστα, πως είναι η πλέον ικανή για να εκσυγχρονίσει το κράτος, ώστε ν' αντιμετωπίζει με επιτυχία έκτακτες και δύσκολες καταστάσεις.

Το κράτος απρόθυμο και, πάντως, ανέτοιμο. Η κυβέρνηση απούσα, μοιρολογεί για τον «κακό μας τον καιρό». Ανίκανη ακόμα και για την πυρόσβεση, μονίμως αδιαφορούσα για την πρόληψη και τη συστηματική προστασία του δάσους. Είσαι μόνος κι αβοήθητος. Ευτυχώς, την τελευταία στιγμή, έσωσες τη ζωή σου. Το σπίτι σου, αποκαΐδια. Το δάσος, στάχτη. Απόγνωση. Τώρα, πώς θα ζήσεις; Και μη νομίζεις, τους φόρους θα εξακολουθείς να τους πληρώνεις στο κράτος και η κυβέρνηση θα σου ξαναζητήσει την ψήφο, ποντάροντας στην ξεχασιά της μνήμης σου.

Οι φλόγες, επιτέλους, σβήνουν. Τραγικός ο απολογισμός. Τεράστια και, ίσως, ανεπανόρθωτη η οικολογική καταστροφή. Δάση κάηκαν και λιγόστεψε το οξυγόνο. Πρέπει τώρα να μάθεις να ζεις με λιγότερες ανάσες. Μαζί με τα δέντρα, θα χαθούν ζώα, πουλιά. Πρέπει τώρα να μάθεις να ζεις χωρίς τους φυσικούς συντρόφους σου.

Και να 'σαι έτοιμος ν' αντιμετωπίσεις, πάλι μόνος κι αβοήθητος, τις νέες φυσικές καταστροφές, ως αποτέλεσμα της εξαφάνισης των δασών, καθώς «ενός κακού μύρια έπονται». Θα 'ρθει η ξηρασία να σου στερήσει το νερό, αφού η έλλειψη δασών στερεύει τον υδροφόρο ορίζοντα. Θα 'ρθουν οι πλημμύρες να παρασύρουν τα πάντα, αφού τίποτα δε θα μπορεί, πλέον, να συγκρατήσει τα νερά της βροχής. Ομως, εσύ να ξέρεις πως δε φταίει γι' αυτό ούτε ο Προμηθέας, ούτε ο «κακός μας ο καιρός». Κοίταξε το πρόσωπο του Ρέππα, όταν μοιρολογεί και θα καταλάβεις το γιατί...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ