Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικές ... θερμοκρασίες στη Ζώνη

Απεργούν αύριο οι εργατοτεχνίτες

Ο καύσωνας των ημερών δεν αποτελεί εμπόδιο στον αγώνα των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά - Περάματος, οι οποίοι αύριο θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην «εκσυγχρονιστική» πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που μετατρέπει μέρα με τη μέρα τη Ζώνη σε «νεκροταφείο»! Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 9 πμ, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου οι απεργοί θα απαιτήσουν από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή να δώσει απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι το «Σεπτέμβρη μέσα από γενικές συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες θα οργανώσουμε τους αγώνες μας με ένταση και μορφές που είναι σίγουρο ότι θα επιβάλουν το δίκιο μας».

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν τον Ιούνη τα σωματεία κατέθεσαν με υπόμνημά τους τις προτάσεις και τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Χρ. Παπουτσής παρά τη δέσμευσή του να φέρει το θέμα στο Yπουργικό Sυμβούλιο και να απαντήσει εντός 15 ημερών, αρνείται μέχρι και σήμερα να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης!

Σε σχετική ανακοίνωση τα σωματεία της Ζώνης απευθύνουν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους άνεργους της Ζώνης και υπογραμμίζουν ότι «σε συνθήκες παρατεταμένης ανεργίας αλλά και στην καρδιά του καλοκαιριού, ξεπερνώντας αντικειμενικές δυσκολίες, όχι μόνο αποκρούσαμε τον εκβιασμό και τα ψευτοδιλήμματα, αλλά δίνουμε καθημερινά μάχες για την επιβίωση της Ζώνης. Προβάλλουμε τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις στην κατεύθυνση ανάπτυξης, αύξηση της απασχόλησης με προοπτική την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της μοναδικής παραγωγικής δραστηριότητας που έχει απομείνει στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά».

Οι εργατοτεχνίτες και οι άνεργοι της Ζώνης απαιτούν: «Δουλιά για όλους τους ανέργους, όλων των ειδικοτήτων της Ζώνης μέσα από ένα πρόγραμμα ανάθεσης κατασκευών και μετασκευών πλοίων της ακτοπλοΐας στη Ζώνη. Παραγωγικές επενδύσεις και δημιουργία άμεσα αναγκαίας υποδομής στην Κυνοσούρα που θα εκτελεστούν από τον ΟΛΠ με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Νομοθετική κατοχύρωση της Ζώνης έως το 2030. Επιδότηση όλων των ανέργων με το 80% του ημερομισθίου μέχρι να βρουν δουλιά, με προϋποθέσεις 100 ένσημα την τελευταία διετία. Τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων με 500 ένσημα την τελευταία δεκαετία. Να σταματήσει κάθε αποκλεισμός και εξαίρεση της Ζώνης από διακρατικές συμφωνίες και κρατικές παραγγελίες. Την καταβολή από τις επιχειρήσεις των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ορισμένες εκ των οποίων οφείλουν υπέρογκα ποσά, την επικόλληση των ενσήμων και τη λήψη μέτρων για τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία και υπερεκμετάλλευση των αλλοδαπών. Οι επιχειρήσεις οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση θα αντιμετωπιστούν σκληρά από όλα τα σωματεία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ