Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το κράτος δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ανερυθρίαστα ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, την ίδια στιγμή ανακοινώνει ...πρόσθετα μέτρα πρόληψης ομολογώντας την αποτυχία της πολιτικής της και τις εγκληματικές ευθύνες της

Με επίδειξη αλαζονείας και αδιαλλαξίας επιχειρεί η κυβέρνηση να αποκρούσει τη λαϊκή κατακραυγή για τις πελώριες εγκληματικές ευθύνες της όσον αφορά την καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση από τη μια προβάλλει με ένταση τον ανυπόστατο και αναληθή ισχυρισμό ότι από την πλευρά της δε θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω(!), ενώ από την άλλη, ομολογώντας έτσι την αποτυχία της πολιτικής και τις ευθύνες της, ανακοινώνει ότι παίρνει επιπρόσθετα μέτρα για την... πρόληψη των πυρκαγιών τις επόμενες μέρες με την κινητοποίηση του στρατού, της αεροπορίας και του λιμενικού.

Το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών που έκαναν χτες δηλώσεις υπεραμύνθηκε της πολιτικής και των μέτρων που είχε πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, χωρίς να δέχονται κουβέντα για ευθύνες σε επίπεδο συντονισμού και αποτελεσματικότητας, πιπιλίζοντας διαρκώς την καραμέλα ότι η Ελλάδα έχει περισσότερα μέσα στη διάθεσή της από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Από την άλλη, ανήμποροι να εξηγήσουν την τεράστια καταστροφή που έχει συντελεστεί, μεταθέτουν τις ευθύνες στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στους ισχυρούς ανέμους. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι, δήλωσε με ύφος αυθεντίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα, οι δυνατότητες που έχουμε είναι μεγάλες, αλλά συχνά δεν είναι δυνατό να δοθεί λύση. Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για το τι εννοεί, συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που θα μπορούσε να κάνει το κράτος». Ειδικά για τη Σάμο ισχυρίστηκε ότι «δε δικαιολογείται κανένα παράπονο»(!), γιατί εκεί σταθμεύουν οι περισσότερες, μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πυροσβεστικές δυνάμεις (συνολικά 124 άντρες). Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δεν απέφυγε τη γελοιοποίηση καταφεύγοντας σε ευφυολογήματα του τύπου «η αλήθεια είναι πως η επιστήμη, αλλά και η πολιτική δεν έχουν φθάσει σε σημείο να τιθασεύουν τους ανέμους και να απαγορεύουν την εκδήλωση τέτοιων καιρικών φαινομένων»!

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε μια ακόμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κ. Σημίτη και τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, η οποία δεν πρόσφερε στην ουσία τίποτα καινούριο. Στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενη η Β. Παπανδρέου, ανέφερε ότι ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για το σχεδιασμό που έχει γίνει για τις επόμενες ημέρες, ο οποίος προβλέπει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Τα μέτρα αυτά εντοπίζονται στο ότι «θα υπάρξει μαζική κινητοποίηση του στρατού, της αεροπορίας και του λιμενικού σώματος, δηλαδή, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα συμμετέχουν, σε μεγάλο βαθμό, σε μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών». Παράλληλα έκανε έκκληση στους πολίτες να συμβάλουν «με την προσοχή και τη φροντίδα τους». Υπερασπίστηκε με τη σειρά της την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών σχεδιασμών επικαλούμενη το επιχείρημα ότι «στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, είχαμε περίπου 470 πυρκαγιές, ενώ φέτος για το ίδιο διάστημα έχουμε 1.010 πυρκαγιές και όλες τις αντιμετωπίσαμε». Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερώτηση για τη μη λήψη προληπτικών μέτρων, απάντησε: «σε ό,τι αφορά την πρόληψη, πρέπει να σας πω ότι όλη την Ανοιξη πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες συσκέψεις, με τελευταίες αυτές που έγιναν πρόσφατα το μήνα Μάιο(!) για την αντιμετώπιση του προβλήματος των χωματερών και του καθαρισμού των δασών». Σε συνέντευξή της στον «Φλας» η Β. Παπανδρέου επιχείρησε τη μετάθεση ευθυνών στους δήμους, λέγοντας ότι «οι δήμοι έχουν υποχρέωση και με τα δικά τους έσοδα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ