Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Στα πρόθυρα της ματαίωσης

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης έμεινε πολύ μακριά...
Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης έμεινε πολύ μακριά...
Δεκαπέντε χρόνια μετά το σχεδιασμό για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας είναι απογοητευτική.

Δεκαέξι νομοί της Ελλάδας στερούνται πλήρως ψυχιατρικών υπηρεσιών, πληθώρα υπηρεσιών υπολειτουργούν άλλοτε λόγω έλλειψης κτιρίων και άλλοτε λόγω παντελούς έλλειψης προσωπικού. Σε ολόκληρη την Αθήνα, υπάρχουν μόνο τέσσερα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Οπως προκύπτει, μάλιστα, από τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων οι περισσότεροι ασθενείς που βγαίνουν από το ψυχιατρείο γρήγορα ξαναγυρίζουν σ' αυτό. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), λόγου χάρη, το 1998 σε σύνολο 3.360 εισαγωγών, οι 1.272 ήταν πρώτη εισαγωγή και 2.088 επανεισαγωγή. Σημειώθηκαν επίσης 151 θάνατοι. (Το ποσοστό θανάτων επί 1.700 νοσηλευομένων στο ΨΝΑ τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στο 8,8%).

Η απουσία μιας συνολικής κρατικής πολιτικής για την ψυχική υγεία με άξονα την ψυχιατρική μεταρρύθμιση ήταν απ' τις κεντρικές επισημάνσεις που έγιναν χτες στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΨΝΑ με θέμα: «Η διάψευση του οράματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η κρίση στο Δαφνί. Κρίση της Ελληνικής ψυχιατρικής».

Στην ημερίδα καταδικάστηκε μέσα από τη φωνή των ψυχιάτρων, αλλά και των ίδιων των αρρώστων η κυβερνητική αναλγησία απέναντι στο ψυχικά άρρωστο άτομο που εκφράζεται και από την τελευταία απόφαση του υπουργού Υγείας να εντάξει το ψυχιατρείο στο σύστημα ανοιχτής εφημερίας με τους 300 υπεράριθμους αρρώστους, ενώ δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη κανένα προκατασκευασμένο κτίριο. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλθηκε, το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μην εκτεθούμε ως χώρα για την κατάσταση που επικρατεί στα ψυχιατρεία, εκχωρεί σε μη κερδοσκοπικές εταιρίες τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων για την αποασυλοποίηση, με το πρόσχημα, πως αυτοί έχουν τεχνογνωσία. «Ματαιωνόμαστε καθημερινά» ήταν τα λόγια που χρησιμοποιούσαν συχνά οι ομιλητές, ενώ από το κείμενο των ασθενών που διαβάστηκε έβγαινε η αγωνία της επιβίωσης και της εξασφάλισης ακόμη και των τσιγάρων, αφού τους κόπηκε ακόμη και το ελάχιστο επίδομα για την εργοθεραπεία.

Απόδειξη, πως ακόμη και τα ψίχουλα που δίνονται για την αποασυλοποίηση δεν έχουν κανέναν σχεδιασμό, είναι το γεγονός πως τώρα απειλούνται με απόλυση, μόλις λήξει η δωδεκάμηνη σύμβασή τους, οι 314 λειτουργοί της ψυχικής υγείας που εργάζονται στο πρόγραμμα «Ειδική Δράση», παρά τη συνέχεια της θεραπευτικής αποκατάστασης που προϋποθέτει η θεραπευτική αποκατάσταση. Στο πλευρό των ψυχιάτρων στάθηκε χτες και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ο πρόεδρος της οποίας Στ. Τσούκαλος επισήμανε την ανάγκη μεταξύ άλλων να ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες για ομαλή εφημερία, να καλυφτούν οι κενές οργανικές θέσεις, να ενεργοποιηθούν τα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων και να διατεθούν κρεβάτια από το Αιγινήτειο για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Δαφνί, αλλά και στο Δρομοκαΐτειο, οι ομιλητές εξέφρασαν την απόφασή τους να ανοίξουν έναν ευρύ διάλογο με την κοινωνία για την ψυχική υγεία, αλλά και να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνηση. Με εκσυγχρονιστικούς μανδύες, τόνισε η Κατερίνα Μάτσα, μέλος της τριμελούς της ΕΙΝΑΠ στο Δαφνί, δε γίνεται μεταρρύθμιση. Χρειάζεται ρήξη είπε και κατέληξε ότι αν επιχειρηθεί ένα σχέδιο τύπου Καποδίστριας στην υγεία οι εργαζόμενοι θα δώσουν σκληρή μάχη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ