Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιδράσεις για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ

Την Παρασκευή 14 Ιούλη, αναμένεται η τελική πρόταση της γνωμοδοτικής επιτροπής προς τη Νομαρχία, για την καταλληλότερη θέση δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο νομό Θεσσαλονίκης. Στη χτεσινή συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής, ως επικρατέστερη παρουσιάστηκε η θέση «Μαυροράχη 2» στα όρια του Δήμου Λαχανά, στην Επαρχία Λαγκαδά, έναντι των άλλων δύο εξεταζόμενων θέσεων που είναι η «Μαυροράχη 1» στο Βερτίσκο και το «Εξαμίλι» στην Ασσηρο.

Οπως προέκυψε χθες, η θέση «Μαυροράχη 2», συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα 52 κριτήρια που τίθενται από το νόμο και αποτελούν τους 5 βασικούς άξονες μελετών: Υδρογεωλογικών, Περιβαλλοντικών, Χωροταξικών, Λειτουργικών και Οικονομικών. Η χτεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει πως η υπόθεση της επιλογής του χώρου έχει λήξει ουσιαστικά και αναμένεται η τυπική επικύρωση από τη Νομαρχία και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό φάνηκε, άλλωστε, και από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Χ. Μπαρμπουνάκη, που ανέφερε πως «αν όλα πάνε κατ' ευχήν, ο νέος ΧΥΤΑ θα λειτουργήσει ως το τέλος του 2002 στην περιοχή Μαυροράχη του Δήμου Λαχανά».

Εξάλλου, σε συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής της ΤΕΔΚ αποφασίστηκε να δίνεται το 1% των τακτικών εσόδων των δήμων του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης ως ανταποδοτικά τέλη στο δήμο Λαχανά. Το ποσό αυτό με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δραχμές, ενώ ως το 2002 αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δραχμές.

Με αυτή την προϋπόθεση, άλλωστε, ο Δήμαρχος Λαχανά κ. Πάσχος αποδέχτηκε τη δημιουργία ΧΥΤΑ στα όρια του Δήμου και πιο συγκεκριμένα στη θέση «Μαυροράχη 2». Ομως, μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλίσει θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία ΧΥΤΑ και προειδοποιούν πως είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν μέχρι και στο ΣτΕ και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το βράδυ της Δευτέρας απέκλεισαν συμβολικά για μια ώρα την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών στο ύψος της Δορκάδας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την Ξυλούπολη όπου βρίσκεται η έδρα του Δήμου Λαχανά.

Αντίθετοι όμως στην επιλογή της «Μαυροράχης 2» είναι και οι κάτοικοι του Δήμου Ασσήρου, αφού όπως καταγγέλλεται η θέση που υποδεικνύει ο δήμαρχος Λαχανά, βρίσκεται ακριβώς πάνω στο «φρύδι» της Ασσήρου. Χτες αργά το βράδυ, ο δήμαρχος Ασσήρου συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο τη διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην προοπτική δημιουργίας ΧΥΤΑ στα όρια του Δήμου, αλλά και σε οποιοδήποτε χώρο που θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά το δήμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης(2011-10-08 00:00:00.0)
Ενοχλεί η αγωνιστική του δράση(2010-01-01 00:00:00.0)
Απαίτηση των κατοίκων η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ(2009-11-21 00:00:00.0)
Ορθάνοιχτες οι πόρτες για την καύση απορριμμάτων(2009-06-24 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων(2009-06-13 00:00:00.0)
Υποσχέσεις για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις(2008-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ