Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Παροξυσμός κυβερνητικού αυταρχισμού
  • Τρομοκρατική σύλληψη και παραπομπή για κακούργημα  με βάση την πολιτική επιστράτευση ενός εργαζόμενου που ήταν αδειούχος
  • Σπ. Χαλβατζής: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια»

Σε μεθόδους που παραπέμπουν ευθέως στις πρακτικές και τα χρονικά της χούντας καταλήγει η πολιτική επιστράτευση της κυβέρνησης για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Χωματερή Ανω Λιοσίων. Ενας εργαζόμενος συνελήφθη, οδηγήθηκε στον ανακριτή, ο οποίος τον παρέπεμψε για κακούργημα και τώρα κρατείται στο Αστυνομικό τμήμα του Ιλίου.

Ο εργάτης είναι ο Ηλίας Αλμπάνης και η τρομοκρατική σύλληψη -πέρα απ' τις κυβερνητικές ευθύνες- αποκαλύπτει και τις ευθύνες της ηγεσίας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ).

Ο Ηλ. Αλμπάνης έλειπε σε διακοπές με κανονική άδεια που έληγε στις 18 Ιουλίου 2000.

Χωρίς να έχει πάρει το χαρτί της πολιτικής επιστράτευσης που θα τον υποχρέωνε να επιστρέψει στη δουλιά του, αλλά μαθαίνοντας για αυτή απ' τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επέστρεψε στη δουλιά του τη Δευτέρα το πρωί. ΑΦού ενημερώθηκε από τον ΕΣΔΚΝΑ για την επιστράτευση παρουσιάστηκε κανονικά στη δουλιά του την Τρίτη (δηλαδή χτες) το πρωί.

Παρ' όλα αυτά ο Ηλ. Αλμπάνης δηλώθηκε απών από την εργασία του, με αποτέλεσμα να κινηθεί αμέσως εναντίον του η διαδικασία της πολιτικής επιστράτευσης.

Ετσι χτες (Τρίτη) επιστρέφοντας στο σπίτι από τη δουλιά του ο Ηλ. Αλμπάνης βρήκε ένα χαρτί που τον καλούσε να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα Ιλίου, όπου και ανήκει. Πράγματι, παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα όπου και τον συνέλαβαν. Σχημάτισαν εναντίον του δικογραφία και ύστερα τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, παρά το γεγονός ότι από την υπηρεσία του προσκομίστηκαν τα δικαιολογητικά που αποδείκνυαν ότι βρισκόταν σε άδεια.

Ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή. Πήρε προθεσμία για την Παρασκευή, για να απολογηθεί και μέχρι τότε θα κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Ιλίου.

Ο Σπ. Χαλβατζής

Παρεμβαίνοντας στην εκδήλωση του κυβερνητικού αυταρχισμού ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας δήλωσε: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της σύλληψης, κράτησης και παραπομπής με βαρύτατες κατηγορίες, κακουργηματικές, εναντίον εργαζομένου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, ο οποίος ήταν σε άδεια, διέκοψε και επέστρεψε τη Δευτέρα - την Τρίτη το πρωί ήταν στην υπηρεσία - και συνελήφθη στο σπίτι του, αφού τελείωσε την εργασία του. Η κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση έχει τέτοιες τρομοκρατικές συνέπειες. Υπάρχει σοβαρότατη ευθύνη και στη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ για την εξέλιξη αυτή».

Στο πλευρό του εργαζόμενου βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι του Πανεργατικού Μετώπου, καθώς και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων ΟΤΑ και της ΕΣΑΚ εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι οποίοι κατήγγειλαν την τρομοκρατία και τις φασιστικές μεθόδους της κυβέρνησης.

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Εν τω μεταξύ στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, μέχρι τη λήξη της βάρδιάς τους, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αντιδρώντας στις πρωτοφανούς αυταρχισμού μεθόδους της κυβέρνησης.

Τη στάση εργασίας - η οποία ήρθε αρκετές μέρες μετά την πολιτική επιστράτευση και υπό την πίεση των εργαζομένων στους ΟΤΑ - ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) στους ΟΤΑ. Οπως επισημάνθηκε χτες η απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση είναι αυταρχική και απαράδεκτη, ενώ το πρόσχημα του καύσωνα και του κινδύνου της δημόσιας υγείας, είναι σαθρό, καθώς κανένα πρόβλημα δε δημιουργήθηκε από τα απορρίμματα στο Λεκανοπέδιο κατά τη διάρκεια της απεργίας.

«Αυτός ο αγώνας που έχει ευρύτερες διαστάσεις για την υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου, παραπέμφθηκε από την κυβέρνηση στον εισαγγελέα και στο απόσπασμα της επιστράτευσης», επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων ΟΤΑ Αθήνας.

Στην ανακοίνωση τονίζονται, επίσης, οι σοβαρές ευθύνες της πλειοψηφούσας ηγεσίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που με τη συνειδητή τακτική της αδράνειας έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρά σ' αυτά τα αυταρχικά μέτρα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων ΟΤΑ Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της στάσης εργασίας, αλλά και του αγώνα στα χέρια τους, ενώ διοργανώνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, αντιδρώντας στον ακραίο αυταρχισμό που ασκεί η κυβέρνηση, αλλά και στη στάση της πλειοψηφούσας ηγεσίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Το «παιχνίδι» που έπαιξαν στις πλάτες των εργαζομένων στη χωματερή Ανω Λιοσίων, αλλά και γενικότερα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, καταγγέλλει σε χτεσινή ανακοίνωσή της και η ΕΣΑΚ ΟΤΑ. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η φασιστικής έμπνευσης πολιτική επιστράτευση είχε σα στόχο τη βίαιη επιβολή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης που διαιωνίζει το καθεστώς ομηρίας των «απασχολήσιμων» εργαζομένων, που προωθεί την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την επιβολή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης όλων των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών της ΤΑ.

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις ξεσήκωσε και η πρακτική του Δήμου Ανω Λιοσίων να χρησιμοποιήσει οικοδόμους για απεργοσπαστικό μηχανισμό στη χωματερή. Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής καλεί τους οικοδόμους να αντιδράσουν σ' αυτή την εντολή που στρέφεται εναντίον των 55 εργαζομένων που έχασαν τις δουλιές τους και δηλώνει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της χωματερής και καλεί όλους τους εργαζόμενους του δήμου Ανω Λιοσίων να αρνηθούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ