Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επεμβάσεις στα Βαλκάνια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας).-

Εμφανής είναι η διάθεση της ΕΕ να εμπλακεί πιο ενεργά στο «νέο χάρτη» που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στο Κείμενο των Συμπερασμάτων, η ΕΕ «είναι πρόθυμη να αναλάβει ουσιαστικότερο ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον καθορισμό του καθεστώτος του, ιδίως στους τομείς της αστυνομίας, του κράτους δικαίου και της οικονομίας».

Την ίδια στιγμή αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Μαυροβούνιο «ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος», ενώ δηλώνει πρόθυμη «να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία για Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης», με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει προηγουμένως «πλήρης συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία».

Οσον αφορά τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, προτρέπει τις αρχές του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου να συνεχίσουν τη «μεταρρύθμιση της αστυνομίας», ενώ για την ΠΓΔΜ ζητά να διεξαχθούν οι εκλογές στις 5 Ιούλη «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Γενικότερα ενθαρρύνει την πρωτοβουλία για τη μετατροπή των Βαλκανίων σε μια «περιφερειακή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών», όπου τα μονοπώλια θα έχουν όλη την ελευθερία και τις υποδομές να δρουν ανενόχλητα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ