Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απαράδεκτη δήλωση Ανάν

Επικρίνει η κυπριακή κυβέρνηση

Σε απαράδεκτη δήλωση αναφορικά με το Κυπριακό προέβη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Ο ΓΓ υποστήριξε ότι το Κυπριακό «έχει περιπλεχτεί ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ», ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού μέχρι τη λήξη της θητείας του στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Η συγκεκριμένη αναφορά του Κόφι Ανάν, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει προκαλέσει την αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία αναμένεται να διαμαρτυρηθεί μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι θα επιθυμούσε να δει το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων να μικραίνει, με σκοπό τα μέρη στην Κύπρο να προχωρήσουν σε συνολική λύση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι οι κύριοι Παπαδόπουλος και Ταλάτ δεν έχουν συναντηθεί για δυο χρόνια.

Ο κ. Ανάν ανακοίνωσε ότι σύντομα θα στείλει στην περιοχή (Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα) τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ώστε «να πάρει το σφυγμό», όπως επισήμανε, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι συνθήκες για την έναρξη μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό.

Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι αν και υπήρξαν πολλές δηλώσεις Γενικών Γραμματέων του διεθνούς Οργανισμού για λύση του προβλήματος, αυτό εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, ο κ. Ανάν ανέφερε ότι ο ίδιος έφτασε πιο κοντά στη λύση απ' ό,τι άλλοι.

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είναι η ακόλουθη:

«Εξακολουθώ να βρίσκομαι σε επαφή με τα μέρη και υπενθυμίζω την τελευταία μου συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο στο Παρίσι, όπου συζητήσαμε την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών και του υπογράμμισα ότι θα ήθελα να δω περισσότερα έργα απ' ό,τι λόγια. Θα ήθελα να δω το χάσμα μεταξύ λόγων και δράσης να μικραίνει λίγο ακόμα για να πειστώ ότι τα μέρη είναι έτοιμα να προχωρήσουν. Κατ' ακρίβεια, ο Παπαδόπουλος και ο Ταλάτ, που μένουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, δεν έχουν καν συναντηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια και προσπαθούμε να τους κάνουμε να συναντηθούν. Η κατάσταση έχει περιπλεχτεί ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Είδατε τη διαμάχη την περασμένη βδομάδα στο θέμα της επέκτασης της συμφωνίας σύνδεσης της Τουρκίας για να καλύψει τα δέκα νέα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου και έτσι όταν διαπραγματεύεσαι και έχεις μια χώρα μέσα στο κλαμπ και μια χώρα που θέλει να ενταχθεί σε αυτό, τα πράγματα δε γίνονται ευκολότερα. Αλλά, ειλικρινά θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση περιπλέκει τη διαδικασία». Τέλος, αναφερόμενος στην επίσκεψη Γκαμπάρι τόνισε ότι «θα μεταβεί σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία για να πάρει τον παλμό και να έρθει πίσω και να με ενημερώσει γύρω από την κατάσταση, κατά πόσον υπάρχει αρκετή κινητικότητα για να αρχίσουμε να μελετούμε ποια περαιτέρω βήματα μπορούμε να κάνουμε για να σπρώξουμε τα μέρη προς τα μπρος. Για την ώρα δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα το λύσω μέχρι το τέλος Δεκέμβρη, αλλά πλησίασα».

Επικρίνει η Λευκωσία

Για επέμβαση στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικρίνει η Λευκωσία, με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χριστόδουλου Πασιαρδή, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπέβαλε ήδη διάβημα διαμαρτυρίας στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η δήλωση Ανάν, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «προκαλεί έκπληξη και μπορεί να θεωρηθεί ως επέμβασή του στα ευρωπαϊκά δρώμενα, ιδιαίτερα γιατί συνέπεσε με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αναμένεται να στείλει ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία για την ανάγκη εκπλήρωσης όλων των υποχρεώσεών της έναντι της Ενωσης, περιλαμβανομένης και της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης με την Κύπρο».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πραγματικός λόγος της περιπλοκής στο Κυπριακό είναι ότι «η Τουρκία και κάποιοι άλλοι θέλουν να το αποσυνδέσουν από την ευρωπαϊκή της πορεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος άρσης της περιπλοκής στο Κυπριακό είναι η συμμόρφωση της Αγκυρας με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org