Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιμετώπιση διαδηλωτών από στρατονόμους

Ασκηση στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου

Σε ρόλο καθαρά κατασταλτικής δύναμης εκπαιδεύεται η Στρατονομία, προφανώς ανταποκρινόμενη στο δόγμα περί αντιμετώπισης των λεγομένων «ασύμμετρων απειλών» στις οποίες συγκαταλέγεται και το λαϊκό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις. Η επιβεβαίωση έρχεται από την άσκηση που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13-15 Ιούνη 2006 στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, έγινε αντιμετώπιση διαδηλωτών που διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου.

Το ρόλο της κατασταλτικής δύναμης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ανέλαβαν δύο μονάδες της Στρατονομίας. Στα πλαίσια της άσκησης το ρόλο της Στρατονομίας έπαιζαν τα ίδια τα στελέχη της, ενώ τον ρόλο των διαδηλωτών ανέθεσαν σε στρατιώτες. Οι στρατιώτες - «διαδηλωτές» κρατούσαν πλακάτ που αρχικά έγραφαν «ΝΑΤΟ GO HOME», που όμως στη συνέχεια «διορθώθηκε» με την αφαίρεση της λέξης «ΝΑΤΟ», ώστε «να μην είναι προκλητικό», όπως είπαν.

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο της άσκησης, δύο από τους διαδηλωτές περνάνε πάνω από την πύλη, για να συλληφθεί ο ένας από την πρώτη ομάδα στρατονόμων και ο άλλος από τη δεύτερη ομάδα. Στη συνέχεια καλούν την Αστυνομία η οποία κάνοντας χρήση δακρυγόνων διαλύει το πλήθος. Μάλιστα, η άσκηση είχε και τηλεοπτική κάλυψη από την εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη» της κρατικής τηλεόρασης.

Να σημειωθεί ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα ο Στρατός Ξηράς, εδώ και καιρό, κυρίως μετά το Σεπτέμβρη του 2001 και την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος, εκπαιδεύονται καθαρά σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης και προετοιμάζονται για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας. Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 του Μάρτη 2002 στη Βέροια.

Πρόσχημα και μόνο γι' αυτή την εκτροπή στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν οι νεοταξικού χαρακτήρα «επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης» και η προετοιμασία των στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών. Ωστόσο, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται ανοιχτά για καθαρά αστυνομικού χαρακτήρα επιχειρήσεις και για την αντιμετώπιση όχι στρατιωτικών δυνάμεων οποιασδήποτε μορφής - τακτικών ή ατάκτων - αλλά για την καταστολή διαδηλωτών, τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδας. Εξάλλου, η τελευταία άσκηση της Στρατονομίας έρχεται προς επιβεβαίωση των παραπάνω.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ