Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ταγμένοι στον ευρωατλαντισμό

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η ιταλική κεντροαριστερά αντιτάχθηκε στη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το Μάρτη του 2003. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η νέα κυβέρνηση Πρόντι θα καταστήσει την Ιταλία λιγότερο χρήσιμο σύμμαχο για την Ουάσιγκτον. Ενδέχεται μάλιστα να συμβεί το αντίθετο». Ποιος τα λέει αυτά; Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, επιφανής εκπρόσωπος της ιταλικής κεντροαριστεράς και νέος υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Βήμα». Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος στην εισαγωγή του άρθρου, όλ' αυτά λέγονται, επειδή: «Σε λίγες μέρες θα επισκεφθώ την Ουάσιγκτον, μεταφέροντας ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα: η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη είναι ταγμένη στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ευρωατλαντικής κοινότητας».

Οσο για την απόσυρση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η οποία «αποτελεί μέρος της εντολής» του εκλογικού σώματος, «η κυβέρνηση Πρόντι θα την ολοκληρώσει συγκροτημένα, σε συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση και τους εταίρους της συμμαχίας. Θα εγγυηθούμε ότι η ρευστότητα που θα προκαλέσει η απόσυρση δε θα επιδεινώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιρακινή κυβέρνηση, ούτε την ασφάλεια των πολυεθνικών δυνάμεων των εταίρων».

Χρειάζεται, άραγε, να σχολιάσουμε τα παραπάνω; Προφανώς και όχι. Θυμίζουμε, μόνον, τις χαρές που έκανε ο ΣΥΝ με την εκλογική νίκη του Πρόντι και το ιδιαίτερα θερμό συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Αλ. Αλαβάνου...

Απαραίτητοι...

Την προηγούμενη φορά, εκμεταλλεύτηκαν την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων και χτύπησαν άγρια τους φοιτητές. Προχτές, μετά τη σχετική κατακραυγή και τη συνεχιζόμενη αμείωτη μαζική συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στις κινητοποιήσεις, άφησαν τους «γνωστούς αγνώστους» να δράσουν ανενόχλητοι. «Τους αφήσαμε να αναδείξουν την ποιότητά τους» δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., όπως γράφει η χτεσινή «Καθημερινή». Προφανώς, για να καταδειχτεί και πάλι η ανάγκη της δράσης των κατασταλτικών δυνάμεων. Σε βάρος, βέβαια, των όποιων λαϊκών κινητοποιήσεων, των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και όχι των κουκουλοφόρων. Αλλωστε, οι τελευταίοι τούς είναι άκρως απαραίτητοι και ωφέλιμοι...

Επίκαιρο όσο ποτέ

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, δημοσιοποιήθηκε από το Παρίσι, η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για τη διεθνή - και την ελληνική - οικονομία. Τις προάλλες, επισκέφτηκε τον υπουργό Οικονομίας κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο ...συλλέγει στοιχεία, για να συντάξει την ετήσια έκθεσή του. Επειδή, όμως, κρίθηκε πως η ενημέρωση δεν ήταν εμπεριστατωμένη, θα μας ξαναεπισκεφτούν το Σεπτέμβρη, ώστε να έχουν ...πληρέστερη εικόνα.

Αν σ' αυτές προσθέσουμε ανάλογες εκθέσεις της ΕΕ, αλλά και διεθνών τραπεζών για όλες τις χώρες του κόσμου, εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα, ότι ο «Μεγάλος Αδερφός» παρακολουθεί τα πάντα και τους πάντες... Με τον τρόπο αυτό και μέσω των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών η οικονομική ολιγαρχία επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης και ελέγχου των καπιταλιστικών αγορών, οι οποίες, ως γνωστό, λειτουργούν άναρχα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όλοι αυτοί οι οργανισμοί, που απολογούνται μόνο στις πολυεθνικές, τις διεθνείς τράπεζες και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες, λειτουργούν σαν μοχλοί πίεσης, σαν σιδερένια φτέρνα κατά των «απείθαρχων»... Επιβραβεύουν τις χώρες που προωθούν τις ...μεταρρυθμίσεις και απειλούν όσες εμφανίζουν μη ικανοποιητική πρόοδο, όσες καθυστερούν....

Γενικό συμπέρασμα; Ενιαία είναι η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση προς τους επιτιθέμενους. Γι' αυτό το «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Μπήκαν οι μπουλντόζες

Δυο μέρες μετά τη μεταφορά των πρώτων νοσηλευόμενων του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) σε ξενώνες κυρίως των αστικών εταιριών στο όνομα της λεγόμενης αποασυλοποίησης, μπήκαν οι μπουλντόζες στο νοσοκομείο.

Χτες, εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι συνεργείο ξεκίνησε την κατεδάφιση παλαιού κτιρίου του νοσοκομείου που δε χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του '80. Μάλιστα, στο ΠΝΑ ακούγεται ότι η διοίκηση του νοσοκομείου έκανε συμφωνία με μάντρα οικοδομών για την πώληση των διακοσμητικών τούβλων του κτιρίου!

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής Χαρ. Μανιάτη (ΦΕΚ 13/2/2006), που εξαιρεί από τις αναδασωτέες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που κάηκαν στην πυρκαγιά του Ιούλη του 2005, τα 305,5 στρέμματα απ' τα 460 στρέμματα του ΠΝΑ, καταλαβαίνει εύλογα κανείς ότι προκύπτουν τεράστια ερωτήματα για το μέλλον ακόμα και της ίδιας της έκτασης του νοσοκομείου. Αφού, απ' τη μια, αποτελεί «φιλέτο» για τους ιδιώτες και, απ' την άλλη, δεν έχει εξασφαλιστεί έστω η συνέχιση της λειτουργίας του για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

Τα αδιαπραγμάτευτα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ να καταλάβει η υπουργός Παιδείας τι ζητάνε με τις μεγάλες διαδηλώσεις τους φοιτητές και καθηγητές. Της διευκρινίζουμε, πάντως, ότι δεν απαιτούν να ...έρθει γρήγορα για διάλογο το διαβόητο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Να μην κατατεθεί ποτέ, ζητάνε.

Κατανοούμε τη στεναχώρια, βέβαια, που προκαλούν και στην κυβέρνηση, αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, αλλά ...τι να κάνουμε, αυτή είναι η γνώμη τους.

Πάντως, τα αιτήματά τους δεν έχουν προκύψει από κάποια έλλειψη διάθεσης για συζήτηση. Απλώς, ορισμένα πράγματα, όπως το δικαίωμα όλων σε μια δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δε θέλουν - και καλά κάνουν - να τα βάλουν σε συζήτηση και παζάρι.

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑ ...καταλαβαίνεις τη λαϊκή βούληση! Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, οι πρωθυπουργοί ανακάλυψαν την ...«απαίτηση των πολιτών της ΕΕ», προκειμένου τα όργανα της ευρωένωσης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το «ευρωσύνταγμα».

Πώς έφθασαν σ' αυτό το συμπέρασμα, όταν ήδη το εν λόγω κείμενο έχει καταψηφιστεί σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και η αντίδραση στις αρχές της ελευθερίας του κεφαλαίου που υιοθετεί είναι εμφανέστατες σε όλη την Ευρώπη, ...μόνο αυτοί το ξέρουν.

Προφανώς, έχουν «μπερδέψει» αυτά που αυτοί θέλουν και επιδιώκουν, τις επιδιώξεις των συμφερόντων που υπηρετούν, με αυτά που έχουν ανάγκη και απαιτούν οι λαοί της Ευρώπης. `Η, μάλλον, αρέσκονται να παρουσιάζουν τα πρώτα, ως «θέληση των Ευρωπαίων πολιτών».

Μόνο που, ήδη, έχουμε ξεκάθαρα δείγματα για το πόσο υπολογίζουν τους Ευρωπαίους πολίτες. Ολοι θυμόμαστε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χλευάζει ακόμη και τις επίσημες δημοσκοπήσεις, όπου οι Ευρωπαίοι τάσσονταν κατά της συμμετοχής στην επέμβαση στο Ιράκ, λέγοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι μόνον η Επιτροπή γνωρίζει ποιο είναι ...το σωστό.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μπαγιάτικοι «πανηγυρισμοί»

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιστρέφει πανηγυρίζοντας από τις Βρυξέλλες. Αφορμή, αυτή τη φορά, η απόφαση των «είκοσι πέντε» με την οποία η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις προκειμένου να συνεχιστούν αδιατάρακτα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα μπορούσαμε να πούμε: «Μια από τα ίδια». Ομως, στην πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερα. Γιατί αυτές τις υποχρεώσεις τις έχει αναλάβει η Τουρκία εδώ και χρόνια και όμως σε κάθε κρίσιμο στάδιο οι υποχρεώσεις παρακάμπτονται και η Αγκυρα συνεχίζει κανονικά το δρόμο της. Και το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι «παρακάμψεις» γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Η οποία επιμένει ότι η «ευρωπαϊκή προοπτική» θα οδηγήσει την κυβέρνηση της Αγκυρας σε μια άλλη θεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Προς το παρόν, οι «είκοσι πέντε» συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με μια χώρα (την Τουρκία), η οποία κατέχει τμήμα μιας χώρας- μέλους της ΕΕ, επιμένει στην άρνησή της να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ προβάλλει διαρκώς νέες αξιώσεις στο Αιγαίο.

Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας διαμορφώνονται κάθε φορά σε συνάρτηση με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και στο πλαίσιο των μεταξύ τους ανταγωνισμών. Ετσι, οι «συνεταίροι» στην ΕΕ δε θα διστάσουν να «θυσιάσουν» ακόμη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Εξάλλου, το έχουν αποδείξει αφού είναι γνωστό ότι εντάσσουν Κύπρο και Αιγαίο στα διαπραγματεύσιμα ανταλλάγματα για μια «συνολική διευθέτηση» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ευρασίας. «Διευθέτηση» στην οποία η Τουρκία έχει να παίξει σοβαρό ρόλο.

Από την απόφαση και αυτής της Συνόδου Κορυφής γίνεται φανερό ότι τα συμφέροντα των λαών της περιοχής, του ελληνικού, του τουρκικού και του κυπριακού, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική και τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική που οξύνει τους ανταγωνισμούς, ευνοεί την κατάλυση των αρχών του διεθνούς δικαίου, συντηρεί την αντιπαράθεση για να την ελέγχει, αποθεώνει το κέρδος του κεφαλαίου και ωθεί στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους.

Βεβαίως, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής συζήτησε και το θέμα του «ευρωσυντάγματος», η επικύρωση του οποίου πελαγοδρομεί μεταξύ της λαϊκής κατακραυγής (Γαλλία, Ολλανδία, κ.ά.) και των έντονων αντιθέσεων μεταξύ των «μεγάλων δυνάμεων» της ΕΕ. Παρ' όλα αυτά οι «είκοσι πέντε» έδειξαν ότι αγνοούν προκλητικά τις διαθέσεις των λαών και αφήνουν να εννοηθεί ότι το «ευρωσύνταγμα» θα περάσει «διά πυρός και σιδήρου».

Τα συμφέροντα των λαών βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Η ισότιμη συνεργασία, ο αμοιβαίος σεβασμός των δικαιωμάτων και η αλληλεγγύη είναι το μέλλον των λαών και αυτό απαιτεί την πάλη τους κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και των σχεδίων του κεφαλαίου σε κάθε χώρα και συνολικά. Δηλαδή, πάλη κατά των θεμελίων της ΕΕ.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η καραμέλα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με το «επιχείρημα» - καραμέλα στα χείλη στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι «κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας καλύτερα από τους εκλεγμένους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης», η νυν και εκ νέου υποψήφια με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά, Φώφη Γεννηματά, ζητά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να περάσει στην ευθύνη της υπερνομαρχίας. Δεν ξενίζει η θέση αυτή, καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ΣΥΝ να συνηγορεί, στόχο έχουν το πέρασμα μιας σειράς αρμοδιοτήτων, ευθύνης του κράτους, στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, με πρόσχημα την «ισχυροποίησή τους». Ο πραγματικός στόχος βρίσκεται στην απαλλαγή του κράτους από το οικονομικό κόστος εφαρμογής της όποιας κοινωνικής πολιτικής με τη μετακύλησή του στην Αυτοδιοίκηση. Κάτι που συνεπάγεται την ιδιωτικοποίησή της και την επιβάρυνση της τσέπης των δημοτών.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι ποιος γνωρίζει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας - αυτές είναι γνωστές σε όλους - αλλά ποια πολιτική εφαρμόζει ο καθένας. Ας μη βολεύεται, λοιπόν, η Φ. Γεννηματά πίσω από τυποποιημένες φράσεις που μάλλον για κουτό περνούν τον εργαζόμενο, ο οποίος έχει ήδη πληρώσει και, μάλιστα, αδρά τις όποιες υποβαθμισμένες παροχές υγείας έχει με τη δυσβάστακτη και αντιλαϊκή, άμεση και έμμεση φορολογία.

Caveant consules!

Εχει μια τάση να λέει πολλά και να φιλοσοφεί αδιακόπως ο Βύρων Πολύδωρας. Ετσι, μετά τα περί pretor urbanis, που με στόμφο εκστόμισε, μίλησε περιπαθώς, στην «Ντόιτσε Βέλε», υπέρ των αστυνομικών των ΜΑΤ, τους οποίους χαρακτήρισε «ήρωες» και υποστήριξε ότι δρουν σαν «ακούνητα στρατιωτάκια», μετατρεπόμενοι σε «σάκους του μποξ» για τις «εφορμούσες διμοιρίες» των φοιτητών. Επειδή γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι στον υπουργό αρέσουν τα λατινικά αποφθέγματα, θα τον συμβουλεύαμε να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τη λογοδιάρροια που τον διακρίνει, καθότι κινδυνεύει να χαρακτηριστεί futor loguenti (μανιώδης του ομιλείν) και θα του υπενθυμίσουμε ότι vir sapit gui pausa loguitur, (είναι σοφός αυτός που λέει λίγα). Και καλό μεν το φιλοσοφείν, πλην όμως δεν ξέρουμε, αν είχε αυτή τη διάθεση δεχόμενος στο δικό του κεφάλι τα γκλομπ των ΜΑΤ κι όπως έλεγαν οι Λατίνοι, primum vivere, deinde philosophari (πρώτα να ζει κανείς και μετά να φιλοσοφεί.) Κι επειδή ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως φαίνεται να υποτιμά τον κίνδυνο τα λεγόμενά του υπέρ της δράσης των ΜΑΤ να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο αστυνομικό αυταρχισμό, του υπενθυμίζουμε τη συμβουλή της Συγκλήτου προς τους υπάτους: Caveant consules ne guid respublica capiat (ας προσέξουν οι ύπατοι, για να μην κινδυνεύσει η δημοκρατία)...

«Τον έφαγε η μιζέρια»

Πριν από λίγο καιρό - κι ενόσω υπουργός Υγείας ήταν ο Νικ. Κακλαμάνης - ο διοικητής της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας μιλούσε, συνεχώς, για «θαύμα» που συντελείται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής κι εκθείαζε, με κάθε τρόπο, την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Και ξαφνικά, προσφάτως, ο Ηλ. Θεοδώρου ανακοίνωσε την παραίτησή του, κάνοντας λόγο για «συνωμοσία της μιζέριας», στην οποία δε θέλει να εμπλακεί, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Τι έγινε και ο κύριος διοικητής «την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια» και ποιους θεωρεί «μίζερους»; Εχει πρόβλημα με τον νέο υπουργό Υγείας; Μάλλον. Ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε την κατάργηση των 10 από τις 17 ΔΥΠΕ, θέλει δικούς του ανθρώπους στις ΔΥΠΕ που παραμένουν, για να χτίσει το δικό του «μηχανισμό» που θα τον στηρίζει. Και, φαίνεται, ο Ηλ. Θεοδώρου, που είχε εκτεθεί ως «άνθρωπος του Κακλαμάνη», δεν έχει θέση σ' αυτούς. Κατά τα άλλα, δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα που καλούνται να διαχειριστούν σε περιφερειακό επίπεδο την πολιτική εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Υγεία...

«God Bless America»...

Τελικά, η ιστορία είναι... «άτιμο» πράμα και καμιά φορά αρκεί μία είδηση στα «ψιλά» για να αποκαλυφθούν κάμποσα «χοντρά». Για παράδειγμα, χτες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι η καθολική εκκλησία της Ουγγαρίας «εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στις ΗΠΑ για τη βοήθεια που είχαν προσφέρει κατά την εξέγερση του 1956, η οποία κατεπνίγη κάτω από τις ερπύστριες των σοβιετικών αρμάτων μάχης».

Η «ευγνωμοσύνη» περιέχεται σε επιστολή του προκαθήμενου της ουγγρικής εκκλησίας Πέτερ Ερντο προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους - «ο οποίος θα σηματοδοτήσει την επέτειο με την επίσκεψή του στις 22 Ιουνίου στη Βουδαπέστη». Η επιστολή «τονίζει πως οι Ούγγροι Καθολικοί ουδέποτε θα ξεχάσουν πως ο προκάτοχός του στο αξίωμα μπόρεσε να βρει άσυλο στην αμερικανική πρεσβεία κατά τα γεγονότα του 1956». Και το τηλεγράφημα συνεχίζει: «Ο καρδινάλιος Γιόζεφ Μιντζέντι, προσπαθώντας να ξεφύγει από τα σοβιετικά άρματα μάχης που είχαν εισβάλει στην πόλη, παρέμεινε επί 15 ημέρες εντός της αμερικανικής πρεσβείας, καθώς είχε επιβληθεί ο κομμουνιστικός νόμος στην εξεγερμένη πόλη», κλείνοντας με την ευχή «God Bless America» (Ο θεός να ευλογεί την Αμερική)!

Αυτή λοιπόν ήταν η πραγματική ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουγγαρία. ΄Η τουλάχιστον μία πτυχή της. Οσο για τη δουλική στάση έναντι των ΗΠΑ δεν πρέπει να εκπλήσσει. Αρκεί να σκεφθείτε ότι η προαναφερόμενη ευχή αναγράφεται και στο δολάριο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν

Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, νέοι και νέες σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν προχτές με τις σημαίες και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση. Εδωσαν απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που στα πλαίσια της ευρωενωσιακής πολιτικής μεθοδεύουν νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με μεγαλύτερα θύματα τις γυναίκες και τους νέους. Καταδίκασαν το διάλογο της απάτης που εξελίσσεται στις πλάτες της εργατικής τάξης και στόχο έχει να νομιμοποιήσει τις επερχόμενες αντιδραστικές αλλαγές, να τις ντύσει με το μανδύα της κοινωνικής συναίνεσης.

Ανεξάρτητα με το ποια κυβέρνηση θα νομοθετήσει και πότε, ο χαρακτήρας των αλλαγών είναι προδιαγεγραμμένος και εχθρικός προς τους εργαζόμενους. Περιγράφεται με σαφήνεια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και στο νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, η πλήρης εφαρμογή του οποίου αποτελεί το εφαλτήριο της νέας επίθεσης. Περιγράφεται ακόμα στις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες συνομολόγησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επιτάσσουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των εργαζομένων μέσω και της ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης, την κατάργηση κάθε ευνοϊκής και αναγκαίας ασφαλιστικής ρύθμισης για τις γυναίκες, τις ευπαθείς ομάδες, τους νεότερους σε ηλικία εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν. Πληρώνουν ήδη πολλά για την ασφάλιση και τη σύνταξη από τον πενιχρό μισθό τους. Ακόμα και οι εργοδοτικές εισφορές είναι κομμάτι της υπεραξίας που το κεφάλαιο κλέβει καθημερινά από την εργασία τους. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των μέσων παραγωγής, η αύξηση του παραγόμενου πλούτου επιβάλλουν τη μείωση των ωρών εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όλους, την απαλλαγή των εργαζομένων από τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ψευτοεπιχείρημα για τις «αντοχές της οικονομίας» και τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» δεν αφορούν στους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους και πρέπει να απορριφθούν σαν απαράδεκτα. Να πληρώσουν τώρα το κράτος και οι εργοδότες.

Το επόμενο διάστημα, το ΠΑΜΕ θα κλιμακώσει τους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του, ενάντια στον προσχηματικό διάλογο των «κοινωνικών εταίρων». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλεί τους εργαζόμενους χωρίς καμιά καθυστέρηση να παλέψουν για: Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 χρόνια, αντίστοιχα, για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), υπεράσπιση - διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας - ασφάλισης, συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 μέρες εργασίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org