Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ταγμένοι στον ευρωατλαντισμό

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η ιταλική κεντροαριστερά αντιτάχθηκε στη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το Μάρτη του 2003. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η νέα κυβέρνηση Πρόντι θα καταστήσει την Ιταλία λιγότερο χρήσιμο σύμμαχο για την Ουάσιγκτον. Ενδέχεται μάλιστα να συμβεί το αντίθετο». Ποιος τα λέει αυτά; Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, επιφανής εκπρόσωπος της ιταλικής κεντροαριστεράς και νέος υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Βήμα». Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος στην εισαγωγή του άρθρου, όλ' αυτά λέγονται, επειδή: «Σε λίγες μέρες θα επισκεφθώ την Ουάσιγκτον, μεταφέροντας ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα: η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη είναι ταγμένη στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ευρωατλαντικής κοινότητας».

Οσο για την απόσυρση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η οποία «αποτελεί μέρος της εντολής» του εκλογικού σώματος, «η κυβέρνηση Πρόντι θα την ολοκληρώσει συγκροτημένα, σε συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση και τους εταίρους της συμμαχίας. Θα εγγυηθούμε ότι η ρευστότητα που θα προκαλέσει η απόσυρση δε θα επιδεινώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιρακινή κυβέρνηση, ούτε την ασφάλεια των πολυεθνικών δυνάμεων των εταίρων».

Χρειάζεται, άραγε, να σχολιάσουμε τα παραπάνω; Προφανώς και όχι. Θυμίζουμε, μόνον, τις χαρές που έκανε ο ΣΥΝ με την εκλογική νίκη του Πρόντι και το ιδιαίτερα θερμό συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Αλ. Αλαβάνου...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org