Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να απορρίψει ο λαός τα διλήμματα ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη
  • Αρχισε χτες από τα Χανιά η περιοδεία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
  • Σήμερα σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Χανιά
Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Χανιά
ΧΑΝΙΑ (αποστολή).--

Με συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και συγκέντρωση το βράδυ στον Κήπο, άρχισε χτες η περιοδεία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα στην Κρήτη.

Αναφερόμενη στο κεντρικό θέμα της περιοδείας, τη μάχη των τοπικών εκλογών, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Είναι μια πολιτική μάχη. Για μας το πρόβλημα είναι το εξής: Αν η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και έγκρισης στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, ή, θα δώσει ψήφο τιμωρίας, καταδίκης και εντολή να ενισχυθούν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν αυτήν την πολιτική και διεκδικούν δίκαια και σύγχρονα αιτήματα για τους εργαζόμενους. Αν, δηλαδή, θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ή, θα ψηφίσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες δυνάμεις και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ΔΗΚΚΙ, στην Κομμουνιστική Ανανέωση, στην Παρέμβαση Αριστών Πολιτών, αλλά και πολλούς άλλους που χωρίς να ανήκουν κάπου μετέχουν σ' αυτά τα ψηφοδέλτια.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Με την εξής έννοια: Δοκιμάστηκε το ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, δοκιμάστηκε και η ΝΔ και ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση με τη λεγόμενη πολιτική της "ήπιας προσαρμογής", φανταστείτε να μην ήταν και ήπια...

Δεδομένο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού υποφέρει, άλλοι νιώθουν μεγάλη αβεβαιότητα, και δικαίως, για το αύριο. Αυτό πρέπει να εκφραστεί στις εκλογές.

Θα ρωτήσει κάποιος: Γιατί να μην περιμένουν τις εθνικές εκλογές, αλλά να εκφραστούν στις τοπικές;

Γιατί, και στις τοπικές εκλογές παίρνουν μέρος πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα, και γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι κανένας θεσμός ανεξάρτητος, αυτοδιοικητικός, καθαρά τοπικός, προϊόν λαϊκής πρωτοβουλίας και δημιουργίας. Είναι ένας θεσμός αναπόσπαστα δεμένος με την κρατική εξουσία, άρα και το πολιτικό προσωπικό της κρατικής εξουσίας, με τις κυβερνήσεις.

Οσοι έχουν αμφιβολίες για το χαρακτήρα του θεσμού δεν έχουν παρά να μελετήσουν τους νόμους του '94, '98 και τον Κώδικα, όπου κυριολεκτικά η ΤΑ είναι προκαθορισμένο τι θα κάνει.

Και μετατρέπεται πια και επίσημα σε ένα γραφείο μια μικρή ανώνυμη εταιρία, η οποία συμπράττει με τους επιχειρηματίες για την πραγματοποίηση ορισμένων έργων ή την παροχή υπηρεσιών, τα οποία πληρώνουν και θα πληρώνουν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι. Κι αν θέλετε, η ιεράρχηση των έργων, βεβαίως, καθορίζεται από το τι συμφέρει τους επιχειρηματίες και οι τσέπες των εργαζομένων θα αδειάζουν.

Θα πείτε: Τι έχουν να προσφέρουν οι κομμουνιστές, οι συνεργαζόμενοι με τους κομμουνιστές υποψήφιοι;

Το λέμε καθαρά, το θεσμό δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, αλλά μπορούμε ακριβώς σαν εκλεγμένες αρχές να δημιουργήσουν έναν θύλακα αντίστασης, ένα στήριγμα της οργάνωσης της δραστηριοποίησης των εργαζομένων σε κάθε περιοχή.

Οι εκλεγμένες τοπικές αρχές που είναι σε αντίθεση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μπορούν να δώσουν μεγάλο χέρι βοήθειας στο κίνημα, για να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση και μέσα από τη μάχη των τοπικών εκλογών να ανοίξουν οι προϋποθέσεις για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό κυρίως αλλαγές στο πολιτικό συσχετισμό. Καθαρά πράγματα

Αν αυτές οι τοπικές εκλογές χαθούν ως ευκαιρία, τότε η ήπια προσαρμογή θα γίνει πιο άγρια, η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ θα γίνει πιο ψεύτικη.

Η ουσιαστική αλλαγή θα είναι να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ και οι άλλες δυνάμεις με την έννοια ότι ενισχύεται ο πόλος αντίστασης και συσπείρωσης, ο πόλος της λαϊκής ενότητας, ο οποίος δεν έχει πάρε - δώσε με τα δύο κόμματα.

Λέμε στο λαό να βάλει ένα τέλος στα διλήμματα. Τα διλήμματα ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη πρέπει να τα απορρίψει ο λαός.

Καλούμε να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και επίσης να κλείσουν τα αυτιά τους σε όλους εκείνους που τους λένε ότι υπάρχουν συνδυασμοί αδέσμευτοι. Δεν υπάρχει αδέσμευτος συνδυασμός».

Κανένας εφησυχασμός

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Παρακολουθήσαμε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και αυτό που ο πρωθυπουργός εξέπεμψε ως "θετικό μήνυμα" ότι το κείμενο των "25" για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι ένα κείμενο αυστηρό και, χωρίς να ονοματίζει, συνιστά στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Δε νομίζουμε ότι πρόκειται για κάτι πολύ καινούριο. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να εφησυχάσει αυτή η τοποθέτηση. Η Τουρκία πήρε μια παράταση, δεν έγινε κάποια κριτική για το πώς προωθεί τα κριτήρια, πήρε παράταση και δεν ξέρουμε πώς θα κριθεί στην πορεία.

Εμείς, παρά τη γενικότερη αντίθεσή μας με την ΕΕ, δεν είμαστε αντίθετοι να αξιοποιούνται, έστω συγκυριακά, κάποιες θετικές τοποθετήσεις. Δε νομίζουμε όμως ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο.

Γίνεται ολοφάνερο ότι μέσα στην ΕΕ υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις, συμφέροντα, άλλα κράτη είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας ανεξαρτήτως κριτηρίων, άλλα αντίθετα, έχουν επιφυλάξεις και κάθε φορά διαμορφώνονται συμβιβαστικά κείμενα. Εμφανίζονται ότι τα κείμενα αυτά στηρίζονται σε κάποιες αρχές, στην πραγματικότητα όμως χρησιμοποιούν τις αρχές για καθαρά λόγους συγκυρίας και λόγους ισορροπιών.

Δε συμφωνούμε με όλους εκείνους που κλείνουν τα μάτια και λένε ότι η ΕΕ είναι ο χώρος εκείνος όπου θα ευοδωθούν αυτά που μας ενδιαφέρουν, όπως π.χ. η επίλυση του Κυπριακού και η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ανησυχούμε και για το πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανησυχούμε ακόμα και για τη δήλωση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος μίλησε για αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό που αποδεικνύει ότι οι Ενωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία όπως πάντα, ίσως απεργάζονται ένα νέο σχέδιο, το οποίο δε θα επιλύει το Κυπριακό, αλλά θα είναι άδικο και σε βάρος του δικαιώματος των Κυπρίων να ζήσουν σε ένα πολιτικά ανεξάρτητο κράτος και όχι σε ένα μόρφωμα.

Πάντως, ένα είναι βέβαιο: Οτι στην ΕΕ συμφώνησαν σε ένα ζήτημα: Να προωθηθούν ταχύτερα οι μηχανισμοί καταστολής σε βάρος των λαών των διαμαρτυριών και των κινημάτων τους, ανεξαρτήτως που δεν τα βρήκαν σε ορισμένα άλλα.

Και μάλιστα επιταχύνουν τους μηχανισμούς καταστολής, γιατί καταλαβαίνουν ότι μπροστά τους θα υπάρχουν νέα λαϊκά ξεσπάσματα, νέες θετικές διεργασίες που ενδεχομένως να απειλήσουν το όραμα, το οποίο προβάλλουν στους λαούς, ένα όραμα που έχει θολώσει εδώ και χρόνια και έχει κυριολεκτικά αμαυρωθεί στη συνείδηση ενός μεγάλου μέρους των λαών της Ευρώπης».

Το σημερινό και αυριανό πρόγραμμα

Συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η περιοδεία στην Κρήτη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

Σήμερα Σάββατο θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο όπου στις 11π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και γυναίκα».

Στις 6 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο του Ηρακλείου.

Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση νεολαίας με θέμα: «Αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού» στην αίθουσα «Βασιλική Αγ. Μάρκου» (πλατεία Λιονταριών).

Αύριο Κυριακή, η Αλ. Παπαρήγα θα επισκεφτεί τον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου όπου στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση - συζήτηση στο Επιμελητήριο ΕΒΕ Αγ. Νικολάου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ