Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Επίδειξη πυγμής απέναντι στους λαούς
  • Οι «25» αποφάσισαν να νεκραναστήσουν το αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα», περιφρονώντας προκλητικά το ΟΧΙ των λαών
  • Συνεχής επαγρύπνηση για τη λήψη νέων αντιδημοκρατικών μέτρων στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Τη δρομολόγηση των διαδικασιών ώστε στο τέλος να επιβληθεί το εκτρωματικό «ευρωσύνταγμα», κόντρα στη βούληση των λαών, αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ.

Οι «25» αποφάσισαν χτες προκλητικά να στηρίξουν «τη μεταρρύθμιση της συνταγματικής συνθήκης» και υιοθέτησαν ένα «χρονοδιάγραμμα ενεργειών» στο τέλος του οποίου επιδιώκουν να έχουν περάσει το «ευρωσύνταγμα» με τη σημερινή μορφή ή κάποια παραλλαγή της.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι «μετά την περίοδο προβληματισμού του προηγούμενου έτους, οι εργασίες θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην επίτευξη απτών αποτελεσμάτων και την υλοποίηση σχεδίων».

Στο πλαίσιο αυτό από τη μια ενθαρρύνεται η διαδικασία επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος» από τα 8 κράτη - μέλη που μέχρι τώρα δεν το έχουν κάνει, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστούν οι ενέργειες της ΕΕ ώστε να δημιουργηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιβολή του.

Ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει η γερμανική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2007, η οποία, στηριγμένη σε έκθεση της Κομισιόν που «θα διερευνά πιθανές μελλοντικές εξελίξεις», θα καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ώστε «να εξασφαλίσει τη συνέχεια της διαδικασίας αυτής» (σ.σ. της επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος»).

Προσδιορίζεται μάλιστα ότι στις 25 του Μάρτη 2007 στο Βερολίνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει «πολιτική δήλωση», όπου «θα διακηρύσσονται οι αξίες και τα φιλόδοξα σχέδια της Ευρώπης και θα επιβεβαιώνεται η κοινή τους δέσμευση για την πραγμάτωσή τους».

Οι «25» υπολογίζουν ότι μετά τις εκλογές στη Γαλλία, σε ένα χρόνο, θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια νέα απόπειρα για ανατροπή του ΟΧΙ του γαλλικού λαού.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, απευθυνόμενος περισσότερο προς το εσωτερικό της χώρας του, δήλωσε ότι η απόφαση των «25» είναι «η πιο λογική λύση», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις».

Πιο αποκαλυπτικός για τις επιδιώξεις των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ήταν ο Σουηδός πρωθυπουργός, Γκέραν Πέρσον, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «θα υπάρξει και νέα ευκαιρία για τη Γαλλία και την Ολλανδία».

Είναι κοινό μυστικό ότι ο «σκληρός πυρήνας» των κρατών-μελών θέλει να ξαναγίνουν τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία με την προσδοκία ότι αυτή τη φορά θα υπερψηφιστεί, όπως είχε γίνει με τη Δανία για το ευρώ.

Ευρω-τρομοκρατία

Παράλληλα, οι «25» δεν ξεχνούν το διαρκή «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή τον πόλεμο κατά των λαών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών.

Οι «25» ζήτησαν «την ταχύτερη υλοποίηση των σχεδίων δράσης που έχουν συμφωνηθεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής κατά της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης».

Ο έλεγχος για την υλοποίηση όλων των μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρομοκρατικό πρόγραμμα της Χάγης θα γίνει το Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια στιγμή πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν στα νέα κράτη - μέλη, ο έλεγχος των συνόρων, η ενίσχυση της Γιουροπόλ, το φακέλωμα με τα βιομετρικά στοιχεία στα διαβατήρια, κ.ο.κ.

Η φινλανδική προεδρία που ακολουθεί το β΄ εξάμηνο του 2006 αναλαμβάνει να διερευνήσει τις δυνατότητες να περιοριστεί το δικαίωμα του βέτο από τα κράτη - μέλη και να επεκταθεί η ειδική πλειοψηφία στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν στο λεγόμενο «τρίτο πυλώνα» (ασφάλεια, δικαιοσύνη).

Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός (επιπλέον) υπερεθνικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση «καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στις κρίσεις και στις καταστροφές», δίχως να διευκρινίζεται ο όρος «κρίσεις».

Ανάλογη με την αντιμετώπιση των «ιθαγενών» είναι και η αντιμετώπιση των μεταναστών. Ετσι ενισχύονται τα μέτρα θωράκισης του ευρωοικοδομήματος, τόσο από τη θάλασσα, όσο κι από τη στεριά. Συστήνονται μάλιστα ομάδες Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης. «Οι μετανάστες πρέπει να αποδεχτούν τις ευρωπαϊκές αξίες εάν θέλουν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή κοινωνία», τόνισε ο προεδρεύων Αυστριακός καγκελάριος, Β. Σιούσελ, δίνοντας το πνεύμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης από την ΕΕ.

Η αυταρχική θωράκιση του ευρωοικοδομήματος πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, έτσι όπως αυτή περνάει μέσα από τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Παρόλο που πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις στην εαρινή σύνοδο κορυφής τον περασμένο Μάρτη, οι «25» επανέρχονται για να μην υπάρχει «χαλάρωση» των ρυθμών στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζει τη συμφωνία για την Οδηγία Μπολκεστάιν και ζητά «ταχεία ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας». Εμφαση δίνει και στην αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων ώστε «να απελευθερωθούν οι δυνατότητές τους», προφανώς με την υπαγωγή τους κάτω από την καθοδήγηση των πολυεθνικών.

«Ανοιχτές θύρες» στην Τουρκία

Οι ηγέτες της ΕΕ διατράνωσαν ακόμα μία φορά τη βούλησή τους για διεύρυνση της ΕΕ προς την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα, για τα συμφέροντα των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που δεν επηρεάζεται από τα κατά καιρούς «σκαμπανεβάσματα».

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει το παραμικρό για να συμμορφωθεί με τις «υποχρεώσεις» έναντι της ΕΕ, οι «25» καλωσόρισαν «την έναρξη ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία», παραπέμποντας για το Δεκέμβρη την «αξιολόγηση» της συμμόρφωσης προς το «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο κείμενο των συμπερασμάτων περιλαμβάνεται ένα ευχολόγιο για την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης και να αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ίδιο γενικόλογη είναι η αναφορά για τα Ελληνοτουρκικά, που μπήκε μετά από «μάχη» της κυβέρνησης, προκειμένου να μπορεί να το εμφανίσει ως «επιτυχία» στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα «υπενθυμίζεται» ότι στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης συμπεριλαμβάνεται η δέσμευση για σχέση καλής γειτονίας.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι «πρέπει να αποφεύγεται κάθε πράξη η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών», που ερμηνεύτηκε ως έμμεση αναφορά στο πρόσφατο επεισόδιο στο Αιγαίο.

Παράλληλα, στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά στο λεγόμενο κριτήριο της απορροφησιμότητας, τη δυνατότητα δηλαδή της ΕΕ να κρίνει την ένταξη των νέων μελών ανάλογα με τις «αντοχές» της να τις ενσωματώσει. Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη, αλλά η κυρίαρχη βούληση είναι να μη διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο προεδρεύων Αυστριακός καγκελάριος, Β. Σιούσελ, είπε ότι «περιμένουμε στο τέλος του χρόνου η Τουρκία να εκπληρώσει πλήρως όλες τις δεσμεύσεις της», αποφεύγοντας όμως να πει τι θα γίνει αν η Τουρκία δε συμμορφωθεί όπως ευθέως το είπε χτες ο Ερντογάν. Περιορίστηκε να ψελλίσει κάτι περί «κυρώσεων».

Περισσότερο «απειλητικός» ο Ζ. Σιράκ, δήλωσε ότι αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε «θα τεθεί σε αμφιβολία η ικανότητά της για ένταξη».

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός που αναλαμβάνει την προεδρία το επόμενο εξάμηνο προέβλεψε μια «θερμή» συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Κ. Καραμανλής: Εμμονή στην αδιέξοδη πολιτική για ευρωτουρκικά

Αμετακίνητος στη στρατηγική της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, «αδιαφορώντας» για τη συμπεριφορά της σε Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επιχειρώντας να εξωραΐσει την αδιέξοδη πολιτική της μετατροπής των ελληνοτουρκικών «διαφορών» σε ευρωτουρκικές, ο πρωθυπουργός ανέδειξε και πρόβαλε τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, επιχειρώντας να πείσει ότι δήθεν δεν μπορεί να ξεφύγει απ' αυτές.

Ο Κ. Καραμανλής δεν πτοήθηκε ούτε από τη χτεσινή δήλωση του Ερντογάν ότι προτιμά να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παρά να ανοίξει τα λιμάνια ή τα αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία ή αεροπλάνα, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάγια και σταθερή θέση μας, είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, είναι η στήριξη και η ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη θέση αυτή, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ασάφειες ούτε παρακάμψεις στις συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε «πρόβλεψη» για την περίπτωση που η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στο 2006, ενώ υποβάθμισε και το λεγόμενο κριτήριο της απορροφησιμότητας λέγοντας ότι δεν είναι κριτήριο αλλά «ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη» για την ένταξη νέων μελών από την ΕΕ. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου κριτηρίου «στέλνει λάθος μήνυμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», γιατί η ευρωπαϊκή προοπτική λειτουργεί ως «σταθεροποιητικός παράγοντας».

Σχολιάζοντας την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για τα Ελληνοτουρκικά είπε ότι δεν άκουσε κάτι καινούριο, ενώ αμφισβήτησε την ανάγκη για μια νέα στρατηγική επειδή η ισχύουσα «πάει καλά». Παράλληλα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την «ψυχρότητα» στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Λευκωσία λέγοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία διαχρονικά και τώρα.

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στήριξε τις πολύ βάσιμες ανησυχίες που εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, αποφεύγοντας να σχολιάσει την απειλή του βέτο από τη Λευκωσία.

Ως απόδειξη της συνεχιζόμενης συνεργασίας επικαλέστηκε την πρόσκληση που απηύθυνε στον Τ. Παπαδόπουλο, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες το πρωί, να επισκεφθεί τον επόμενο μήνα την Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ