Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά αρμοδιότητες και φόρους!

Ολο και πιο κοντά στο να μπορούν να επιβάλλουν και να καθορίζουν νέους φόρους στους εργαζόμενους, φέρνει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ - που ελέγχεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ - τους δήμους της χώρας που ήδη επιβάλλουν δυσβάσταχτα χαράτσια

Οταν συνεδρίαζε εκτάκτως η ΚΕΔΚΕ το 2003 (φωτ.) τη «λύση» της φορολόγησης υπεραμύνθηκαν και οι Ντ. Μπακογιάννη (ΝΔ), Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Χρ. Παλαιολόγος (ΣΥΝ)

Eurokinissi

Οταν συνεδρίαζε εκτάκτως η ΚΕΔΚΕ το 2003 (φωτ.) τη «λύση» της φορολόγησης υπεραμύνθηκαν και οι Ντ. Μπακογιάννη (ΝΔ), Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Χρ. Παλαιολόγος (ΣΥΝ)
Τη μεταβίβαση επιπλέον αρμοδιοτήτων στους δήμους και τη θέσπιση της δυνατότητας να μπορούν να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους, ώστε να μπορέσουν να την ασκήσουν, «διεκδικεί» η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας συνταγματικής αναθεώρησης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο πρόεδρός της, Π. Κουκουλόπουλος μαζί με τον Γ. Σωτηρέλη, πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), επανέλαβαν τις προτάσεις τους για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα αναλάβει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη και ρόλο στην άσκηση της αντιλαϊκής εξουσίας.

Χαρακτηριστικά - όπως προέκυψε από τη συνέντευξη - προσδιορίζεται ως «ζητούμενο» «η ευρύτερη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο ως δημοκρατικού θεσμού όσο και ως σημαντικής - πλην διακριτής - συνιστώσας του διοικητικού μας συστήματος, η λειτουργία του οποίου πρέπει να εγγυάται την πολιτειακή ενότητα, να διασφαλίζει την αμοιβαία διοικητική συνδρομή και να διέπεται, στο σύνολό της, από συγκεκριμένες αρχές, τόσο ως προς την κατανομή των δημοσίων υποθέσεων όσο και ως προς τη διαχείρισή τους».

Προκειμένου δε η ΤΑ να αναλάβει αυτό τον ρόλο, της διαφύλαξης ουσιαστικά του συστήματος, η ΚΕΔΚΕ προτείνει νέες διοικητικές δομές και συγκεκριμένα: Λιγότερους δήμους με την προώθηση ενός «Καποδίστρια 2», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Π. Κουκουλόπουλος. Θεσμοθέτηση δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας, στο περιφερειακό συμβούλιο της οποίας θα εκπροσωπούνται και οι νομαρχίες που παραμένουν ως διοικητική δομή. Ενας δήμος σε κάθε νησί, με τη θεσμοθέτηση δημάρχου - κυβερνήτη.

Τι σχεδιάζουν

Το «όχημα» για την άσκηση των επιπλέον αρμοδιοτήτων από τους δήμους, «βλέπει» η ΚΕΔΚΕ στην «τσέπη» του δημότη, καθώς ζητά οι δήμοι να «μπορούν τόσο να καθορίζουν όσο και να εισπράττουν φόρους και τέλη πέραν των ανταποδοτικών» (σ.σ. περιβαλλοντικοί φόροι, φόροι επί ακινήτων κλπ.). Θέση που «παλεύει» τα τελευταία χρόνια με σθένος η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, στο όνομα, δήθεν, της αυτονομίας των δήμων. Προσπερνάται, όμως, ότι η συγκεκριμένη επιλογή αποβαίνει σε βάρος του δημότη, ο οποίος θα κληθεί να φορολογηθεί για μια σειρά από υπηρεσίες και αρμοδιότητες, για τις οποίες έχει ήδη πληρώσει μέσα από τη φορολογία του εισοδήματός του.

Η πρόταση αυτή της ΚΕΔΚΕ - όπως έχει υπογραμμιστεί με κάθε ευκαιρία στο πρόσφατο παρελθόν - συνοδεύεται με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους. Συγκεκριμένα προτείνεται η κρατική επιχορήγηση να λειτουργεί ως εξισορροπητικός μηχανισμός υπέρ των δήμων που δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα είσπραξης φόρων. Να θυμίσουμε ότι η ΚΕΔΚΕ έχει ήδη προτείνει μία σειρά φόρων που θα μπορούσαν άμεσα να επιβληθούν όπως: φόρος εισοδήματος από οικοδομές και φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Προτείνει δε τη θεσμοθέτηση νέων φόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης, όπως ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες.

Ολες αυτές τις προτάσεις η ΚΕΔΚΕ τις «διάνθισε» με την παρουσίαση έρευνας της «Metron analysis», που έγινε για λογαριασμό του ΙΤΑ, βάσει της οποίας οι πολίτες φέρονται να ζητούν οι δήμοι να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες και να υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο και διαφάνεια. Φέρονται επίσης να απαντούν, στην πλειοψηφία τους, «ναι» στο ερώτημα αν ο β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι η Περιφέρεια, όταν μάλλον ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Στο μεταξύ, ρόλο στην εκπαίδευση για την... αποκέντρωση αναζητά η ΚΕΔΚΕ, η ηγεσία της οποίας - όπως είπε ο πρόεδρός της - έχει κατά νου την ίδρυση Πανεπιστημίου που θα ασχολείται με θέματα Αυτοδιοίκησης, συμμετέχοντας έτσι στο χορό της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων που έχουν στήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε πάντως ότι ο «καημός» της ΚΕΔΚΕ για την επιμόρφωση των αιρετών (με όρους βέβαια της δικής της πολιτικής τοποθέτησης), έχει ικανοποιηθεί, μέσα από την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία διδάσκει τους μαθητευόμενους πώς θα υλοποιούν καλύτερα την κυρίαρχη πολιτική. Ανάλογη προσπάθεια δηλαδή με εκείνη της ΓΣΕΕ που ίδρυσε τη σχολή εργατοπατέρων με την επωνυμία «Ακαδημία Εργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για την αντιλαϊκή διοικητική μεταρρύθμιση(2007-11-15 00:00:00.0)
Πιάστηκαν στα πράσα και σκούζουν...(2006-04-19 00:00:00.0)
Συνδιαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής(2006-02-01 00:00:00.0)
Διπλό σφυροκόπημα στους εργαζόμενους(2005-10-20 00:00:00.0)
Με «όχημα» τους δήμους(2000-05-24 00:00:00.0)
Με "διάλογο" θα αντιμετωπίσουν τη ληστεία(1996-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ