Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πρωτεργάτρια της μαφίας...

Παρά την ηχηρή πολιτική ήττα - ράπισμα, που υπέστη την Κυριακή η παράταξη που έφερε εις πέρας τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία - με αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη διαμέσου ενός δαιδαλώδους δικτύου ιδρυμάτων, οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων - η 46χρονη Γιούλια Τιμοσένκο, που έχει το παρατσούκλι «εκατομμυριούχος επαναστάτρια»(!!!) εμφανίζεται ως ο «ρυθμιστής» των μετεκλογικών εξελίξεων στην χώρα.

Ποια είναι αυτή η κυρία, που υπήρξε βασική ατραξιόν της αντιπολίτευσης; Πρόκειται για μια ανελέητη υπερασπίστρια των συμφερόντων της νεόκοπης, αγρίως διεφθαρμένης, ουκρανικής αστικής τάξης. Σύζυγος του Αλεξάντρ Τιμοσένκο, ενός από τους αδίστακτους ολιγάρχες της χώρας, ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς μετάλλου, πτυχιούχος της οικονομικής σχολής του πανεπιστημίου Ντνιπροπετρόφ και συγγραφέας περίπου 50 συγγραμμάτων, μεσαίο στέλεχος του κρατικού μηχανισμού πριν από την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Ουκρανία, η Τιμοσένκο έδειξε να μεταπηδά πολύ άνετα στον αχαλίνωτο καπιταλισμό, συμμετέχοντας στη μεγάλη ληστεία της λαϊκής περιουσίας. Στα 35 της, ανέλαβε πρόεδρος της «United Energy Systems», της ιδιωτικής εταιρίας που έγινε ο βασικός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου.

Από εκείνη την εποχή, της έμεινε το προσωνύμιο «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου» και, από εκείνη την εποχή επίσης, την καταδιώκουν σκάνδαλα διαφθοράς: Ανάμεσα σε άλλα, είχε κατηγορηθεί ότι δωροδόκησε Ρώσους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε να αποσυρθούν οι περισσότερες διώξεις και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος της μετά την επικράτηση της «πορτοκαλί» παράταξης.

Η Τιμοσένκο δεν είναι καινούρια στην πολιτική - - υπήρξε, εξάλλου, αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Λέονιντ Κούτσμα, στην ανατροπή του οποίου αποσκοπούσε η λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση». Από τα δικά της χείλη, η κατηγορία εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ότι ο πρώην πρωθυπουργός - επίσης πρώην στέλεχος της βιομηχανίας - που είχε φυλακιστεί για σύντομο χρονικό διάστημα είναι «εγκληματίας», ακούγεται κωμική, και οι κορόνες της περί «καταπολέμησης της διαφθοράς» τραγελαφικές.

Το βασικό θέλγητρο της Τιμοσένκο για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, πάντως, είναι η συνεπής αντιρωσική της στάση. Η καλολαδωμένη μηχανή προπαγάνδας, που έστησε η Τιμοσένκο με τα άφθονα χρήματα που διαθέτει, της απέφερε ποσοστό 23% στις εκλογές της Κυριακής και τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί αφ' υψηλού τη συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Την ώρα που η Τιμοσένκο ανησυχεί για τα επόμενα οφίτσια που θα καταλάβει και το πώς τα πάει η κόρη της στις σπουδές της στο London School of Economics, ο λαός της Ουκρανίας στενάζει κάτω από όλο και πιο σκληρές συνθήκες. Το ΑΕΠ υπέστη καθίζηση το 2005, η φτώχεια και η ανεργία έκαναν θραύση μαζί με τον πιο άγριο αντικομμουνισμό.

Αυτή, λοιπόν, η αρχιμαφιόζα είναι η εκλεκτή «ωραία Γιούλια» ορισμένων ελληνικών εφημερίδων, που, με τα χτεσινά πρωτοσέλιδά τους, την πολυδιαφημίζουν, αποκρύπτοντας τα παραπάνω στοιχεία. Να χαίρονται το ίνδαλμά τους...


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ