Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Χωρίς τίποτα το χειροπιαστό

Προσπάθειες προκειμένου να εμφανιστούν ανακοινώσιμα θετικά αποτελέσματα από την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, καταβάλλει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς από τις δημόσιες ανακοινώσεις δεν προκύπτει τίποτε διαφορετικό από τα όσα συνήθως προέκυπταν και στο παρελθόν σε ανάλογες επισκέψεις.

Σύμφωνα με το κλίμα που περιβάλλει τις συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών, το μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα είναι σαφές: ευελιξία και καλή θέληση έναντι της Τουρκίας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ευρωπαϊκή της πορεία. Ανάλογα μηνύματα έλαβε η Ντόρα Μπακογιάννη και για την υπόθεση της ΠΓΔΜ, όπου οι Αμερικανοί δε φαίνονται διατεθειμένοι να ασκήσουν την παραμικρή πίεση. Οσο για το Κυπριακό, αυτό φαίνεται πως εισέρχεται σε μια περίοδο ακινησίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον.

«Νέο μομέντουμ»;

Παρ' όλα αυτά η υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή της με τον ΓΓ του ΟΗΕ, να κάνει λόγο για «ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό». Οπως είπε η υπουργός «μετά τη συνάντηση του ΓΓ με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο υπάρχει ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό. Ξεκινά μια νέα προσπάθεια με βάση τις τεχνικές συναντήσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια σωστά προετοιμασμένη νέα πρωτοβουλία, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος».

Οπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, «στο Κυπριακό δεν αντέχουμε άλλη αποτυχία». «Η καλά προετοιμασμένη νέα προσπάθεια, χωρίς ασφυκτικά νέα χρονοδιαγράμματα, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση».

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας δε συμμερίζονται την αισιοδοξία της Ντόρας Μπακογιάννη και εκτιμούν ότι κινητικότητα στο Κυπριακό δύσκολα θα μπορέσει να παρατηρήσει κανείς, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα.

Τζαμί στο Μοναστηράκι

Πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία του παλιού τζαμιού στο Μοναστηράκι ως λατρευτικού χώρου των μουσουλμάνων της Αθήνας φέρεται να αναλαμβάνει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προτίθεται να ζητήσει και τη συνεργασία του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου για την υλοποίηση του στόχου της.

Πάντως χτες, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, η Ντόρα Μπακογιάννη υποβάθμισε τη σημασία των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν χτες στον Τύπο, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση σχετικά με το θέμα.

Το ζήτημα της δημιουργίας τζαμιού στην Αθήνα, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, ανασύρθηκε στην επιφάνεια από την Ντόρα Μπακογιάννη, για δύο λόγους:

Πρώτον, για να δοθεί μια απάντηση στις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, που το περασμένο Σαββατοκύριακο κατηγόρησε την Ελλάδα για καταπάτηση θρησκευτικών ελευθεριών και

Δεύτερον, για να δημιουργήσει ένα θέμα, που θα καλύψει την ανυπαρξία ανακοινώσιμων αποτελεσμάτων από τις επαφές της στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ