Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Γυρνάει την πλάτη και σφυρίζει αδιάφορα...

Σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνείται να πάρει θέση για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το οποίο τίθεται σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στις 24 Γενάρη. Αρνούμενος να πάρει θέση ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ουσιαστικά νομιμοποιεί τις κινήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και δίνει το «πράσινο φως» για την ύπαρξη τέτοιων κειμένων και στα όργανα της ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιορίστηκε να υπενθυμίσει στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ το άρθρο 6 της λειτουργίας της ΕΕ, που ορίζει ρητά σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης. Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένα ξεχωριστό θεσμικό όργανο, το οποίο δεν υπάγεται στην ΕΕ, επομένως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι σε θέση και δε δικαιούται να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας είπε χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες άνθρωποι και προσωπικότητες καταδικάζουν το μνημόνιο και ζητούν την απόσυρσή του. Πρόκειται για ένα κείμενο φασιστικής έμπνευσης, το οποίο επιχειρεί να εξισώσει τον κομμουνισμό με το ναζισμό, παραποιώντας την Ιστορία και προσβάλλοντας τη μνήμη εκατοντάδων κομμουνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους στους λαϊκούς αγώνες. Είναι ένα κείμενο που ποινικοποιεί την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση και παραβιάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Απαιτούμε από το Συμβούλιο να πάρει σαφή θέση».

Η απάντηση του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ποσώς διαφοροποιήθηκε από την προηγούμενη, αφού περιορίστηκε να πει «ό,τι είχα να πω, σας το είπα και πριν, δεν απαντώ»...

Η στάση του Συμβουλίου, αλλά και της ΕΕ ως θεσμός κατ' επέκταση, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν φυσικά πρόθεση να καταδικάσουν ένα κείμενο, που στην ουσία τούς εξυπηρετεί και όταν πιέζονται για να πάρουν θέση «σφυρίζουν αδιάφορα», νομίζοντας ότι έτσι θα ξεφύγουν από τις σοβαρότατες ευθύνες που τους βαραίνουν. Αποδείχνεται έτσι ότι η ΕΕ μόνο για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης δε νοιάζεται, καθώς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κεφαλαίου, που η Ενωση εκφράζει, δεν αφήνει πολλά τέτοια περιθώρια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ