Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Εξυπηρετούν ανάγκες του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών

Καταψήφισε το ΚΚΕ το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο

Βαθαίνει η εξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιταγές του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών εταιριών όπλων με νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις «προμήθειες αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων», που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στην ουσία, με το νομοσχέδιο συνεχίζεται η τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπου στον τομέα των εξοπλισμών επικρατεί η αδιαφάνεια και οι όποιες προμήθειες γίνονται κυρίως, για να εξυπηρετηθούν τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα και η επιλογή της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη υπογράμμισε ότι στον τομέα των εξοπλισμών δεν καλύπτουμε αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά ανάγκες που προκύπτουν από τις βασικές κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών συμφερόντων.

Αναφερόμενη στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία κατήγγειλε ότι προωθείται η πλήρης παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο και η απαξίωσή της. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι η ελληνική βιομηχανία δεν παράγει ούτε «ένα βλήμα ή ένα πιστόλι» και όλα αγοράζονται από το εξωτερικό με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Α. Τζέκης, υπογράμμισε ότι το βασικό στοιχείο των αμυντικών δαπανών είναι ο προσανατολισμός τους. Οι δαπάνες αυτές, είπε, δεν έχουν κανένα χαρακτήρα αμυντικής θωράκισης της χώρας και προστασίας των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Αντίθετα, τόνισε, εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των επιθέσεων κατά των λαών και την προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι εάν δεν αλλάξει ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και οι διάφοροι εκπρόσωποι των πολυεθνικών θα συνεχίσουν να καθορίζουν τους όρους των εξοπλισμών.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σ. Σπηλιωτόπουλος ισχυρίστηκε ότι τους όρους των εξοπλιστικών προμηθειών τους καθορίζει η κυβέρνηση και όχι οι διάφοροι προμηθευτές. Παραγνωρίζοντας ότι και σήμερα αλωνίζουν στο υπουργείο οι διάφοροι εκπρόσωποι εταιριών όπλων, ο Σ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι δεν μπορούν οι προμηθευτές να επιβάλλουν καταστάσεις που τους ευνοούν στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σε διαχειριστικού χαρακτήρα κριτική αναλώθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αμφισβητήσουν το συνολικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και συνακόλουθα και των εξοπλισμών.

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο καταργείται η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών, στην οποία η σημερινή κυβέρνηση είχε τοποθετήσει ως επικεφαλής τον πρώην εισαγγελέα Γ. Ζορμπά. Κατά τον Σ. Σπηλιωτόπουλο η κατάργηση της Γραμματείας Εξοπλισμών ήταν προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ