Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «γρίπη» ... αντιπαλεύεται

Πέρα από τα ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα της δημόσιας υγείας γύρω από τη γρίπη των πτηνών, θέματα στα οποία αναλυτικά έχει αναφερθεί το τελευταίο διάστημα ο «Ρ», υπάρχουν και τα προβλήματα που ανακύπτουν για τους εργαζόμενους στον κλάδο της πτηνοτροφίας και στους μικρομεσαίους και συνεταιρισμένους παραγωγούς πτηνοτρόφους, με αφορμή τις τωρινές εξελίξεις, και γίνονται αντικείμενο μεγαλύτερης εκμετάλλευσης από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου. Παράλληλα, τους αξιοποιούν για να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση και να έχουν να λαμβάνουν μόνο αυτοί ό,τι προκύψει σχετικά... Για παράδειγμα, έτσι συμβαίνει με τα 7 εκατ. ευρώ που πρόκειται να διατεθούν, ώστε να σταλούν ελληνικά κοτόπουλα σε τρίτες χώρες ως επισιτιστική βοήθεια. Εδώ, όπως φαίνεται, οι μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και οι πτηνοτρόφοι που έχουν συμβάσεις με τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, δεν έχουν να λαμβάνουν τίποτα. Παράλληλα, ερωτηματικά υπάρχουν και για το πάγωμα της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για 13 μήνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Δηλαδή, αν τα οφειλόμενα τα επιβαρυνθούν τελικά οι ίδιοι εργαζόμενοι ή τα Ταμεία τους... Οσο για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, η σχετική ρύθμιση δεν έρχεται να τους προσφέρει τίποτα.

Οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, αφού οι μεγαλοεπιχειρηματίες ανενόχλητοι βρήκαν τρόπους και μετακύλησαν τη χασούρα από τα κέρδη, πάνω τους. Τα κοτόπουλα που έμεναν περισσότερες μέρες στα πτηνοτροφεία «έβαζαν μέσα» τους πτηνοτρόφους, επειδή δεν τους τα έπαιρναν στις ημερομηνίες που έπρεπε. Βέβαια, το επιπλέον φύραμα που τάιζαν, χρεωνόταν κανονικά από τις ιδιωτικές μεγαλοεταιρίες, που είχαν κάνει τις σχετικές συμβάσεις!

Από την άλλη, πολλές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε διάφορες αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα μείωση των αποδοχών. Επίσης, σε αρκετές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι κάνουν μισά μεροκάματα. Και βέβαια το βασικό είναι ότι δεν υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, ούτε καν έχουν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια. Σε κάποιες περιπτώσεις, αλλοδαποί εργαζόμενοι, που δουλεύουν με εξευτελιστικά μεροκάματα, κοιμούνται κυριολεκτικά μέσα στα πτηνοτροφεία. Και μια και η κυβέρνηση κάνει λόγο για προστασία της δημόσιας υγείας, πόσοι είναι οι επόπτες Δημόσιας Υγείας και ποιοι από αυτούς πήγαν να ελέγξουν τα πτηνοτροφεία και πτηνοσφαγεία; Τι έχει γίνει, επίσης, για την προμήθεια υλικού προστασίας των παραγωγών, καθώς και των εργαζομένων σε πτηνοτροφεία και πτηνοσφαγεία;

Γίνεται πλέον φανερό ότι εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και πτηνοσφαγεία και οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Γιατί, αν περιμένουν από τα «αφεντικά» κι από την κυβέρνηση που τα στηρίζει, θα βρεθούν πολλαπλώς ζημιωμένοι. Εχουν δυνατότητες και πρέπει να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους, συγκροτώντας συντονιστικές επιτροπές αγώνα για την ανάπτυξη κοινής δράσης. Κι εδώ υπάρχουν ήδη και θα είναι μέσα και μαζί τους, το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ. Ταυτόχρονα, να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα που προέκυψαν απαιτούν σχεδιασμό, πρόβλεψη και άλλη πολιτική πρόληψης που οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες δε θέλουν και δεν μπορούν να εφαρμόσουν. Να εγκαταλείψουν, λοιπόν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Οι τοπικές εκλογές αποτελούν ένα πεδίο πολιτικού αγώνα, για να στείλουν το μήνυμα για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής σε όφελος εργαζομένων και μικρομεσαίων πτηνοτρόφων.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ